UGC NET Exam December 2014 Comparative Literature Paper-3 Question Paper With Answer Key

COMPARATIVE LITERATURE

PAPER – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Who proposed the map of the field of translation studies ?

(A) Eugene Nida and Gideon Toury

(B) Gideon Toury

(C) James S. Holmes and Gideon Toury

(D) Sherry Simon

Ans: (C)

2. Gargantua and Pantagruel are two _______ in a _______ novel by _______.

(A) Women, Feminist, Helene Cixous

(B) Friends, Realist, E.M. Forster

(C) Men, Naturalist, Emile Zola

(D) Giants, Carnivalesque, Rabelais

Ans: (D)

3. Who exposed the writing of a history of Indian literature that is not a “mere taxonomy of facts but a living account of the creative process of the whole nation” ?

(A) Sujit Mukherjee

(B) Sisir Kumar Das

(C) B.N. Devy

(D) V.K. Gokak

Ans: (B)

4. The essay, “The Name and Nature of Translation Studies’, considered to be a founding statement of a new discipline, was authored by

(A) Andri Lefbvre

(B) Eugene Nida

(C) Gideon Toury

(D) James S. Holmes

Ans: (D)

5. Two of these novels have a dancer as a major character. Which ones are they ?

I. The Stone Angel

II. The Journey to Ithaca

III. The Guide

IV. Storm in Chandigarh

The right combination according to the code is

(A) I and II

(B) I and IV

(C) II and III

(D) III and IV

Ans: (C)

6. The book which was used as a text by parents to teach right conduct and social values to children is

(A) Virasaivam

(B) Sahithi Sravanthi

(C) Sumathi Satakam

(D) Sriya Charitra

Ans: (C)

7. Which writers were involved in drafting a proposal entitled “On the Abolition of the English Department” ?

(A) Gayatri Spivak, Swati Joshi, Rajeswari Sundarrajan.

(B) Ngugi Wa Thiong’O, Wole Soyinka, Taban lo lilyong

(C) Gayatri Spivak, G.J.V. Prasad, Harish Trivedi

(D) Ngugi Wa Thiong’O, Taban lo liyong, Henry Ownor Anyumba

Ans: (D)

8. The classical texts of genre theory were authored by

(A) Longinus

(B) Aristotle

(C) Cicero

(D) Quintilian

Ans: (B)

9. The first English translation of the Gita was made by

(A) Sir William Jones

(B) Max Muller

(C) Charles Wilkins

(D) Matthew Arnold

Ans: (C)

10. The first autobiography in Telugu literature was written by

(A) P. Somanatha

(B) Viresalingam

(C) Riasat Ali

(D) Badra Bhupala

Ans: (B)

11. Friedrich Nietzsche’s Thus Spoke Zarathustra was interpreted in music by

(A) Richard Strauss

(B) Johann Sebastian Bach

(C) Ludwig Van Beethoven

(D) Wolfgang Amadeus Mozart

Ans: (A)

12. Who wrote Dhvanyaloka Locanam ?

(A) Abhinava Gupta

(B) Bhasa

(C) Anandavardhana

(D) Mahimabhatta

Ans: (A)

13. Bharatendu Harishchandra had translated Bankimchandra Chattopadhaya’s

(A) Sitaram

(B) Durgesnandini

(C) Radharani

(D) Rajsimha

Ans: (D)

14. Van Doorslaer’s map is divided, into ‘translation’ and ‘translation studies’. Which of the following is classified into ‘translation studies’ ?

(A) Mode

(B) Theories

(C) Media

(D) Genres

Ans: (B)

15. The sub-title of G.N. Devy’s ‘Of Many Heroes’ is

(A) An essay in Indian Literary Historiography

(B) An essay in Literary Historiography

(C) An Indian Essay in Literary Historiography

(D) An essay in India’s Literary Historiography

Ans: (C)

16. In which states is Konkani spoken ?

I. Maharashtra

II. Tamil Nadu

III. Telangana

IV. Goa

The correct combination according to the code is

(A) III and I

(B) II and III

(C) IV and III

(D) I and IV

Ans: (D)

17. Waiting for Lefty is written by ______ while Waiting for Godot is written by ______.

(A) Caryl Churchill, Samuel Beckett

(B) Edward Bond, James Joyce

(C) Clifford Odets, Samuel Beckett

(D) James Joyce, Samuel Beckett

Ans: (C)

18. Joy Kogawa’s Obasan provides a critique of atrocities committed during World War II in 

(A) U.K.

(B) U.S.A.

(C) Canada

(D) Japan

Ans: (C)

19. Match the poets with sects.

Ans: (C)

20. Match each theorist with the theory propounded :

Ans: (A)

21. “The Crisis of Comparative Literature” is a paper delivered in 1958 by

(A) Harry Levin

(B) Erich Auerbach

(C) Renato Poggioli

(D) René Wellek

Ans: (D)

22. “Comparison n’est pas raison” was a slogan raised by

(A) Jean Bessière

(B) Rene Etemble

(C) Pascale Casanova

(D) Austin Warren

Ans: (B)

23. The theme of Mertin-Arthur (a wise old teacher teaching the hero) may be found in

(A) Assimov’s Foundation series

(B) Rowling’s Harry Potter series

(C) China Mieville Bas-Lag series

(D) Mary Renault’s Alexander Trilogy

Ans: (B)

24. The feminist theorist who designates three phases – ‘feminine’, feminist’ and ‘female’ in the history of women’s writing is

(A) Adrienne Rich

(B) Kate Millet

(C) Toril Moi

(D) Elaine Showalter

Ans: (D)

25. Match the following authors with their works :

Ans: (D)

26. The ‘Western Kingdom’ referred to in the Chinese Novel Journey to the West is

(A) United States of America

(B) Iraq

(C) India

(D) Russia

Ans: (C)

27. Andal, the Alwar poet, assumes the role of the bride of

(A) Krishna

(B) Rama

(C) Siva

(D) Vishnu

Ans: (A)

28. Which of the following poets wrote “Old Possum’s Book of Practical Cats” ?

(A) W.B. Yeats

(B) T.S. Eliot

(C) Ezra Pound

(D) Ted Hughes

Ans: (B)

29. The two immediately proceeding theories criticized by Jauss in developing the theory of ‘aesthetics of reception” were

I. Marxism

II. Feminism

III. Nationalism

IV. Formalism

The correct combination according to the code is

Codes :

(A) II and III

(B) II and IV

(C) I and IV

(D) I and III

Ans: (C)

30. The concept ‘esemplastic’ was used by

(A) Aristotle

(B) Arnold

(C) William Morris

(D) Coleridge

Ans: (D)

31. Match the following :

Ans: (C)

32. The scholar who proposed a study of texts in three contexts – National Literature, Comparative Literature and General Literature was

(A) Paul Van Tieghem

(B) V.M. Jhirmunsky

(C) Matthew Arnold

(D) Ferdinand Brunetière

Ans: (A)

33. Who among the following has not translated Premchand’s work ?

(A) Gordon C. Roadermel

(B) David Rubin

(C) Alok Rai

(D) William Radice

Ans: (D)

34. Manipravalam a style that combined Sanskrit and South Indian languages was developed by

(A) Jain and Vaisnava Scholars

(B) Buddhist and Vaisnava Scholars

(C) Jain and Saivite Scholars

(D) Jain and Buddhist Scholars

Ans: (A)

35. Which pair among the following consists of Dalit Women’s autobiographies ?

(A) Joothan and Dohra Abhishap

(B) Dohra Abhishap and Vasti

(C) Dohra Abhishap and Karukku

(D) Karukku and Outcaste

Ans: (C)

36. The secondary epic is

(A) always oral

(B) written on the basis of a primary epic

(C) always written

(D) follows the primary epic in time

Ans: (C)

37. Match the following terms with their meanings :

Ans: (B)

38. Which of the following films are based on books ?

I. Harry Potter and the Goblet of Fire

II. Roman Holiday

III. Gone with the Wind

IV. Roshomon

Codes :

(A) I and III

(B) II and IV

(C) III and IV

(D) II and III

Ans: (A)

39. In regard to a poem, Kavyatma and Kavya–sariram refer to

(A) the form and content of a poem.

(B) the structure and texture of a poem.

(C) the imagination and materiality of a poem.

(D) the emotive meaning and the literal meaning embedded in a poem.

Ans: (C)

40. Arrange the following literary events in chronological order from the earliest to the latest.

I. Badal Sircar’s play Evam Indrajit

II. The founding Congress of the Progressive Writers’ Association.

III. Varavara Rao setting up thirugabadu Kavulu.

IV. The publication of Suryakant Tripathi Nirala’s poem collection Parimal.

The correct combination according to the code is

(A) II, IV, I, III

(B) II, III, IV, I

(C) I, II, III, IV

(D) IV, II, I, III

Ans: (D)

41. Which of these writers has written a trilogy dealing with the impact of colonial intervention on traditional society ?

(A) Nadine Gordimer

(B) Orhan Pamuk

(C) Rabindranath Tagore

(D) Chinua Achebe

Ans: (C)

42. An example of Inter-semiotic translation is

(A) Translating a document from one language to another.

(B) Rewording a phrase in the same language.

(C) A film version of the book.

(D) Carrying a phrase across to another language.

Ans: (C)

43. The travel narrative that served as a major text of Orientalist reconstruction is

(A) Martha Gellham : Travels With Myself and Another : A Memoir

(B) Seven Lindqvist : Exterminate All the Brutes

(C) The Travels of Marco Polo

(D) Ilija Trojanov : Along the Ganges

Ans: (C)

Read the following passage carefully and answer questions 44-47 that follow :

    The language of poetry is recognisably the one used in everyday affairs, but it is turned, as it were, inside out. The poet makes words and their combinations serve more than their ordinary function. His choice of words and assigning their function are characteristically different, chiefly because of their dexterous combinations and striking relations. Levin describes two types of deviation – internal and external. The internal deviation takes place against the background of the poem itself in which the deviant form occurs, whereas the external deviation is to be located against some norm which lies outside the poem.

44. The author means that the language of poetry

(A) is identical with everyday language.

(B) is meant to function differently from everyday language.

(C) effectively uses the device of deviation.

(D) surprises the reader by exotic words.

Ans: (C)

45. The author uses the phrase ‘characteristically different’ to refer to the

(A) use of unfamiliar words in a poem

(B) essential nature of the poem

(C) texture of the poem

(D) structure of the poem

Ans: (B)

46. The author’s use of the phrase ‘dexterous contributions and striking relations’ refers to

(A) the unfamiliar use of rhetorical devices

(B) the use of unfamiliar images

(C) effective poetic language

(D) the unusual arrangement of words

Ans: (C)

47. The phrase ‘internal deviation’ used in the passage refers to

(A) the departure from normal use of words

(B) neologism

(C) the liberty taken with the metrical pattern

(D) dislocating the language with in the form of the poem

Ans: (D)

48. The theory of cultural hybridity or the creation of new cultural forms is attributed to

(A) Jack Goody

(B) Edward Said

(C) Homi Bhabha

(D) Benedict Anderson

Ans: (C)

49. The pressure to become the same as the dominant culture is called

(A) Misogyny

(B) Multiculturalism

(C) Assimilation

(D) Racialised deviance

Ans: (C)

50. The Komagata Maru Incident is a play by

(A) Sharon Pollock

(B) Mary-Colin Chisholm

(C) Indira Parthasarathy

(D) Anosh Irani

Ans: (A)

51. Which political theorist prescribed that a successful ruler should try to emulate the lion and the fox ?

(A) Rousseau

(B) Marx

(C) Machiavelli

(D) Laski

Ans: (C)

52. The Tamil Dalit writer Imayam uses ______ theme in his novel, Arumugam.

(A) Electra

(B) Oedipus

(C) Faust

(D) Hitler

Ans: (B)

53. Which of the following are works on thematological methods ?

I. Vladimir Propp : Morphology of Folklore.

II. Ernst Curtius : European Literature and the Latin Middle Ages.

III. Harold Bloom : The Anxiety of Influence.

IV. Edward W. Said : The World, The Text and the Critic

The right combination according to the code is :

(A) I and IV are correct

(B) II and IV are correct

(C) II and III are correct

(D) I and II are correct

Ans: (D)

54. Which country has passed an Act in Parliament on Multiculturalism ?

(A) Canada

(B) India

(C) United States of America

(D) Australia

Ans: (A)

55. Who is the author of The Mechanical Bride and Understanding Media ?

(A) Neitzsche

(B) Edward Albee

(C) Marshall McLuhan

(D) Jacob Brackman

Ans: (C)

56. Name the author of the book Structuralism and Semiotics.

(A) Terence Hawkes

(B) Jonathan Culler

(C) Michael Riffaterre

(D) Wolfgang Iser

Ans: (A)

57. The Raagmala paintings depict

(A) Different Rasas

(B) Different landscapes of India

(C) Various moods of musical compositions

(D) Mudras used by classical dancers

Ans: (C)

58. Which of the following writers/critics is not associated with the rewriting / reassessment of Shakespeare ?

(A) Ania Loomba

(B) Aimi Cesaire

(C) Wole Soyinka

(D) Peter Hulme

Ans: (C)

59. This play, published in 1860, exposed the villainy of British planters and was translated into English, after which it ran into difficulties with government censors. Identify the title 

(A) Gulamgiri

(B) Nildarpan

(C) Samya

(D) Birbahu

Ans: (B)

60. Rasa alamkara is a

(A) Rajasthani love story in prose and verse by Uttamchand Bhandari.

(B) Gujarati poem on mythological theme by Giridhara.

(C) Rajasthani poem on rasa and figures of speech by Bankidas Asiya.

(D) Fortnightly magazine in Bengali on rasa and figures of speech published from Serampore.

Ans: (C)

61. There is a riti school of poetry in

I. Hindi

II. Marathi

III. Odia

IV. Malayalam

The right combination according to the code is

Codes :

(A) I and III

(B) I and II

(C) II and III

(D) II and IV

Ans: (A)

62. The history of the spread of Bhakti movement is narrated in a verse in the

(A) Vedas

(B) Upanishads

(C) Padmapurana

(D) Mangal Kavyas

Ans: (C)

63. The 11th Century Tamil adaptation of the Ramayana is in the _______ metre.

(A) Dvipada

(B) Viruttam

(C) Satpadi

(D) Chaupai

Ans: (B)

64. Who among the following coined the term ‘The anxiety of Indianness’ in relation to the writing of Indian novels in English ?

(A) Sujit Mukherjee

(B) U.R. Ananthamurthy

(C) Raja Rao

(D) Meenakshi Mukherjee

Ans: (D)

65. The first history of Indian Literature was written in

(A) English

(B) French

(C) German

(D) Sanskrit

Ans: (C)

66. The First All-India Writers’ Conference was organized by the Indian PEN at Jaipur in October 1945. The Presidential address was delivered by

(A) Sarojini Naidu

(B) Jawaharlal Nehru

(C) S. Radhakrishnan

(D) Aurobindo Ghosh

Ans: (A)

67. In the study of subcultures, bricolage is

(A) a collection of materials.

(B) a selection of materials.

(C) construction made of whatever materials are at hand.

(D) construction made of materials from other cultures.

Ans: (C)

68. Assertion (A) : Works of art should not be thought of an individual creations but emanations of a cultural system.

Reason (R) : Individual artists are located in specific cultural systems which tend to impact their artistic productions.

In the context of these two statements, which one of the following is correct ?

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

69. English Geethagalu is a translation of which book into Kannada ?

(A) The Golden Treasury

(B) Lyrical Ballads

(C) Biographia Literaria

(D) Faber Book of Modern Verse

Ans: (A)

70. Liminality is a concept proposed by ______ and means ______.

(A) Victor Turner, in-between-ness.

(B) Victor Shklovsky, Linearity.

(C) Richard Schechner, in-between-ness.

(D) Richard Schechner, Linearity.

Ans: (A)

71. Ratnavali is an example of

(A) Prahasana

(B) Natika

(C) Bhana

(D) Ihamrga

Ans: (B)

72. Match the following works with the language in which they were written :

Ans: (C)

73. Kalidasa’s famous Abhijnanasakuntalam uses

I. Sanskrit

II. Magadhi

III. Maithili

IV. Kubri

The right combination according to the code is

(A) I and II are correct.

(B) I and III are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) II and III are correct.

Ans: (A)

74. Albrecht Weber’s History of Indian Literature gives an account of

(A) Sanskrit and Hindi literatures

(B) Sanskrit and Tamil literatures

(C) Sanskrit literature alone

(D) Sanskrit and modern Indian literatures

Ans: (C)

75. “Portrait of an artist as a Young Dog” was written by

(A) James Joyce

(B) T.S. Eliot

(C) Dylan Thomas

(D) Charles Dickens

Ans: (C)