UGC NET Exam June 2014 Women’s Studies Paper-3 Question Paper With Answer Key

WOMEN’S STUDIES

Paper – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Which school of feminist thought believes that “The degree that a person is deprived of power over his/her own body, that person is deprived of his/her humanity” ? 

(A) Liberal

(B) Marxist

(C) Socialist

(D) Radical

Ans: (D)

2. Who said : “Man is defined as a human being and a woman as a female – whenever she behaves as a human being, she is said to imitate the male” ?

(A) Betty Friedan

(B) Simone de Beauvoir

(C) J.S. Mill

(D) Shulamith Firestone

Ans: (B)

3. According to the latest judgement of the Supreme Court, which category the Transgender belong to ? 

(A) General Category

(B) SC Category

(C) Backward Category

(D) OBC category

Ans: (D)

4. Assertion (A) : Women are subjected to rape, female circumcision and sex related crimes all over the world.

Reason (R) : Family and society provide the mechanism for perpetuating male control over women’s sexuality.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).

(C) (A) is correct and (R) is wrong. 

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (A)

5. Existentialist feminism means :

(A) Gender is not biological but is based on the psycho-sexual development of the individual.

(B) Women have become the “other” or object of men’s subjectivity.

(C) People’s capacities, needs and interests are seen to be determined by the mode of production that characterises the society they inhabit.

(D) Proceeds from the presumption that the first type of exploitation in human history was sexual exploitation.

Ans: (B)

6. The policy approach that includes modalities of reflecting ways in which men and women constrain or advance efforts to boost growth is known as

(A) Women and Development 

(B) Women in Development

(C) Gender and Development

(D) Gender and Empowerment

Ans: (C)

7. Which one of the following statements best explains the arguments of the feminist movement ?

i. Women live longer than men.

ii. Gender Inequality is rooted in patriarchy.

iii. Only men are responsible for gender inequality.

iv. Participatory parenthood promotes gender equality.

Codes :

(A) i, ii, iii

(B) i, iii, iv

(C) ii, iv

(D) ii, iii, iv

Ans: (C)

8. Who said : The legal subordination of one sex to the other-is wrong in itself, and now one of the chief hindrances to human improvement, and that it ought to be replaced by a principle of perfect equality, admitting no power or privilege on the one side, nor disability on the other ?

(A) Friedrich Engels

(B) Mahatma Gandhi

(C) J.S. Mill

(D) Harriet Taylor

Ans: (C)

9. Wealth produced by the powerless many ends up in the hands of the powerful few in which society ?

(A) Class society

(B) Gendered society

(C) Tribal society

(D) Socialist society

Ans: (A)

10. Match the List – I with the List – II regarding the feminist theories :

Ans: (C)

11. Match the List – I (Concept) with the List – II (Explanation) :

Ans: (A)

12. Assertion (A) : Androcentrism views that experiences of men and women are equally accepted by society.

Reason (R) : Androcentrism promotes integration of Masculine and Feminine traits.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is wrong.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

Ans: (C)

13. Which fundamental right can’t be suspended even during ‘Emergency’ ?

(A) Right to Equality

(B) Right to Education

(C) Right to Freedom

(D) Right to Life and Personal Liberty

Ans: (D)

14. Which one of the following pairs is correctly matched ?

(A) Those subjects exposed to the stimulus conditions under study – Static group

(B) Those subjects to whom no experimental stimulus is administered – Control group

(C) Those subject who are selected for study – Experimental group

(D) Those subjects who are to be studied – Interview group

Ans: (B)

15. Who is the UN special Rapporteur on Violence against women ?

(A) Lakshmi Puri

(B) Radhika

(C) Rashida Manjoo

(D) Asma Jahangir

Ans: (C)

16. Match the List – I (Authors) and List – II (Books) :

Ans: (C)

17. Percentage of Parliamentary seats in both houses (lower and upper house) occupied by women in the world (2014) :

(A) 22.2 %

(B) 19.3 %

(C) 19.6 %

(D) 21.7 %

Ans: (D)

18. Which of the following characteristics is not associated with ‘Appropriate Technology’ ?

(A) Capital intensive

(B) Labour intensive

(C) Environmentally sound

(D) Energy efficient

Ans: (A)

19. Match the Women Candidates in the 16th Lok Sabha Elections from List – I with their political parties in List – II :

Ans: (B)

20. Assertion (A) : Feminist enquiry have drawn attention to the oppression of women in many societies which in turn has shed light on oppression generally.

Reason (R) : Feminist theory and Research have focussed on gender differences and how they relate to the rest of the social organization.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is correct.

Ans: (A)

21. Match the List – I with List – II :

Ans: (D)

22. “A research method usually applied to mass communication such as newspaper or television, for purposes
of identifying specified characteristics of the material” is

(A) Contextual analysis

(B) Statistical analysis

(C) Content analysis

(D) Secondary analysis

Ans: (C)

23. Assertion (A) : Feminism in India is a singular theoretical orientation and it has not changed over time in relation to historical and cultural realities.

Reason (R) : In India plurality of feminism exists due to heterogeneity of culture.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation for (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation for (A).

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is correct.

Ans: (D)

24. What is correct about the role of family for gender relations ?

i. It determines the participation of men and women in all social institutions.

ii. It links production with reproduction.

iii. It links the domestic domain with public domain.

iv. It links the micro economic units with the larger economy. 

Codes :

(A) i, ii and iii only

(B) i, iii and iv only

(C) i, ii, iii and iv only

(D) i and iv only

Ans: (C)

25. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (D)

26. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (B)

27. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (C)

28. Who has been the only women Finance Minister of India ?

(A) Indira Gandhi

(B) Meira Kumar

(C) Vijaya Laxmi Pandit

(D) Sushma Swaraj

Ans: (A)

29. What is correct about values ?

i. These are rational. 

ii. These are bases of human behaviour.

iii. Indian values are superior to European.

iv. Values regarding women are better as compared to men.

Codes :

(A) i, ii, iii and iv

(B) ii and iv only

(C) i and ii only

(D) ii and iii only

Ans: (C)

30. What are the limitations of the case study method ?

i. Study of the subjective aspects

ii. Difficult to test reliability and validity of the data collected.

iii. Deep study of the problem iv. False generalizations

Codes :

(A) ii and iv only

(B) i, ii, iii and iv

(C) i, ii and iv only

(D) ii, iii and iv only

Ans: (A)

31. Which award is given for best reporting on women in Panchayati Raj ?

(A) Durga bai Deshmukh Award

(B) Indira Gandhi

(C) Sarojini Naidu Award

(D) Mother Teresa

Ans: (C)

32. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (D)

33. India is regarded as a country with “Demographic Dividend”. This is due to

(A) its more population in the age group below 15 years.

(B) its more population in the age group of 15-64 years.

(C) its more population in the age group above 65 years.

(D) its more total population. 

Ans: (B)

34. Who is the Chief Executive Director of UN Women ?

(A) Lakshmi Puri

(B) Michelle Bachelet

(C) Phumzile Mlambo-Nyguka

(D) Angela Merkel

Ans: (C)

35. The United Nation Commission on the status of women was established in

(A) 1950

(B) 1995

(C) 1946

(D) 1947

Ans: (C)

36. Arrange the following Acts chronologically :

(A) Child Marriage Restraint Act, Mumbai Children Act, Hindu Adoption and Maintenance Act, Juvenile Justice Act

(B) Juvenile Justice Act, Child Marriage Restraint Act, Mumbai Children Act, Hindu Adoption and Maintenance Act

(C) Mumbai Children Act, Hindu Adoption and Maintenance Act, Child Marriage Restraint Act, Juvenile Justice Act

(D) Hindu Adoption and Maintenance Act, Child Marriage and Restraint Act, Mumbai Children Act, Juvenile Justice Act

37. Match the items in List – I with items in List – II

Ans: (C)

38. Assertion (A) : Indian Feminist scholars and activists have to struggle to carve a separate identity for feminism in India.

Reason (R) : Historical circumstances and values in India make women’s issues different from the western feminist thought.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, (R) is correct.

Ans: (B)

39. Match the following from List – I with List – II :

Ans: (C)

40. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (C)

41. ‘Global 500’ Awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields ?

(A) Population control 

(B) Campaign against drugs

(C) Elimination of illiteracy

(D) Protection of Environment

Ans: (D)

42. What is correct about feminization of labour ?

i. More women in work force.

ii. Women do work on increasingly more favourable terms.

iii. Women are preferred as employees for they are available on cheap and nonpermanent terms.

iv. Women are preferred as employees for their efficiency and flexibility.

Codes :

(A) i, ii, iii and iv

(B) i and iii only

(C) i, ii and iv only

(D) ii and iii only

Ans: (B)

43. What is common in feminist and participatory approaches of research ?

i. Both question the notion that traditional social research was value free.

ii. They pose a challenge to the conventional disciplinary boundaries.

iii. They do not believe in diversity in society as well as in the construction of social knowledge.

iv. Both agree that the voices of the marginal groups in traditional research were taken note of.

Codes :

(A) i, iii and iv only

(B) i and ii only

(C) ii and iii only

(D) i and iv only

Ans: (B)

44. Name the Woman Cricketer who received Padmasri Award :

(A) Anjum Chopra

(B) Anjum Shiya

(C) Manju Chopra

(D) Priti Zinta

Ans: (A)

45. The theme of the approach paper of the Eleventh Fiver Year Plan was

(A) Indicative Planning

(B) Growth with social Justice

(C) Towards faster and more inclusive growth

(D) Planning for prosperity 

Ans: (C)

46. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (B)

47. Match the following from List – I and List – II :

Ans: (C)

48. “A problem of reliability in systematic observation in which observers become less accurate in their observations over time” is 

(A) observer empathy

(B) observer subjectivity

(C) observer, limitation

(D) observer drift

Ans: (D)

49. Match the List – I (Women Commission and Committee) and List – II (Year)

Ans: (D)

50. “The family is the place where we receive our neuroses and phobias, where we grow up sexually well or
mal – adjusted.” Who said ?

(A) Patricia Hill Collins

(B) Sigmund Freud

(C) Robinson and Richardson

(D) William J. Goode

Ans: (B)

51. Identify the possible barriers affecting women’s ability to own land from the following :

i. Lack of legal knowledge 

ii. Gendered norms and attitudes about land ownership.

iii. Government’s help to provide land rights for women.

iv. Gender friendly policies to acquire land

Codes :

(A) i and ii

(B) i, ii, iii, iv

(C) iv only

(D) ii, iii, iv

Ans: (A)

52. Assertion (A) : In Agrarian societies, women of lower classes have been enjoying more equal status as compared to women of middle and high classes.

Reason (R) : Women of the lower classes besides being vocal, are more efficient in their domestic roles.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) is wrong and (R) is correct. 

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (C)

53. Assertion (A) : Globalisation has affected the fertility rate in many developed countries.

Reason (R) : Reduction in work hours, jobs and closing of many companies gave an opportunity to have more
children for young couples in the developed countries.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are wrong. 

(D) (A) is correct and (R) is wrong.

Ans: (D)

54. What is responsible for alienation of women ?

(A) Joint family system

(B) Agrarian economy

(C) Women themselves

(D) Patriarchy

Ans: (D)

55. Arrange the following strategies in regret sequence :

i. Women Empowerment

ii. Women in Development

iii. Women and Development

iv. Gender and Development

Codes :

(A) iii, ii, iv, i

(B) iv, iii, ii, i

(C) iii, ii, i, iv

(D) ii, iii, i, iv

Ans: (A)

56. Mark the correct answer about women studies :

i. It is scientific study of  women’s issue.

ii. It is a collection of narratives of women.

iii. It is mother of all sciences. 

iv. It is a pure science.

Codes :

(A) i, ii, iii and iv

(B) i and iv only

(C) iii and iv only

(D) i only

Ans: (D)

57. With reference to National Rural Health Mission, which of the following are the responsibilities of ASHA, select the correct one :

i. Accompanying women to health facility for antenatal care checkup.

ii. Using pregnancy test kits for early detection of pregnancy.

iii. Providing information on nutrition and immunization

iv. Conducting the delivery of baby

Codes :

(A) i, ii, iii

(B) ii and iv

(C) i and iii

(D) i, ii, iii and iv

Ans: (A)

58. Assertion (A) : Educated unemployment increases with higher rate of economic growth. 

Reason (R) : It happens only when there is lack of professional education.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false. 

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

59. Match the following from List – I (Index) and List – II (India’s Rank) :

Ans: (C)

60. Who has coined the term ‘Capitalist Reductionist Paradigm’ ?

(A) Evan Bondi

(B) Vandana Shiva

(C) Karl Marx

(D) Clara Zetkin

Ans: (B)

61. Match the following from List – I (Programme) and List – II (Objective) :

Ans: (D)

62. Psycho-analytic feminism means :

(A) Gender inequality comes from early childhood experiences, which lead men to believe themselves to be masculine, and women to believe themselves feminine.

(B) Gender oppression is class oppression and women’s subordination is seen as a form of class oppression.

(C) Women should be in the control of means of reproduction.

(D) Women deserve the same privileges, protections and opportunities as men have.

Ans: (A)

63. Which of the following pair is not correctly matched :

(A) Sex Ratio according to 2001 census – 933

(B) Sex Ratio according to 2011 census – 940

(C) Child Sex Ratio according to 2001 census – 927

(D) Child Sex Ratio according to 2011 census – 939

Ans: (D)

64. Arrange the following Instruments of Law concerning women in chronological order :

I. Optional Protocol to the convention on the elimination of all forms of discrimination against women

II. Convention on the political rights of women.

III. Declaration on the Protection of Women and Children in Emergency and Armed conflict

IV. Declaration on the Elimination of Violence against Women.

Codes :

(A) II, III, IV, I

(B) IV, II, I, III

(C) II, IV, III, I

(D) III, II, I, IV

Ans: (A)

65. What are the variables which the Global Gender Gap Index examines ?

i. Economic Participation and Opportunity

ii. Educational Attainment 

iii. Health and Survival

iv. Political Empowerment

Codes :

(A) i and ii only

(B) i, ii, iii only

(C) i, ii, iii, iv

(D) iii and i only

Ans: (C)

66. Assertion (A) : Differences in power, resources and interests of women across the world effectively stand
disguised and denied behind the concept of women’s development.

Reason (R) : Development policies for women are based on the premise that ‘women’ is a universal category.

Codes :

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct. 

(C) (A) is wrong and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (B)

67. According to Postmodern Feminism :

(A) Human experience is located “inescapably within language”. Power is exercised not only through direct coercion, but also through the way in which language shapes and restricts  our reality.

(B) Women should be in the control of means of reproduction.

(C) Primarily due to one’s biology, women’s oppression consists of being denied transcendence and subjectivity.

(D) A social system that is dominated by males, influences the individual psycho-sexual development.

Ans: (A)

68. Which of the following states has the highest female workforce Participate Rate in India according to the 2001 Census ?

(A) Gujarat

(B) Kerala

(C) Karnataka

(D) Mizoram

Ans: (D)

69. The discipline of women’s studies came into being due to

(A) Sexual oppression of women

(B) Women’s role in freedom movement

(C) Women’s search for equality and justice

(D) Women’s entry into higher education

Ans: (C)

70. Find out the sequence of the establishment of the following institutions :

i. Central Social Welfare Board

ii. Family Courts

iii. National Commission for Women

iv. National Human Rights Commission

Codes :

(A) iv, i, ii, iii

(B) i, iii, iv, ii

(C) iii, iv, i, ii

(D) i, ii, iii, iv

Ans: (D)

Read the passage and answer the following questions (Question Nos. 71-75)

Although feminists primary commitment is to women and to ending women’s oppression, their revolutionary goal nevertheless extends beyond women to men. For men and women are what history has made of them, and if women change, men, too, will change, albeit unwillingly. As Madeleine Gagnon rightly acknowledges, “I cannot liberate my sex without yours since we are inextricably linked by a history that has objectified our bodies.”

This feminist revolution is not, however, always recognized as such by those impatient for social change, who identify revolution with the seizure of state power and evaluate political theory, organization and strategy in terms of their effectiveness in achieving that goal. We do not believe that such revolutions hold out much hope for women. From our point of view, they can only be, at best, palace-revolutions, changes of government and not changes of power relations themselves. Such revolutions are incapable of generating the radical social transformations which women desire and require for their liberation, because the men and women who make them will remain men and women created by, for, and within the social relations of patriarchy. We have internalized those oppressive relations and we are constituted by them. Seizing state power will not change that. On the contrary, the kind of organizational
structures and strategies required for such an assault – hierarchical, impersonal, disciplined, pragmatic, instrumental, authoritarian, self-sacrificing and inevitably blood-letting, demand the very same kind of human beings we are rebelling against : men and women who will assume or submit to leadership, authority and bureaucratic control and to the fragmentation of their lives into the personal and the political, their actions into means and ends, themselves into rational and emotional, objective and subjective… and so on. These characteristics will not disappear overnight once such a revolution has been won; indeed they cannot, for they are also required for the successful exercise of State power once it has been seized.

71. Assertion (A) : Feminist revolutions are incapable of generating the radical social transformations which women desire and require for their liberation.

Reason (R) : Men are controlling all the state power and authority in society.

Codes :

(A) (A) is correct, (R) is wrong and (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong and (R) is correct. 

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (A)

72. What has been the major concern of the feminists’ revaluation ?

i. To liberate the sex 

ii. To end gender oppression

iii. To seize political power

iv. To end women’s oppression

Codes :

(A) i, ii, iii and iv

(B) iv only

(C) i and ii only

(D) i, ii and iv only

Ans: (B)

73. The outcome of feminist revolution at the best can be

i. Radical social transformation

ii. Changes of government

iii. Changes of power relations

iv. Palace revaluations

Codes :

(A) i, ii, iii, iv

(B) i, iii, iv only

(C) i and iii only

(D) ii and iv only

Ans: (D)

74. What are the characteristics of existing organizational structures ?

i. Impersonal

ii. Political

iii. Self-centered

iv. Personal

Codes :

(A) i, ii only

(B) ii, iii, iv only

(C) i, ii, iv only

(D) i, ii, iii only

Ans: (B)

75. Assertion (A) : Feminists’ primary commitment is to seizure  the state power to change the social structure created by patriarchy.

Reason (R) : Men and women are what history has made of them and if women’s position changes, men will also change.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is correct and (R) is wrong.

Ans: (B)