UGC NET Exam December 2013 Tribal and Regional Languages/Literature Paper-3 Question Paper With Answer Key

TRIBAL & REGIONAL LANGUAGES – LITERATURE

PAPER – III

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5 : 

   “We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the competitions of the
Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”

1. What would be the proper heading of this passage ?

(A) Co-existence

(B) Worshipper of peace

(C) Olympic Game

(D) Brotherhood

Ans: (A)

2. What do we believe in ?

(A) In worship

(B) In co-existence

(C) In competition

(D) In Olympic Game

Ans: (B)

3. What is Olympic Game in fact ?

(A) Means

(B) Worship

(C) Brotherhood

(D) Competition

Ans: (A)

4. What is Olympic Game ?

(A) Competition

(B) Festival of the youth

(C) Friendship

(D) Organisation

Ans: (B)

5. What is the purpose of Olympic Game ?

(A) Meeting

(B) Worship

(C) Struggle

Ans: (D)

(D) Development of friendship, brotherhood and goodwill

6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand ?

(A) March 2012

(B) December 2011

(C) October 2011

(D) January 2012

Ans: (B)

7. Which is the highest peak in Jharkhand ?

(A) Jhumra Hill

(B) Parasnath Hill

(C) Netarhat

(D) Ranchi Hill

Ans: (B)

8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related ?

(A) Sohrai

(B) Sarhul

(C) Dussera

(D) Karam

Ans: (A)

9. How many second State languages are in Jharkhand ?

(A) 9

(B) 12

(C) 15

(D) 2

Ans: (B)

10. Who has written ‘The Khadias’ ?

(A) Dr. K. N. Singh

(B) Dr. K.S. Singh

(C) Dr. L.P. Vidyarthi

(D) S.C. Roy

Ans: (D)

11. What is the traditional profession of Karmali tribe ?

(A) Jhum cultivation

(B) Hunting

(C) Making tool of iron

(D) Food gathering

Ans: (C)

12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue ?

(A) Binjhia

(B) Gond

(C) Ho

(D) Kharia

Ans: (C)

13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved ?

(A) 1857

(B) 1831

(C) 1900

(D) 1915

Ans: (A)

14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy ?

(A) Yes

(B) No

(C) A little

(D) Not known

Ans: (A)

15. Assertion (A) : Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.

Reason (R) : Because it is a traditional festival of Jharkhand.

Codes :

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, not (R).

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (R) is correct, not (A).

Ans: (A)

16. Who was the founder of Jharkhand Pary ?

(A) N.E. Horo

(B) S.K. Bage

(C) Paul Dayal

(D) Jaipal Singh

Ans: (D)

17. Which award was given to Albert Ekka ?

(A) Veer Chakra

(B) Mahaveer Chakra

(C) Paramveer Chakra

(D) Defence Service Medal

Ans: (C)

18. Which tribe observes ‘Bandai’ festival ?

(A) Khadia

(B) Munda

(C) Mahali

(D) Lohra

Ans: (A)

19. Father Hoffman is remembered for

(A) Missionary work

(B) Encyclopaedia Mundarika

(C) As a foreigner

(D) Supporter of Adivasi

Ans: (B)

20. Development of Jharkhand depends on

(A) Co-ordination between Government and people

(B) Privatisation of Education 

(C) Foreign Direct Investment

(D) Open Market

Ans: (A)

21. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of

(A) Linguistics

(B) Grammar

(C) Literature

(D) History

Ans: (A)

22. Which is not correct ?

(A) Language is an untraditional entity.

(B) Language is a social entity.

(C) Language is an acquired property.

(D) Language is not paternal property.

Ans: (A)

23. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat ?

(A) Economy of effort

(B) Illiteracy

(C) Ignorance

(D) Uncarefulness

Ans: (A)

24. In which part of speech the word does not change ?

(A) Noun

(B) Pronoun

(C) Adjective

(D) Constant (Abyaya)

Ans: (D)

25. Identify the group of language having three numbers :

(A) Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari

(B) Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit

(C) Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali

(D) Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya

Ans: (B)

26. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence ?

(A) Noun

(B) Object 

(C) Adjective

(D) Subject

Ans: (C)

27. What was Malinovski’s main field of study ?

(A) History

(B) Linguistics

(C) Economics

(D) Grammar

Ans: (B)

28. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong ?

(A) Bilabial

(B) Cerebral

(C) Dental

(D) Palatal

Ans: (D)

29. Identify the correct match :

Ans: (A)

30. Which statement is not correct ?

(A) There is no final form of language.

(B) The stream of language flow from easy to difficult form.

(C) Language has a historical and geographical limit.

(D) The change of language happens first in oral form.

Ans: (B)

31. Which group is correct in regard to the Indo-European family ?

(A) Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh

(B) Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali

(C) French, Kannada, Japani, Mundari

(D) Sanskrit, Parsi, Latin, German

Ans: (D)

32. Whether Sadani belongs to the Austric group of language ?

(A) No

(B) Yes

(C) To some extent

(D) To great extent

Ans: (A)

33. When a dialect becomes language ? 

(A) When the Government accepts it.

(B) When the people accept it.

(C) When best literature is written.

(D) When grammar and dictionary are standardised.

Ans: (D)

34. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue ?

(A) Deprives from International language

(B) Handicaps love of nation

(C) Strengthens base of education

(D) Obstructs national language

Ans: (C)

35. Which is the correct example of contraction of meaning ?

(A) Pashu, Mrig, Murg

(B) Patra, Tail, Maharaj

(C) Var, Akashwani, Mugdh

(D) Asur, Ling, Ghrina

Ans: (A)

36. What is ‘Mani Praval’ ?

(A) Classical mix-up of Sanskrit and local languages

(B) Pearl necklaces

(C) Marathi word

(D) Pali language

Ans: (A)

37. When Ramanujacharya reached to Assam ?

(A) 15th century

(B) 2nd century

(C) 13th century

(D) 21st century

Ans: (A)

38. Which is written in ‘Laukik Sanskrit” ?

(A) Upanishad

(B) Puran

(C) Mahabharat

(D) Kumar Sambhavam

Ans: (D)

39. ‘Manimekalai’ is related to 

(A) Vaishnavas

(B) Baudhs

(C) Sanatanis

(D) Jains

Ans: (B)

40. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged ?

(A) Assam

(B) Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Punjab

Ans: (B)

41. Who has named ‘Veergatha Kal’ ?

(A) Ramvilas Sharma

(B) Hazari Prasad Dwivedi

(C) Mahavir Prasad Dwivedi

(D) Ram Chandra Shukla

Ans: (D)

42. Which is the period of ‘Bhakti Kal’ ?

(A) 1050 – 1375 A.D.

(B) 1375 – 1700 A.D.

(C) 1400 – 1800 A.D.

(D) 1700 – 1900 A.D.

Ans: (B)

43. Who is the author of ‘Padmavata’ ?

(A) Jayasi

(B) Kabir

(C) Nanak

(D) Raidas

Ans: (A)

44. Who has written “Bharat Durdasha’ ?

(A) Biharilal

(B) Rahim

(C) Bharatendu

(D) Hariaudh

Ans: (C)

45. Who is modern Meerabai ?

(A) Subhadra Kumari Chauhan

(B) Yashodhara Rathaur

(C) Mahadevi Verma

(D) Gargi

Ans: (C)

46. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay ?

(A) Gora

(B) Charitraheen

(C) Geetanjali

(D) Arogya Niketan

Ans: (D)

47. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started ?

(A) 1848 A.D.

(B) 1880 A.D.

(C) 1846 A.D.

(D) 1800 A.D.

Ans: (C)

48. Who was the cultural leader of Orissa ?

(A) Dr. B.K. Behura

(B) Gope Bandhu Das

(C) Gopal Chandra Prahraj

(D) Fakir Mohan Senapati

Ans: (B)

49. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’ ?

(A) Mahua Maje

(B) Rose Kerketta

(C) Vidyabhusan

(D) Ashok Pagal

Ans: (B)

50. Who is the main character of ‘Godan’ ?

(A) Dhania

(B) Gobar

(C) Hori

(D) Rai Saheb

Ans: (C)

51. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words ?

(A) Wordsworth

(B) Coleridge

(C) Plato

(D) Browning

Ans: (B)

52. What is the primary element of literature ?

(A) Feeling

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Style

Ans: (A)

53. What is flashback technique ?

(A) Imagination of future

(B) Present anxiety

(C) Remembrance of the past

(D) Historical events

Ans: (C)

54. Is literature useful for society ?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Ans: (A)

55. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words ?

(A) Bhamah

(B) Dandi

(C) Mammata

(D) Vishwanath

Ans: (A)

56. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa ?

(A) Oj

(B) Madhurya

(C) Prasad

(D) None

Ans: (A)

57. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence ?

(A) Upmeya

(B) Upman

(C) Samanya Dharm

(D) None

Ans: (B)

58. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’ ?

(A) Upma

(B) Rupak

(C) Utpreksha

(D) None

Ans: (C)

59. What is ‘Kavya-dosh’ ?

(A) Which obstruct the realisation of Rasa

(B) Which is helpful in the understanding of meaning

(C) Lack of Alankars

(D) None

Ans: (A)

60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’ ?

(A) Bhamah

(B) Mammat

(C) Vishwanath

(D) Anandvardhan

Ans: (C)

61. What is expressed in Folk-literature ?

(A) Folk mind

(B) Individual mind

(C) Civic Sense

(D) Common Sense

Ans: (A)

62. What is the simple identification of folk-literature ?

(A) Unavailability of name of writer

(B) Availability of the name of writer

(C) Simplicity of language

(D) Local colour

Ans: (A)

63. What is the name for the folktales related to the fairies ?

(A) Fairy Tales

(B) Lori

(C) Ballad

(D) Legend

Ans: (A)

64. In which folk-literature religious belief is dominant ?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy tales

(D) None

Ans: (A)

65. Whether State language and folklanguage are one and the same ?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Ans: (B)

66. To which category of language Santhali belongs ?

(A) National language

(B) Language of Santhal Pargana

(C) 8th Schedule language

(D) Extinct language

Ans: (C)

67. On which language Ahlad Tirkey has worked ?

(A) Nagpuri

(B) Kudukh

(C) Hindi

(D) English

Ans: (B)

68. What is the field of work of Dhanursingh Purty ?

(A) Grammar

(B) Story

(C) History

(D) Drama

Ans: (C)

69. Who is the first poet of Khadia ?

(A) Julius Baa

(B) Nuas Kerketta

(C) Joakim Dungdung

(D) Paulus Kullu

Ans: (B)

70. Which is the first novel of Nagpuri ?

(A) Du Dair : Bis fool

(B) Shankar Gotek Jingi

(C) Nerua Lota

(D) Sato Nadi Par

Ans: (B)

71. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’. Whose statement is this ?

(A) Girish Chandra Mahanti

(B) Nand Kishore Singh

(C) H.N. Singh

(D) Basant Kumar Mehta

Ans: (A)

72. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’ ?

(A) Deenbandhu Mahto

(B) Parmanand Mahto

(C) Karam Chand Ahir

(D) Santosh Sahu Preetam

Ans: (D)

73. What is ‘Metmat’ ?

(A) Drama

(B) Novel

(C) Story collection

(D) Collection of poems

Ans: (A)

74. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’ ? 

(A) Tulsinarayan Singh Munda

(B) Mansidha Badajud

(C) Amita Munda

(D) Ram Dayal Munda

Ans: (B)

75. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State ?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Ans: (A)