UGC NET Exam December 2014 Visual Arts Paper-3 Question Paper With Answer Key

VISUAL ARTS

Paper – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. In Indian art, the term medhi is related to which discipline from following :

(A) Painting

(B) Sculpture

(C) Architecture

(D) None of above

Ans: (C)

2. Finial of the famous Brihadeswara Temple of Tanjavur represents the form of

(A) Dhvaja

(B) Trishul

(C) Kalash

(D) Stupika

Ans: (C)

3. Kaknadbot was the ancient name of which one ancient sites given below :

(A) Sarnath

(B) Sanchi

(C) Rajgriha

(D) Kapilvastu

Ans: (B)

4. In Buddhist Iconography who is depicted in bhumisparsh mudra (earth touching gesture) ?

(A) Akshobhya

(B) Amitabh

(C) Ratnasambhav

(D) Amoghsiddhi

Ans: (A)

5. Which museum of the following has best collection of Gandharan sculptures ?

(A) Archaeological Museum Sarnath

(B) Site Museum of Sanchi

(C) Bharat Kala Bhavan, BHU

(D) Government Museum and Art Gallery, Chandigarh

Ans: (D)

6. From the following archaeologists whose birth centenary was celebrated in January 2014 ?

(A) Sir John Marshal

(B) Sir Alexander Cunningham

(C) Sir Aurel Stein

(D) Sir Mortimer Wheeler

Ans: (B)

7. Where did Rocco art style blossom ?

(A) Greece

(B) France

(C) Spain

(D) Italy

Ans: (B)

8. Who painted the copy of Manet’s Olympia ?

(A) Paul Gauguin

(B) Henri Matisse

(C) Andre Derain

(D) Oskar Kokoschka

Ans: (A & B)

9. Who painted The Raft of Medusa’ ?

(A) Theodore Gericault

(B) Piet Mondrian

(C) Wassily Kandinsky

(D) Gustav Courbet

Ans: (A)

10. What is the medium of “Portrait and Township” done by F.N. Souza in 1957 ?

(A) Oil colour

(B) Tempera

(C) Water colour

(D) Pen and Ink

Ans: (D)

11. Which of the Rajasthani school is supposed to have largely produced paintings on Hunting theme ?

(A) Jaipur

(B) Kishangarh

(C) Kota

(D) Jodhpur

Ans: (C)

12. Who painted “The Calling of St. Mathew” ?

(A) Caravaggio

(B) Zurbaran

(C) Giuseppe Ribera

(D) Alfonso Abril

Ans: (A)

13. Modern crucibles for molten metal are made of

(A) Porcelain

(B) Iron

(C) Graphite

(D) Stoneware

Ans: (C)

14. A sculptor who made works that hang rather than stand

(A) Eva Hess

(B) Anish Kapoor

(C) Henry Moore

(D) Rachel Whiteread

Ans: (A)

15. Plaster of Paris is made by

(A) Dehydrating Silica

(B) Dehydrating Quartz

(C) Crushing White Marble

(D) Dehydrating Gypsum

Ans: (D)

16. The Terracotta Army of the Han dynasty in China was buried for centuries because

(A) The sculptures were meant to be kept hidden from invaders

(B) They were part of funerary rituals and were meant to be buried

(C) They were accidentally covered during a sandstorm

(D) They were built over by subsequent dynasties

Ans: (B)

17. One of the earliest artists to harness television signals to make interactive sculpture was

(A) Nam Jun Paike

(B) AtsukoTanaka

(C) Yoko Ono

(D) Isamu Noguchi

Ans: (A)

18. Bodhisattava Avalokiteshvara in the Indian Museum Kolkata is made of

(A) Pink Sandstone

(B) Bronze

(C) Schist

(D) Granite

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)

19. Name the tool in calligraphy.

(A) Totter Ball Pen

(B) Reed Pen

(C) Technical Pen

(D) Mapping Pen

Ans: (B)

20. ‘CC’ is a measuring unit in

(A) Indoor Advertising

(B) Radio Advertising

(C) Outdoor Advertising

(D) Newspaper Advertising

Ans: (D)

21. Which one of the following is not the name of font ?

(A) Garamond

(B) Collins

(C) Bodoni

(D) Caslon

Ans: (B)

22. Who said ‘Advertising is the greatest art form of the 20th century’ ?

(A) Marshall Mcluhan

(B) David Ogilvi

(C) Jeremy Bullmore

(D) Rosser Reeves

Ans: (A)

23. The term inverted landscape used in advertising refers to

(A) Wider advertisement

(B) Vertical Advertisement

(C) Square advertisement

(D) Normal Advertisement

Ans: (A)

24. What is Glossary in printed book ?

(A) List of Illustrations

(B) List of Technical words

(C) List of photographs

(D) List of tables

Ans: (B)

25. In which year contemporary print making was introduced in India ?

(A) 1556

(B) 1570

(C) 1630

(D) 1910

Ans: (A)

26. Name the earliest surviving compilation printed in Goa.

(A) Lust for life

(B) The Vinci code

(C) Bhagvatam

(D) Compendio Spiritual de Vide

Ans: (D)

27. The Intaglio printing in India was introduced by

(A) Rabindra Nath Tagore

(B) Somnath Hore

(C) Bartholomew

(D) Crawford

Ans: (C)

28. Who is also print maker from the following ?

(A) Rembrandt

(B) Michelangelo

(C) Raphael

(D) Canova

Ans: (A)

29. Of the following which tool has mushroom shaped handle ?

(A) Burin

(B) Burnisher

(C) Roulette

(D) Mattoir

Ans: (A)

30. What is drypoint in engraving ?

(A) It’s a liner engraving on hard metal surface.

(B) It is a technique where no liquid is used.

(C ) It is process where powder is used for printing.

(D) None of above.

Ans: (A)

31. Choose the correct chronology of the artists.

(A) Cellini, Lorenzo Ghiberti, Donatello, Michelangelo

(B) Lorenzo Ghiberti, Cellini, Donatello, Michelangelo

(C) Donatello, Lorenzo Ghiberti, Cellini, Michelangelo

(D) Lorenzo Ghiberti, Donatello, Cellini, Michelangelo

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)

32. Chose the correct chronology of the monuments.

(A) Hagia Sophia, Reims Cathedral, Medici palace, St. Peters Basilica

(B) Reims Cathedral, Hagia Sophia, Medici palace, St. Peters Basilica

(C) Hagia Sophia, Medici palace, Reims Cathedral, St. Peters Basilica

(D) Hagia Sophia, St. Peters Basilica, Reims Cathedral, Medici palace

Ans: (A)

33. Choose the correct chronological order of the monuments.

(A) Sultangarhi, Quwat Ul Islam, Tomb of Shershah Suri, Red Fort Delhi

(B) Quwat Ul Islam, Sultangarhi, Tomb of Shershah Suri, Red Fort Delhi

(C) Tomb of Shershah Suri, Quwat Ul Islam, Sultangarhi, Red Fort Delhi

(D) Quwat Ul Islam, Tomb of Shershah Suri, Sultangarhi, Red Fort Delhi

Ans: (B)

34. Choose the correct chronological order.

(A) Johannes Vermeer, Peter Paul Rubens, John Constable, Salvador Dali

(B) John Constable, Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer, Salvador Dali

(C) Peter Paul Rubens, John Constable, Salvador Dali, Johannes Vermeer,

(D) Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer, John Constable, Salvador Dali

Ans: (D)

35. Choose the correct sequence according to Samrangansutradhar.

(A) Rekhakarm, Bhumibandhan, Vartana Karm, Lekhanam

(B) Bhumibandhan, Rekhakarm, Vartana Karm, Lekhanam

(C) Bhumibandhan, Vartana Karm, Rekhakarm, Lekhanam

(D) Bhumibandhan, Lekhanam Rekhakarm, Vartana Karm

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)

36. Choose the correct chronological order of the painters :

(A) Mir Saiyad Ali, Mansoor, Basawan, Maularam

(B) Mir Saiyad Ali, Basawan, Maularam, Mansoor

(C) Mir Saiyad Ali, Maularam, Basawan, Mansoor

(D) Mir Saiyad Ali, Basawan, Mansoor, Maularam

Ans: (D)

37. Choose the correct reverse order of colour scheme.

(A) Primary, Secondary, Quaternary, Tertiary

(B) Quaternary, Primary, Tertiary, Secondary

(C) Tertiary, Quaternary, Secondary, Primary

(D) Quaternary, Tertiary, Secondary, Primary

Ans: (D)

38. Choose the correct sequence of advertising design.

(A) Audience Identification, Concept Development, Comprehensive Design, Final Design

(B) Concept Development, Audience Identification, Comprehensive Design, Final Design

(C) Audience Identification, Comprehensive Design, Concept Development, Final Design

(D) Audience Identification, Comprehensive Design, Final Design, Concept Development

Ans: (A)

39. Choose the correct chronology of printing invention.

(A) Wood types, Dotmatrix, Metal types, Laser

(B) Metal types, Wood types, Dotmatrix, Laser

(C) Wood types, Metal types, Dotmatrix, Laser

(D) Dotmatrix, Wood types, Metal types, Laser

Ans: (C)

40. Choose the correct chronological order from the following :

(A) Serigraphy, Offset, Xerography, Laser Printing

(B) Offset, Serigraphy, Xerography, Laser Printing

(C) Serigraphy, Xerography, Offset, Laser Printing

(D) Xerography, Serigraphy, Offset, Laser Printing

Ans: (A)

41. Choose the correct sequence of colour scheme in modern printing technology.

(A) Magenta, Cyan, Yellow, Black

(B) Black, Cyan, Magenta, Yellow

(C) Cyan, Magenta, Black, Yellow

(D) Cyan, Magenta, Yellow, Black

Ans: (D)

42. Choose the correct sequence of techniques.

(A) Woodcut, Wood Engraving, Metal Engraving, Lithography

(B) Wood Engraving, Woodcut, Metal Engraving, Lithography

(C) Metal Engraving, Woodcut, Wood Engraving, Lithography

(D) Lithography, Woodcut, Wood Engraving, Metal Engraving

Ans: (A)

43. In which order did humans develop their technical skills ?

(A) Clay Modelling, Stone Carving, Metal Casting, Wood Carving

(B) Clay Modelling, Wood Carving, Stone Carving, Metal Casting

(C) Metal Casting, Wood Carving, Stone Carving, Clay Modelling

(D) Wood Carving, Clay Modelling, Metal Casting, Stone Carving

Ans: (B)

44. Select in order of chronology.

(A) Devi Prasad, Jyotsana Bhatt, P.R Daroz, Vinit Kakkar

(B) Jyotsana Bhatt, Devi Prasad, Vinit Kakkar, P.R Daroz

(C) P.R Daroz, Jyotsana Bhatt, Vinit Kakkar, Devi Prasad

(D) Vinit Kakkar, P.R Daroz , Jyotsana Bhatt, Devi Prasad

Ans: (A)

45. Choose correct sequence for sand casting. 

(A) Making of positive mould, Coat with Shellac and Talcum, Taking of impression, Pouring of molten metal

(B) Taking of impression, Making of positive mould, Coat with Shellac and Talcum, Pouring of molten metal

(C) Coat with Shellac and Talcum, Making of positive mould, Taking of impression, Pouring of molten metal

(D) Pouring of molten metal, Making of positive mould, Coat with Shellac and Talcum, Taking of impression

Ans: (A)

46. Assertion (A) : As compare to marble sculptures very few monumental sculptures in metal from ancient Greece have survived to our time.

Reason (R) : Because metal sculptures were usually melted by the subsequent regimes for reuse.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct but (R) is correct.

(C) (A) and (R)both are incorrect.

(D) (A) and (R) both are correct.

Ans: (D)

47. Assertion (A) : A ‘Sculpture Park’ is equivalent of a ‘White Cube’ gallery.

Reason (R) : Because both aspire to the condition of neutrality.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (A)

48. Assertion (A) : Rodin sculptures are known for spontaneity.

Reason (R) : Because he was sculpting after live models.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (B)

49. Assertion (A) : Edvard Munch is a well known painter who also did some work in woodcuts and lithography.

Reason (R) : Munch’s self portrait ‘with skeleton arm’ is done with an etching needle – and ink method.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (A)

50. Assertion (A) : Etching prints can be made using wood or soft surface.

Reason (R) : Etching is easy and fast process.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct

Ans: (D)

51. Assertion (A) : Printmaking is methodology of visual communication and expression through use of form, space and design.

Reason (R) : Sometimes the term ‘Graphic Art’ is used interchangeably due to overlapping skills involved in the process.

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct and (R) is not correct.

(C) (A) is not correct and (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (A)

52. Assertion (A) : Tughlaq architecture stylistically shows preference for Massive and Bartered wall.

Reason (R) : Because they add more strength to defense and durability. 

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (C)

53. Assertion (A) : Plato in Republic has condemned art.

Reason (R) : Because arts are means of catharsis.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (A)

54. Assertion (A) : From Gupta period onwards river goddesses were used to be carved on door jambs of entrance of Brahmanical temples in Northern India.

Reason (R) : Because rivers were main life lines of culture, civilization and trade. 

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (C)

55. Assertion (A) : Sans serif type face has lines at the end of stems and arms of letters.

Reason (R) : Sans serif type face has a typical character of thin and thick strokes and the end of stems and arm.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (D)

56. Assertion (A) : The sale of famous brand ‘Volks Wagon’ cars soared all over the world.

Reason (R) : Because of its famous campaign “At 60 miles an hour loudest noise in the car comes from the electric clock”.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (D)

57. Assertion (A) : A typographer of an advertising agency’s creative department works in close association with art director.

Reason (R) : Because he finds out or invents type face that meets the tone and mood of an advertisement.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (C)

58. Assertion (A) : Van Gogh was creating immense texture on painted surface by paint itself.

Reason (R) : Because he was using glaze.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (A)

59. Assertion (A) : In the frescoes of Michelangelo one can see very distinct lines of relief. 

Reason (R) : Because he was basically a sculptor defining his form with utmost clarity.

(A) (A) is correct and (R) is not correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) and (R) both are correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (C)

60. Assertion (A) : Impressionist painters were not after emotional or intellectual contents.

Reason (R) : Because they were faithful to paint changing optical reality in environment.

(A) (A) is correct and (R) is also correct.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) is correct and (R) is not correct.

(D) (A) and (R) both are not correct.

Ans: (A)

61. Match the following :

Ans: (D)

62. Match the following :

Ans: (A)

63. Match the following :

Ans: (C)

64. Match the following :

Ans: (A)

65. Match the following :

Ans: (A)

66. Match the following :

Ans: (C)

67. Match the following :

Ans: (D)

68. Match the following :

Ans: (B)

69. Match the following :

Ans: (A)

70. Match the following :

Ans: (B)

71. Match the following :

Ans: (A)

72. Match the following :

Ans: (D)

73. Match the following :

Ans: (A)

74. Match the following :

Ans: (B)

75. Match the following :

Ans: (C)