UGC NET Exam December 2014 International and Area Studies Paper-3 Question Paper With Answer Key

INTERNATIONAL AND AREA STUDIES

PAPER – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below :

Ans: (D)

2. Which one of the following theoretical approaches would represent three core elements of statism, survival and self help ?

(A) Liberalism

(B) Realism

(C) International Society

(D) Radicalism

Ans: (B)

3. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below :

Ans: (C)

4. Who among the following argues that modern states enjoy high level of ‘intensive power’ i.e. power that can be projected deep into society ?

(A) Michael Mann

(B) Jurgen Habermas

(C) Michael Focault

(D) Norbert Elias

Ans: (A)

5. In January, 2007, four senior statesmen of the cold war, subsequently nicknamed “the four Horsemen” wrote an editorial “Global Zero” in the Wall street Journal. Who among the following were the “Four Horsemen” ?

(A) H. Kissinger, R. McNamara, B. Buzan, S. Nunn

(B) W. Perry, B. Buzan, S. Nunn, H. Kissinger

(C) G. Schultz, L. Penata, S. Nunn, B. Buzan

(D) H. Kissinger, G. Schultz, W. Perry, S. Nunn

Ans: (D)

6. Identify the elements of the Post Cold War order and use the correct code as given below :

I. Military security in high politics

II. Supremacy of liberal capitalism

III. National identity as high politics

IV. Bipolar Competition

Codes :

(A) I and II are correct

(B) II and III are correct

(C) I, II and III are correct

(D) II, III and IV are correct

Ans: (B)

7. Identify the code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The idea that the state should represent the nation is a European invention that has dominated politics for just over two centuries.

Reason (R) : War and industrial capitalism are two reasons why the nation-states became the dominant political community.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

8. A group of nineteen agriculture exporting countries committed to bringing about further liberalization of the rules for world agricultural trade is known as which one of the following :

(A) Group of 20

(B) Cairns Group

(C) Global South

(D) Frankfurt Group

Ans: (B)

9. The potential of Confidence Building Measures (CBMs) was conceived by the conference on Security and Cooperation in Europe to ease tensions and to build on the spirit of détente in which one of the following years :

(A) 1987

(B) 1975

(C) 1983

(D) 1990

Ans: (B)

10. Which one of the following assumptions does not support the primacy of nuclear deterrence ?

(A) Nuclear deterrence is a reliable arrangement against nuclear war-fighting at present in operation, pending the development of effective collective security arrangements and major reductions in nuclear weapon systems.

(B) Possession of a capability to retaliate by nuclear weapons has been and is likely to remain a virtual guarantee for preventing any major war among nuclear weapon states.

(C) Decisions to acquire nuclear weapons are often justified with what is perceived as requirements to deter war and preserve peace.

(D) Nuclear deterrence by nature relies on defensive force and provides the basis for arms race.

Ans: (D)

11. Match the strategic concepts of List – I with the thinkers mentioned in List – II by using the correct code as given below :

Ans: (A)

12. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : National Security is a condition which cannot be qualified. We shall either be secure or we shall be insecure. We cannot have partial security. If we are only half secure, we are not secure at all.

Reason (R) : The idea of security as a matter of degree cannot be taken for granted. 

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the comprehensive explanation of (A) with the expanding domain of security.

(B) Both (A) and (R) are not correct.

(C) (A) is correct, but (R) is not correct.

(D) (A) is not correct, but (R) is correct.

Ans: (A)

13. Which one of the following is not a part of the national security values ?

(A) Political independence

(B) Territorial integrity

(C) Economic well-being

(D) Intervention

Ans: (D)

14. The term ‘LASER’ means which one of the following ?

(A) Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

(B) Light Amplification by Stimulated Enhancement of Radiation

(C) Liquid Amplification by Streaming Enhancement of River-flow

(D) Little Amplification by Stimulated Emission of Radiation

Ans: (A)

15. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Despite acute tensions and conflictual situations during the Cold War years, none of the Nuclear Weapon states could dare to use nuclear weapons as a means of war-fighting, irrespective of their continued
refinement of nuclear weapons as well as doctrines.

Reason (R) : In fact, scientific findings about the synergic effects of the nuclear weapons provided for ‘no victor, no vanquished situation’.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct, but (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the comprehensive explanation of (A).

Ans: (D)

16. The term ‘Levant’ refers to which one of the following ?

(A) The land at the western end of the South Coast of Arabian Peninsula.

(B) The Western region of Arabia, since 1925 part of Saudi Kingdom

(C) The Eastern part of the Mediterranean with its island and neighbouring countries.

(D) A strait connecting the Persian Gulf with the Gulf of Oman and the Arab Sea

Ans: (C)

17. Arrange the following events in a chronologically ascending order with the help of the code given below :

I. Pre-emptive Air strike during Arab-Israel War 1967 against Egypt, Syria and Jordon 

II. Capture of Golan Heights

III. Signing of the Camp David Accord

IV. Formation of PLO

Codes :

(A) I, II, III, IV

(B) I, II, IV, III

(C) II, III, I, IV

(D) III, II, IV, I

Ans: (B)

18. Match the ethnic groups mentioned in List – I with the countries of their inhabitation mentioned in List – II by using the codes given below :

Ans: (A)

19. Match the following organizations mentioned in List – I with their description mentioned in List – II by using the codes given below :

Ans: (A)

20. Match the groups mentioned in List – I with the countries in which they are operating mentioned in List – II with the help of the codes given below :

Ans: (C)

21. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Democratic upsurge in the Arab World was a spontaneous development without any plan, programme or leadership.

Reason (R) : The upsurge did not provide any real and meaningful collective control over public policy.

Codes :

(A) (A) is correct and (R) is the partial explanation.

(B) (A) is not correct but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are not correct.

(D) Both (A) and (R) correct.

Ans: (A)

22. Match the countries mentioned in List – I with their Leaders mentioned in List – II with the help of the codes given below :

Ans: (B)

23. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The United States held China responsible for the Western defeat in Indo-China and believed that only a collective security organization could deter China from advancing further in South-east Asia.

Reason (R) : Though SEATO was established as desired by the United States, the communist triumph in Indo-China could not be averted.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

24. Who championed the cause of women’s education in Indonesia ?

(A) Sukarno

(B) Van Den Bosch

(C) Megawati Sukarnoputri

(D) Raden Adjena Kartini

Ans: (D)

25. Match the following nationalist movements that existed in South-east Asia provided in List – I with the respective countries given in List – II. Find the correct answer using the right code :

.

Ans: (A)

26. Arrange the following colonial treaties in a chronological ascending order by using the code given below :

I. Anglo-Dutch Treaty of London

II. The French-Vietnamese Treaty of Saigon

III. The Anglo-Burmese Treaty of Yandaboo

IV. The French-Khmer Treaty of Oudang

Codes :

(A) I, III, IV, II

(B) I, II, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) II, IV, I, III

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)

27. Name the country in South-east Asia which practices ‘Mahayana Buddhism’ :

(A) Myanmar

(B) Thailand

(C) Cambodia

(D) Vietnam

Ans: (D)

28. The second opium war was fought between which of the following countries ?

(A) China and Japan

(B) China and Russia

(C) China and France

(D) China and Great Britain

Ans: (C)

29. The Present King of Thailand Boomibol Adulyadej is regularly known as

(A) Rama II

(B) Rama IV

(C) Rama IX

(D) Rama X

Ans: (C)

30. Who is the author of the Book entitled “A History of South-East Asia” ?

(A) D.R. Sardesai

(B) D.G.E. Hall

(C) John F. Cady

(D) R.C. Majumdar

Ans: (B)

31. Name the geographer who coined the term “Indo-Pacific” to denote South-east Asian region since it lies between Indian Ocean and Pacific Ocean and cultures.

(A) Dobby

(B) Georges B. Cressey

(C) Vu Tu Lap

(D) Alfred Mahan

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)

32. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Democratization has brought about the existence of a vibrant civil society in Africa.

Reason (R) : Colonialism brought legal rational institutional states’ to Africa. Civil society supports these institutions as they follow the pattern of accepted rule.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (D)

33. The Islamist Boko Haram militants are active in which one of the following countries ?

(A) Uganda

(B) Nigeria

(C) Mali

(D) Libya

Ans: (B)

34. Match the two main product producing countries mentioned in List – I with their products mentioned in List – II with the help of the codes given below :

Ans: (A)

35. Match the old names of African countries mentioned in List – I with their new names mentioned in List – II by using the codes given below :

Ans: (A)

36. How many Island states are there in Africa ?

(A) 5

(B) 8

(C) 6

(D) 11

Ans: (C)

37. Nelson Mandela belonged to which one of the following Class/Tribe ?

(A) Zhulu

(B) Xhosa

(C) Satho

(D) Venda

Ans: (B)

38. Arrange the following events in chronologically ascending order with the help of the codes given below :

I. Sharpeville massacre

II. United Nigeria to form Britain’s largest African colony

III. UDI declaration by Rhodesia

IV. Introduction of Apartheid in South Africa

Codes :

(A) IV, II, III, I

(B) I, III, IV, II

(C) II, IV, I, III

(D) III, I, II, IV

Ans: (C)

39. Which two states of the following make Tanzania ?

(A) Dodoma and Dar-es-Salaam

(B) Tanganyika & Zanzibar

(C) Tanzania – Tanganyika

(D) Tanzania – Zanzibar

Ans: (B)

40. What does ‘revolution from above’ as introduced by Stalin signify ?

(A) Building socialism by means of compulsory collectivization and industrialization

(B) Strengthening Five Year Plans

(C) Amassing military power

(D) Expanding the territory

Ans: (A)

41. In which year was the first Soviet Constitution adopted ?

(A) 1918

(B) 1920

(C) 1924

(D) 1936

Ans: (A)

42. Who among the following imposed ‘immigration tax’ in the Soviet Union ?

(A) Yeltsin

(B) Stalin

(C) Brezhnev

(D) Andropov

Ans: (C)

43. Which one of the following features is upheld by the 1993 Constitution of the Russian Federation ?

(A) Ad hoc Unionism

(B) Centralization of power

(C) Joint powers of the federal and state units

(D) Internationalism

Ans: (C)

44. How many ethic groups are officially known in Russia ?

(A) 159

(B) 168

(C) 172

(D) 185

Ans: (D)

45. Identify the code for the Assertion (A) and Reason (R) :

Assertion (A) : Gorbachev declared perestroika and glasnost as national level reforms.

Reason (R) : In reality he did much more to set off a series of chain reactions, that did not just place the relationship on a new footing but brought it to an end for ever.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

46. Match the following countries mentioned in List – I with their respective capitals mentioned in List – II with the help of the code given below :

Ans: (B)

47. Which South Asian country proposed to declare the Indian Ocean a ‘Zone of Peace’ in 1971 ?

(A) India

(B) Bangladesh

(C) Sri Lanka

(D) Maldives

Ans: (C)

48. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : Sri Lanka is a unitary state.

Reason (R) : Majoritarian politics has legitimized Sinhala nationalism, with political Buddhism

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

49. When did the Bangladesh government signed the Chittagong Hill Tracts [CHT] Accord ?

(A) 1996

(B) 1998

(C) 1997

(D) 1995

Ans: (C)

50. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : In the prevailing scenario, Confidence and Security Building Measures (CSBMs) have been brought to a demeaning status by Pakistan, coupled with enormous transnational onslaughts of terrorism in the South Asian region, especially against India.

Reason (R) : The above situation can be overhauled by the absence of inimical postures against each other and recovery of good neighbourly relations in South Asia.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is only partial explanation of (A).

(B) (A) is correct, but (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are not correct.

Ans: (A)

51. Chronologically arrange in the ascending order the terms of the Presidents of Maldives :

I. Mohammed Waheed

II. Mohammed Nasheed

III. Maumoon Abdul Gayoom

IV. Abdulla Yameen

Codes :

(A) III, I, IV, II

(B) I, III, IV, II

(C) II, IV, III, I

(D) III, II, I, IV

Ans: (D)

52. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : It is sense of Indianness which unites our people, despite ethnic, linguistic, religious and other diversities and inherent contradictions.

Reason (R) : Indian society possesses strong social shock absorbers as well as the ability to deal with acute crises and challenges imposed by internal and external sources with ulterior motives.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are not correct.

(B) (A) is correct, but (R) is not correct.

(C) (A) is not correct, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are viable notions.

Ans: (D)

53. Bolivar is recognized as a hero in many South American States because

(A) He sailed through the Amazon river.

(B) He found Machu Pichu.

(C) He introduced new farming methods.

(D) He was a liberator.

Ans: (D)

54. Match the dates of signature on the ‘UN convention against corruption’ as mentioned in the List – I with the South Asian countries as signatories in the List – II by using the correct code given below :

Ans: (B)

55. When was the ‘National Organization of Women (NOW)’ created ?

(A) 1970

(B) 1968

(C) 1963

(D) 1966

Ans: (D)

56. Identify the code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The UN reflected Realpolitik.

Reason (R) : The UN and other multilateral institutions help the U.S. to exercise its power in a way that is less threatening and therefore more acceptable to others.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

57. Identify the code for Assertion (A) and Reason (R) as given below :

Assertion (A) : The U.S. has been the greatest champion of multilateralism in the 20th century.

Reason (R) : But it has been reluctant to tie itself too closely to those multilateral institutions and rules.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

58. Which amendment in the US Constitution banned slavery ?

(A) 12th Amendment

(B) 10th Amendment

(C) 14th Amendment

(D) 13th Amendment

Ans: (D)

59. Who assassinated President John F. Kennedy on 22 November, 1963 in Dallas ?

(A) Sirhan Sirhan

(B) Lee Harvey Oswald

(C) Henry Oswald

(D) Walter Anderson

Ans: (B)

60. Chronologically arrange the Vice-Presidents of the US in an ascending order according to their terms in office and use the code as given below :

I. Al Gore

II. Gerald Ford

III. Harry S. Truman

IV. Llyndon B. Johnson

Codes :

(A) IV, I, III, II

(B) III, IV, II, I

(C) II, III, I, IV

(D) I, II, III, IV

Ans: (B)

61. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below :

Ans: (D)

62. Who among the following persons stated that ‘Freedom Fighters do not kill innocent people, while terrorist murderers do’ ?

(A) George P. Shultz

(B) Henry Kissinger

(C) Jesse Jackson

(D) Barak Obama

Ans: (C)

63. Sechin culture of Peru is popularly known for practising one of the following :

(A) Cultural development

(B) Economic activities

(C) Military hegemony

(D) Political system

Ans: (C)

64. The State of Panama was created in 1903 by way of its separation from which of the following country ?

(A) Mexico

(B) Costa Rica

(C) Colombia

(D) Honduras

Ans: (C)

65. Match List – I with List – II with the correct code given below :

Ans: (B)

66. Which country in Latin America is one of the aspirants of permanent membership in the UN security council ?

(A) Venezuela

(B) Peru

(C) Colombia

(D) Brazil

Ans: (D)

67. Foreign policy of Venezuela under Hugo Chavez supported its relations with one of the following countries :

(A) Israel

(B) Netherlands

(C) Russia

(D) United States

Ans: (C)

68. Match List – I with List – II with the appropriate code given below :

Ans: (A)

69. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) :

Assertion (A) : MERCOSUR countries enjoyed growth in intra-regional trade and which also was affected later by the financial crisis in Brazil and Argentina.

Reason (R) : Deeper problem with MERCOSUR is the member countries’ heavy dependence on Brazil and Argentina that dwarfs other members.

Codes :

(A) (A) is correct and (R) is the correct explanation.

(B) (A) is not correct and (R) is correct.

(C) (A) is correct but (R) is not correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

70. Which country is worst affected by the growth of sex tourism in Latin America ?

(A) Brazil

(B) Colombia

(C) Dominican Republic

(D) Venezuela

Ans: (C)

Read the paragraph and answer the following questions from 71 to 75 :

Another perspective on the relationship between economics and security that has emerged in the post cold war has described as geo-economics, and as “an economic agenda for neo-realists”. Governments do not always see economic growth purely in terms of its likely effect on the wellbeing of their citizens. Economic capability is itself an instrument of policy available to states and is capable of being applied as force.

The cold war period had been characterized by military confrontation, arms races and security paranoia, and much of the time by a ‘zero sum’ outlook. In the geo-economic perspective, a trade deficit is intrinsically undesirable not because of its domestic employment effects, but because the state becomes dependent on the imports of goods and money and therefore vulnerable to foreign threats. Economic competition is envisaged as a war fought with other tools.

71. Which is the other perspective ?

(A) Politics and security

(B) Politics and economics

(C) Society and economics

(D) Economics and security

Ans: (D)

72. What emerged in the Post-Cold War period ?

(A) Geopolitics

(B) Post Soviet era

(C) Geo-economics

(D) Unipolarity

Ans: (C)

73. What is an instrument of state policy capable of being applied as force ?

(A) Military capability

(B) Nuclear capability

(C) Political capability

(D) Economic capability

Ans: (D)

74. In a geo-economic perspective, what is most undesirable for state to become vulnerable ?

(A) Trade deficit

(B) Secessionist movements

(C) External threats

(D) Balance of payments crisis

Ans: (A)

75. What is economic competition envisaged as ?

(A) Trade conflicts

(B) War fought with other tools

(C) Cold War

(D) Post cold war

Ans: (B)