UGC NET Exam December 2014 Forensic Science Paper-3 Question Paper With Answer Key

FORENSIC SCIENCE

PAPER – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. According to Journee’s formula, the maximum range of a shot gun pellet of size 1 (diameter = 3.63 mm) is

(A) 315 yards

(B) 415 yards

(C) 400 yards

(D) 450 yards

Ans: (A)

2. The boat tailing of a bullet becomes important when its velocity is

(A) less than about 1120 ft/sec

(B) greater than about 1120 ft/sec and less than 2000 ft/sec

(C) lies between 2000 ft/sec and 3000 ft/sec

(D) more than 3000 ft/sec

Ans: (A)

3. The head of 7.62 × 39 mm cartridge is

(A) Rimmed

(B) Rimless

(C) Rebated

(D) Semi-rimmed

Ans: (B)

4. Assertion (A) : Evidence and test bullets can be compared using comparison microscope to establish the identity of the fire arms.

Reason (R) : Because the class characteristics on both the bullets match.

Codes :

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect

Ans: (A)

5. In the case of firing of 12-bore cartridges from loose country made pistols, the tattooing can be found upto about

(A) one foot

(B) two feet

(C) three feet

(D) upto distance much larger than 3 feet

Ans: (D)

6. In 7.62 × 51 mm cartridge, the two figures represent

(A) Calibre of firearm from which it is fired × length of cartridge

(B) Calibre of firearm from which it is fired × length of the cartridge case

(C) Calibre of firearm from which it is fired × length of the bullet loaded in cartridge

(D) Calibre and length of the chamber of the firearm from which it is fired

Ans: (B)

7. The ogive of bullet of .303-MK VII cartridge has

(A) 6 calibre radius head

(B) 7 calibre radius head

(C) 8 calibre radius head

(D) The bullet has round nose

Ans: (B)

8. On the basis of dimensions, it is found that the inside muzzle diameter of a half choke 12-bore gun is

(A) 0.706 inch

(B) 0.709 inch

(C) 0.712 inch

(D) 0.715 inch

Ans: (B)

9. Which of the following terms best describes the expression of bodily features ?

(A) Genotype

(B) Phenotype

(C) Haplotype

(D) Serotype

Ans: (B)

10. Assertion (A) : Colostrum is secreted in the body fluids of a woman.

Reason (R) : It helps in the determination of a evidence of sexual intercourse.

Codes :

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Ans: (A)

11. While matching the evidence and test striation marks under the comparison microscope, much reliance should be placed on matching of which of the following ?

(A) Number of striations only

(B) Pattern of striations

(C) Both number and pattern of striations

(D) Deeper striations only

Ans: (C)

12. In the case of examination of impression type tool marks, the number of matching points should be

(A) At least eight as in case of examination of fingerprints

(B) At least 10

(C) At least 12

(D) There is no set number of matching points.

Ans: (D)

13. Which of the following can be used to establish individuality of paint sample ?

(A) Unusual pigments

(B) Trace elements

(C) Unusual impurities

(D) All of the above

Ans: (D)

14. In gel pen inks, pigments are suspended in which of the following ?

(A) Water based gel

(B) Oil based gel

(C) Paraffin based gel

(D) None of the above

Ans: (A)

15. _________ are used to mark the voters in various countries during election.

(A) Permanent inks

(B) Soluble inks

(C) Indelible inks

(D) Washable inks

Ans: (C)

16. Apart from vehicle, dyes and pigment, an ink also contains which of the following ?

(A) Antifoaming agents

(B) Surfactants

(C) Biocides

(D) All of the above

Ans: (D)

17. Supinator crest, a marker of occupation stress used for personal identification is found in which of the following bones ?

(A) Mandible

(B) Ulna

(C) Radius

(D) Fibula

Ans: (B)

18. The following instruments are used in somatometric studies :

I. Anthropometer

II. Mandibulometer

III. Spreading caliper

IV. Craniophore

Codes :

(A) III and II are correct.

(B) I and II are correct.

(C) I and III are correct.

(D) IV and III are correct.

Ans: (C)

19. Assertion (A) : Ossification in long bones takes place earlier in females.

Reason (R) : Puberty sets later in females.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct and (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Ans: (C)

20. Assertion (A) : The sciatic notch and sub-pubic angle of pelvis is broader in female.

Reason (R) : This is a modification because of reproductive function.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

21. The deciduous set of teeth in children lack the following :

I. Canine

II. Second Molar

III. Premolar

IV. Third Molar

Codes :

(A) II and III are correct.

(B) I and II are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) III and IV are correct.

Ans: (D)

22. Least square regression equations based on measurements of long bones can be used for which of the following ?

(A) Assessment of sex

(B) Estimation of stature

(C) Assessment of race

(D) Determination of age

Ans: (B)

23. The period of mixed dentition in human falls in the range of

(A) 2-5 years

(B) 6-12 years

(C) 6 months to 6 years

(D) 12 years to 18 years

Ans: (B)

24. Match the following :

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)

25. The best estimate of stature is given by which of the following bones ?

(A) Radius

(B) Femur

(C) Clavicle

(D) Ulna

Ans: (B)

26. The development of latent fingerprints by ninhydrin treatment can be accelerated by using which of the following ?

(A) Water

(B) Heat and humidification

(C) Hydrochloric acid

(D) Sodium hydroxide

Ans: (B)

27. Which of the following method results in the development of latent fingerprints in white colour ?

(A) Crystal violet method

(B) Ninhydrin method

(C) Iodine method

(D) Super glue method

Ans: (D)

28. Assertion (A) : Determination of sequence of intersecting strokes helps in estimating the relative age of two writings.

Reason (R) : Relative age of writing can be determined when two writings are present on the same paper.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct and (R) is incorrect.

(C) (R) is correct and (A) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

29. A biometric trait must satisfy which of the following property ?

(A) Universality

(B) Uniqueness

(C) Permanency

(D) All of the above

Ans: (D)

30. Which of the following postmortem changes denote the last act of a person before death ?

(A) Algor mortis

(B) Cadaveric spasm

(C) Taches de noires sclerotica

(D) Hypostasis

Ans: (B)

31. Under which of the following circumstances, two individuals may have identical fingerprints ?

(A) Identical twins

(B) Fraternal twins

(C) Siamese twins

(D) None of the above

Ans: (D)

32. Match the following :

Ans: (C)

33. Arrange the following method in order of their introduction in visualization process of latent fingerprints :

I. Powder method

II. Ninhydrin method

III. Cyanoacrylate method

IV. Iodine fuming method

(A) I, II, III, IV

(B) I, IV, II, III

(C) II, I, III, IV

(D) III, II, IV, I

Ans: (B)

34. The liquefaction of the seminal secretion occurs within a short period due to

(A) Choline

(B) Lecithin

(C) Prostatic fibrinolysis

(D) None of the above

Ans: (C)

35. The question of detection of seminal stains does not arise in charges of

(A) Rape

(B) Stalking

(C) Sodomy

(D) Bestiality

Ans: (B)

36. If both the parents are of O × O phenotypes, the possible phenotype of the child is

(A) O, B

(B) O, A

(C) A, B, AB

(D) O

Ans: (D)

37. Which of the following structure help to determine the blood group in the deceased ?

(A) Sternum

(B) Cornea

(C) Cartilage

(D) Nails

Ans: (A)

38. The genetic markers seen close together on the same chromosome exhibit

(A) Genetic linkage

(B) Homozygosity

(C) Genetic concordance

(D) Independent segregation

Ans: (A)

39. A crystal when put on a printed page, the observer sees not one but two images of each word covered. The crystal exhibits

(A) Double reflection

(B) Double refraction

(C) Double transmission

(D) None of the above

Ans: (B)

40. NAA measures the characteristic energy values of the following rays emitted by radioactive isotope

(A) Alpha rays

(B) Beta rays

(C) Gamma rays

(D) X-rays

Ans: (C)

41. SEM/EDXA can be used for examination of

(A) GSR

(B) Sequence of strokes in document examination cases

(C) Study of inks

(D) All of the above

Ans: (D)

42. For photomicrography, the position of object is

(A) Beyond 2F of convex lens

(B) At 2F of convex lens

(C) Between F and 2F of the lens

(D) Less than F of the lens

Ans: (C)

43. On the basis of matching of striations on evidence and test bullets, an expert opines that the evidence bullet has been fired from the suspected fire arm. The basis of this opinion lies in

(A) Locard’s Principle of Exchange

(B) Law of Comparison

(C) Principle of Analysis

(D) Law of Probability

Ans: (D)

44. Participation and presence of a medical doctor is mandatory in which of the following ?

(A) Brain mapping

(B) Narcoanalysis

(C) DNA analysis

(D) Anthropometry

Ans: (B)

45. High Court is situated in the capital city of a State except in the State of

(A) Karnataka

(B) Bihar

(C) Uttar Pradesh

(D) Punjab

Ans: (C)

46. Who introduced the density gradient tube technique for the comparison of two paint samples ?

(A) W.M. Kraft

(B) F. Mair

(C) J. Martin

(D) P.L. Kirk

Ans: (D)

47. Which of the following person is ideal to record a dying declaration ?

(A) Prosecution Lawyer

(B) Defence Lawyer

(C) Member of Jury

(D) Magistrate

Ans: (D)

48. Which of the following sexual offences is also known as “Greek Love” ?

(A) Bestiality

(B) Buggery

(C) Cunnilingus

(D) Lesbianism

Ans: (B)

49. Defence wounds are seen in which of the following cases ?

(A) Drowning

(B) Hanging

(C) Motor Vehicle Accidents

(D) Assault

Ans: (D)

50. In which of the following cases, study of diatoms will be helpful ?

(A) Dry drowning

(B) Secondary drowning

(C) Immersion drowning

(D) Filigree burns

Ans: (B)

51. Which of the following type of fractures is not seen in adults ?

(A) Fissure

(B) Depressed

(C) Communited

(D) Pond

Ans: (D)

52. Which of following injuries is not associated with Motor Vehicle Accidents ?

(A) Dicing injuries

(B) Primary impact injuries

(C) Tertiary impact injuries

(D) Defence injuries

Ans: (D)

53. Fracture of hyoid bone is associated with which of the following asphyxial death ?

(A) Smothering

(B) Choking

(C) Throttling

(D) Traumatic asphyxia

Ans: (C)

54. In which asphyxial death is the tongue protruded ?

(A) Burking

(B) Traumatic asphyxia

(C) Choking

(D) None of the above

Ans: (D)

55. Which of the following features is suggestive of an antemortem hanging ?

(A) Prominent ligature mark

(B) Dilated pupils

(C) Dribbling of saliva

(D) Protusion of tongue

Ans: (C)

56. Which of the following organs is the last organ to putrefy ?

(A) Brain

(B) Liver

(C) Pancreas

(D) Uterus

Ans: (D)

57. In a case of hanging, when the feet are touching the ground, it is referred to as

(A) Partial

(B) Typical

(C) Atypical

(D) Complete

Ans: (A)

58. Perception in the absence of an external stimulus is referred to as

(A) Delusion

(B) Illusion

(C) Hallucination

(D) Obsession

Ans: (C)

59. In which of the following asphyxial deaths, there is no pressure over the neck structures ?

(A) Hanging

(B) Ligature strangulation

(C) Gagging

(D) Throttling

Ans: (C)

60. Another name of Cyclotol is

(A) RDX + PETN

(B) TNT + PETN

(C) RDX + TNT

(D) Picric acid + TNT

Ans: (C)

61. Assertion (A) : The derivatives of phosphoric acid having insecticidal activity are safe for mammals.

Reason (R) : The replacement of one of the oxygen atom by sulphur in the derivatives of phosphoric acid decreases the toxicity of compounds related to mammals.

Codes :

(A) (A) and (R) are both incorrect.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) and (R) are both correct.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Ans: (C)

62. Kerosene normally boils in the range of

(A) 350 °C – 450 °C

(B) 150 °C – 250 °C

(C) 750 °C – 850 °C

(D) 550 °C – 650 °C

Ans: (B)

63. Alcohol is eliminated out of the body through

(A) Urine

(B) Breath

(C) Perspiration

(D) All of the above

Ans: (D)

64. Kerosene is a blend of

(A) Paraffins

(B) Naphthenes

(C) Aromatics

(D) All of the above

Ans: (D)

65. The system called ‘Drugfire’ is associated with

(A) Analysis of drugs

(B) Analysis of poisons

(C) Analysis of fire and arson residues

(D) Examination of fired cartridge cases

Ans: (D)

66. Mescaline is found in

(A) Lophophora Williamsic

(B) Claviceps Purpurea

(C) Psilocybe Mexicana

(D) Erythroxylum Coca

Ans: (A)

67. Wagner test is applied for the screening of

(A) Cannabis

(B) Amphetamine

(C) Cocaine

(D) Phencyclidine

Ans: (C)

68. Assertion (A) : After the age of 30 years there is a progressive decrease in stature of an individual.

Reason (R) : This is due to decrease in elasticity and compression of intervertebral discs and joint cartilage.

Codes :

(A) (R) is correct but (A) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (B)

69. Which of the following helps in estimation of absolute age of a document ?

(A) Fiber components of paper

(B) Binders components in paper

(C) Water marks in paper

(D) All of the above

Ans: (D)

70. Which of the following has the highest smoke point ?

(A) Naphthalenes

(B) Aromatics

(C) Paraffins

(D) None of the above

Ans: (C)

71. Which of the following apparatus is used for the determination of flash point ?

(A) Cleveland open cup

(B) Pensky Martin closed cup

(C) Abel apparatus

(D) All of the above

Ans: (D)

72. Orange/Red colour of petrol is due to the presence of

(A) Di-alkyl amino anthraquinone

(B) Phenyl azo-2-napthol

(C) Sunset yellow

(D) Eosin

Ans: (B)

73. Which of the following extraction method is the most frequently used for extracting pesticides from biological material ?

(A) Dry ashing method

(B) Wet ashing method

(C) Solvent extraction method

(D) Steam distillation method

Ans: (C)

74. In a case of strychnine poisoning, which of the following viscera is recommended to be preserved ?

(A) Brain

(B) Testes

(C) Spinal cord

(D) Ovaries

Ans: (C)

75. Which of the following drug is known as ‘Date Rape Drug’ ?

(A) Alprazolam

(B) Diazepam

(C) Temazepam

(D) Flunitrazepam

Ans: (D)