UGC NET Exam December 2013 Music Paper-3 Question Paper With Answer Key

PAPER-III

MUSIC

(Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument – Vocal/ Instrumental and Musicology)

Special Instructions :

This paper has two parts. Part-I consists of 50 objective questions common to all, which is compulsory and carries 2 marks each. Part – II has Four sections viz Part II, Part III, Part IV, Part V – Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet and Percussion Instruments with 25 questions each of 2 marks each. Candidates should select any one of the Part II / Part III / Part IV / Part V as per his / her discipline.

PART – I

Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all

1. Match the following :

Ans: (D)

2. ‘________ wires were in Vipanchi veena’, said Bharat ?

(A) 7

(B) 8

(C) 9

(D) 12

Ans: (C)

3. In which vocal system, Bhasha-Vibhasha are placed ?

(A) Geeties

(B) Banies

(C) Prabandh

(D) Dhruwa Geeti

Ans: (A)

4. Mark the correct answer : 

(A) Aanandini, Dipani, Bhawni, Medini, Tarawali

(B) Medini, Aanandini, Dipani, Bhawni, Tarawali

(C) Tarawali, Bhawni, Dipani, Aanandini, Medini

(D) Bhawni, Dipani, Aanandini, Tarawali, Medini

Ans: (B)

5. Who is the writer of ‘Shringarhar’ ?

(A) Maharana Hammir

(B) Maharana Bappa Rawal

(C) Maharana Kumbha

(D) Maharana Raj Singh

Ans: (A)

6. Which one of the following artists is not a Sarod Player ?

(A) Ustad Ali Akbar Khan

(B) Ustad Amazad Ali Khan

(C) Ustad Vilayat Khan

(D) Ms. Sharan Rani

Ans: (C)

7. “Kan Gujari” singer are related to which state of India ?

(A) Rajasthan

(B) Maharashtra

(C) Andhra Pradesh

(D) Madhya Pradesh

Ans: (A)

8. In which capacity, ‘Pancham’ is transferred from its own place in Madhyam Gram ?

(A) From Tivratam

(B) From Utkarsh

(C) From Mridutva

(D) From Apkarsh

Ans: (D)

9. How many swaras are used by Pt. Lochan in his Ragas ?

(A) 12

(B) 19

(C) 16

(D) 09

Ans: (A)

10. Principal characteristic of Moorchchhnaa is

(A) Samswartaa

(B) Saptswartaa

(C) Krambaddhtaa

(D) Samwadheentaa

Ans: (A)

11. Whose work is “Meeting by the River” ?

(A) Pt. Ravi Shankar

(B) Ustad Bismillah Khan

(C) Pt. Vishwa Mohan Bhatt

(D) Ustad Amjad Ali Khan

Ans: (C)

12. ‘Ektantri’ Veena was called by which name ?

(A) Ghoshak

(B) Vitantri

(C) Ghraasaktaa

(D) Alaabu Veena

Ans: (A)

13. Who has composed ‘Raagkadamb’ musical composition ?

(A) Taansen

(B) Gopal Nayak

(C) Baiju

(D) Gangaram

Ans: (B)

14. Raagaang is taken from which of the main Raaga

(A) Rewaa

(B) Triveni

(C) Chaiti (Poorvi Mela)

(D) All above

Ans: (D)

15. Aamad is a technical terminology of which of the following art ?

(A) Vocal

(B) Tabla

(C) Pakhawaj

(D) Dance

Ans: (D)

16. ‘Pramaan Shruti’ is placed on which Shruti ?

(A) 14th

(B) 15th

(C) 16th

(D) 17th

Ans: (C)

17. Sitar has evolved from which of the following instruments ?

(A) Kachchhapi Veena

(B) Ghoshwati Veena

(C) Ek Tantri Veena

(D) Tri Tantri Veena

Ans: (D)

18. Which one is the instrument without Sarika ?

(A) Surbahar

(B) Sitar

(C) Vichitra Veena

(D) Sur Singaar

Ans: (D)

19. Name the percussion instrument attached to the ‘Nathdwara’ tradition

(A) Tabla

(B) Sitar

(C) Pakhawaj

(D) Dholak

Ans: (C)

20. 

Mark the correct option by recognising

(A) Atharvediya Mantra

(B) Rigvedi Richaa

(C) Saam Gaan

(D) Karnatak Geet

Ans: (C)

21. The book Captioned ‘Vaidik Index’ is written by

(A) Prof. Lalit Kishore Singh

(B) S.K. Dixit

(C) McDonel and Keith

(D) A.K. Kumarswami

Ans: (C)

22. Which one is not mentioned in eight rasas of Bharat ?

(A) Adbhut

(B) Shant

(C) Raudra

(D) Shringaar

Ans: (B)

23. Which one is in right form of ‘Praman Shruti’ ?

(A) 4-3-2-4-4-3-2

(B) 4-3-2-4-2-3-4

(C) 4-3-2-4-3-4-2

(D) 4-4-2-4-3-3-2

Ans: (C)

24. The chapters of ‘Raga Tarangini’ of Lochan is named as

(A) Adhyaya

(B) Tarang

(C) Kandika

(D) Prapathak

Ans: (B)

25. ‘Sadara’ is related with

(A) Dhrupad

(B) Khayal

(C) Thumari

(D) Gazal

Ans: (A)

26. Who was the inventor of Raag ‘Laajwanti’ ?

(A) Ust. Faiyaz Khan

(B) Ust. Bande Ali Khan

(C) Ust. Amjad Ali Khan

(D) Ust. Allauddin Khan

Ans: (D)

27. Which raga is composed with Komal Nishad in Shudh Nath ?

(A) Todi

(B) Multani

(C) Chhayanat

(D) Gurjari Todi

Ans: (C)

28. Who was the inventor of Gramophone ?

(A) Thomas Alwa Edison

(B) Albert Einstein

(C) Walter Menn

(D) McMinal

Ans: (A)

29. ‘Budhva Mangal’ music programme is related to which city ?

(A) Kanpur

(B) Allahabad

(C) Delhi

(D) Varanasi

Ans: (D)

30. Gharana of Abdul Karim Khan

(A) Agra

(B) Kirana

(C) Patiyala

(D) Gwalior

Ans: (B)

31. Which artist has established Maihar Band ?

(A) Ustad Allauddin Khan

(B) Pt. Nikhil Banerjee

(C) Ustad Vilayat Khan

(D) Ustad Abdul Haleem Zafer Khan

Ans: (A)

32. The Gharana of Pt. Ajay Chakravarty

(A) Gwalior

(B) Kirana

(C) Agra

(D) Patiyala

Ans: (D)

33. How many Banis are in Dhrupad ? 

(A) 6

(B) 7

(C) 4

(D) 5

Ans: (C)

34. Which Raagas are mixed in Raag Jog ?

(A) Bhairav + Malkauns + Kafi

(B) Jogiya + Bhairav + Gunkri

(C) Bhairav + Kafi + Raageshri

(D) Baageshri + Rageshri + Malkauns

Ans: (B)

35. To which rag the following combination of notes :

“Sa N.i dh.a N.i Ga Re, Sa Re, Ga, Ma, Pa” belong to ?

(A) Neelambari

(B) Bhairav

(C) Jog

(D) Miya-Malhar

Ans: (A)

36. The famous Nawa graha kritis have been composed by

(A) Swati Thirunal

(B) Tyagaraja

(C) Dikshitar

(D) M.S. Subhalaxmi

Ans: (C)

37. The 72 melakarta scheme has chakras

(A) 10

(B) 12

(C) 8

(D) 14

Ans: (B)

38. Assertion (A) : Sahitya is of secondary importance in Absolute music.

Reason (R) : Sacred music belongs to the sphere of Absolute music.

Codes :

(A) (A) is true (R) is false.

(B) Both (A) & (R) are true.

(C) (R) is true (A) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Ans: (A)

39. Buta Sankhya is found in

(A) Shadangas

(B) 35 Tala schemes

(C) Shodashangas

(D) 72 Melakarta schemes

Ans: (D)

40. A raga in Hindustani Music similar to Karnatic Raga Subha Pantuvarali

(A) Bhairav

(B) Todi

(C) Bhairavi

(D) Khamaj

Ans: (B)

41. According to Tagore, which instrument is not appropriate for accompaniment with Rabindra Sangeet ?

(A) Violin

(B) Tabla

(C) Esraj

(D) Harmonium

Ans: (D)

42. Rabindranath used three types of rhythmic pattern to compose his songs such as Akshar Britta, Swar Britta and ________

(A) Tala Britta

(B) Laya Britta

(C) Matra Britta

(D) Chhanda Britta

Ans: (C)

43. Which one is the biographical presentation of his life written by Rabindranath ?

(A) Kabi-Smriti

(B) Jiban Smriti

(C) Pitru Smriti

(D) Rabi Smriti

Ans: (B)

44. How many matras are in ‘Teora’ Tala ?

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 10

Ans: (B)

45. Which one is the sign of ‘Som’ or 1st matra of any Rabindrik Tala ?

(A) +

(B) ×

(C) 0

(D) ∂′

Ans: (D)

46. Music Department of ‘Vishwa Bharati Vishwavidyalaya’ is called as

(A) Sangeet Bhavan

(B) Sangeet-Kala Bhavan

(C) Sangeet Vidyalaya

(D) None of the above

Ans: (A)

47. In which city, Ali Akbar College of Music is situated abroad ?

(A) Washington

(B) California

(C) Texas

(D) New York

Ans: (B)

48. Which percussion instrument is from Karnatic music ?

(A) Chenda

(B) Kanjira

(C) Maddalam

(D) Pakhawaj

Ans: (B)

49. In Natyashashtra, instrument is called by which name ?

(A) Vadya

(B) Aatadya

(C) Pushkar

(D) Dunduvi

Ans: (B)

50. The value of first matra (Dhin) of Jhumra tal is

Ans: (B)

PART – II

Hindustani Music

51. ‘Panchamadi Moorchchana’ of Bharta’s ‘Sadaj Gram’ is called as

(A) Aabhiri

(B) Abhiruddgataa

(C) Aarshbhi

(D) Matsarikritaa

Ans: (C)

52. Bahadur Sen is related to which instrument ?

(A) Santoor

(B) Sursingaar

(C) Sitar

(D) Surbahar

Ans: (B)

53. Which one of the following is frequency of Shuddh Dhaivat of Western Shuddh Swar Saptak ?

(A) 480

(B) 270

(C) 405

(D) 400

Ans: (D)

54. Who was the founder of ‘Chakrik- Prakriya’ for measurement of ‘Swar- Samvaad’ ?

(A) Pt. Bhatkhande

(B) Pt. Paluskar

(C) Pt. Lalit Kishore Singh

(D) Pt. Omkarnath Thakur

Ans: (C)

55. Who was the inventor of “Shruti- Darpan Vaadya” ?

(A) Kailash Chandradev Vrihaspati

(B) S.N. Ratanjankar

(C) Nihshank Sharangdev

(D) Acharya Bharat

Ans: (A)

56. Which of the following is in correct order ?

(A) Swaramel Kalaanidhi, Natyashastra, Vrihaddeshi, Ratnakar, Ragtatvavibodh

(B) Ragtatvavibodh, Ratnakar, Vrihaddeshi, Natyashashtra, Swarmelkalanidhi

(C) Natyashastra, Vrihaddeshi, Ratnakar, Swarmelakalanidhi Ragtatvavibodha

(D) Vrihaddeshi, Natyashastra, Ragtatvavibodh, Ratnakar, Swarmelakalanidhi

Ans: (C)

57. Match List – I with List – II and select correct order from the codes given below :

Ans: (C)

58. In which Puran the name of Kalpas are based on the notes on music ?

(A) Vishnu Puran

(B) Vayu Puran

(C) Brahm Puran

(D) Narad Puran

Ans: (B)

59. The kakali was related to which note in Bharat age ?

(A) Nishad

(B) Gandhar

(C) Shadja

(D) Panchams

Ans: (A)

60. The place for discussion on music is called in Upnishad as

(A) Shailal

(B) Narashansi

(C) Taragh

(D) Aastav

Ans: (D)

61. Music in Buddha Age was named as 

(A) Gandharv

(B) Gandhabh

(C) Gaandharv

(D) Sangeet

Ans: (B)

62. The evening Raga based on the notes of Rag Bhairav is

(A) Ahir Bhairav

(B) Nat Bhairav

(C) Gauri

(D) Ramkali

Ans: (C)

63. Panini has named Orchestra (Vrindavadan) as

(A) Panigh

(B) Turya

(C) Kutap

(D) Aamnay

Ans: (B)

64. _________ Alankaras Sthai Varnas in Sangeet Ratanakar

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Ans: (C)

65. The Ragas presenting two Angas is ________

(A) Aabhogi

(B) Bhairav

(C) Malkosh

(D) Kaushi Kanhara

Ans: (D)

66. ________ is Vrihannala in Mahabharat

(A) Bhishma

(B) Surya

(C) Bhim

(D) Arjun

Ans: (D)

67. How many Bharatratna for Sushir Vadya ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans: (A)

68. Only one Persian Music Book available between 12th and 13th century is

(A) Nagmate-e-Asafi

(B) Heel Imali

(C) Mu-Arifunnagmat

(D) M-Adan-ul-Mausiki

Ans: (B)

69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below :

Ans: (B)

70. The music of Lochan’s period was based on which gram ?

(A) Gaandhaargram

(B) Shadaj-Madhyamgram

(C) Madhyamgram

(D) Shadajgram

Ans: (D)

71. Which instrument was prepared by Helmhotz for recognizing the ‘Anshikas’ of Mishra Swara ?

(A) Microphone

(B) Anunaadak

(C) Naadak

(D) Galvinator

Ans: (B)

72. The interval of Shuddh Swara Saptak of Indian music (Hindustani) is

(A) 301 Severt

(B) 204 Severt

(C) 96.9 Severt

(D) 227.2 Severt

Ans: (A)

73. Identify the ‘Kalyan-Mela’ with the basis of ‘Shadaj-Interval’

Ans: (D)

74. Who made the ‘Cyclic Theory’ ?

(A) Alain Danielov

(B) Jairaz Bhoy

(C) Kolinsky

(D) Mark Lavy

Ans: (C)

75. Find correct sequence : 

(A) Alaap, Fast Gat, Jod, Jhala

(B) Fast Gat, Jod, Alaap, Jhala

(C) Alaap, Jod, Fast Gat, Jhala

(D) Jod, Alaap, Fast Gat, Jhala

Ans: (C)

PART – III

Karnatik Music

51. Mitra Ragas have

(A) Common Svaras

(B) Names with common endings

(C) Derived from same Mela raga

(D) All the above

Ans: (B)

52. Correct sequence :

(A) Mararanjini, Charukesi, Sarasangi, Harikamboji

(B) Charukesi, Sarasangi, Mararanjini, Harikamboji

(C) Sarasangi, Charukesi, Mararanjini, Harikamboji

(D) Charukesi, Sarasangi, Harikamboji, Mararanjini,

Ans: (A)

53. Stress on a note is termed as 

(A) Lina

(B) Kampita

(C) Nokku

(D) Andolika

Ans: (C)

54. Opposite of Sama Graha is

(A) Anuloma

(B) Vishama

(C) Atita

(D) Anagata

Ans: (B)

55. Assertion and Reasoning :

Assertion (A) : Art in India was independent of Religion.

Reason (R) : Temples have been repositories of Art in India.

Codes :

(A) (R) is false (A) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Ans: (C)

56. Match the following :

Ans: (A)

57. Variations on musical theme by the Vaggeyk kara

(A) Yati

(B) Neraval

(C) Sangati

(D) Yamakam

Ans: (C)

58. Match the following :

Ans: (C)

59. The number of Aksharakalas in Misra Jati Mathya tala

(A) 12

(B) 16

(C) 20

(D) 10

Ans: (B)

60. Kattalais are found in

(A) Vedic music

(B) Nāmavalis

(C) Tevaram hymns

(D) Thirupugazh

Ans: (D)

61. Tamil Pan similar to present day Shankarabharana

(A) Panchamam

(B) Pazhampanjuram

(C) Sikāmaram

(D) Kausikam

Ans: (B)

62. A Veena named after a celestial musician

(A) Kachchapi

(B) Mātangi

(C) Kinnara

(D) Mahati

Ans: (C)

63. Arrange the following in order of Parent scale :

I. Sriranjini

II. Gaula

III. Sruti

IV. Behag

(A) I, III, II, IV

(B) II, III, I, IV

(C) II, I, III, IV

(D) I, II, IV, III

Ans: (C)

64. Assertion and Reasoning :

Assertion (A) : Grama in the ancient times was evolved only to find new scales.

Reason (R) : Murchanas evolved from Jatis.

Codes :

(A) (A) is true (R) is false.

(B) (R) is true (A) is false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Ans: (A)

65. Prithvi Lingam

(A) Thirupati

(B) Madurai

(C) Chidambaram

(D) Kanchipuram

Ans: (C)

66. A series of svaras arranged without proper sequence :

(A) Kutatanas

(B) Kalpana Svara

(C) Svara Koruppu

(D) Korvai

Ans: (A)

67. Panchavadhyam includes

(A) Chenda

(B) Sudha Maddalam

(C) Veena

(D) Mridangam

Ans: (B)

68. Dvianya Svara Bhashanga Raga

(A) Dvijavanti

(B) Bhairavi

(C) Anandabhairavi

(D) Athana

Ans: (D)

69. The greatest composer of Gitas after Purandara Dasa

(A) Vina Kuppayyar

(B) Paidala Gurumurty Shastri

(C) Ramnad Srinivas

(D) Narayana Tirthar

Ans: (B)

70. Composer of Viriboni Varnam

(A) Vina Kuppayyar

(B) Pachimiriyam Adiyappayya

(C) Ramaswamy Sivan

(D) Patnam Subramanya Iyer

Ans: (B)

71. Guru of Tyagaraja

(A) Sonti Venkataramanayya

(B) Sonti Venkatasubbayya

(C) Vadivelu

(D) Aneyya

Ans: (B)

72. Match the following :

Ans: (C)

73. A Daru

(A) Vikshepa

(B) Antara

(C) Avapa

(D) Avalokita

Ans: (B)

74. In Desadi Tala music commences after

Ans: (A)

75. Narayana Tirtha’s composition are called as

(A) Krishna Gitis

(B) Padams

(C) Ashtapadi

(D) Suladi Tarangas

Ans: (D)

PART – IV

Rabindra Sangeet

51. Shanta, Amar & Pramada are the characters of which Dance-Drama of Tagore ?

(A) Kal Mrigaya

(B) Natir Puja

(C) Taser Desh

(D) Mayar Khela

Ans: (D)

52. Who composed the song ‘He Antaryami, Trahi….’ ?

(A) Rabindranath

(B) Dinendranath

(C) Jyotirindranath

(D) Hemendranath

Ans: (C)

53. Who was the editor of ‘National Paper’ magazine ?

(A) Gopal Mitra

(B) Sukumar Roy

(C) Nabagopal Mitra

(D) Somendranath Tagore

Ans: (C)

54. Which one is the correct divisional structure for Ada-Chartal used by Tagore for his songs ?

(A) 3 | 2 | 4 | 4

(B) 2 | 4 | 4 | 4

(C) 4 | 2 | 4 | 4

(D) 4 | 4 | 4 | 2

Ans: (B)

55. Pick up the odd one from the following lists :

(A) Jhampak / Ardha Jhaptal

(B) Teora / Tivra

(C) Dadra / Kashmiri Khemta

(D) Kaharwa / Rupak

Ans: (D)

56. How many Matras are in Choutal or Chartal ?

(A) 12

(B) 14

(C) 16

(D) None of the above

Ans: (A)

57. ‘Nibira Ama Timir Hote’ song is based on which category ?

(A) Puja

(B) Prakriti

(C) Swadesh

(D) Vichitra

Ans: (B)

58. The following song is based on which category ?

‘Amar Mallika Vane’

(A) Prem

(B) Puja

(C) Prakriti

(D) Vichitra

Ans: (C)

59. The song ‘Tomar Khola Hawaye’ is based on which ‘Tala’ ?

(A) Dadra

(B) Sasthi

(C) Kaharwa

(D) Trital

Ans: (C)

60. Who also played veena alongwith singing from among the following artists ?

(A) Shailajaranjan Majumdar

(B) Shantidev Ghosh

(C) Pankaj Kumar Mallick

(D) Anadi Kumar Dastidar

Ans: (D)

61. How many divisions are in Sur Fak Tal ?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Ans: (D)

62. How many ‘Fhak’ or ‘Khali’ is in Tibra Tal ?

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) None of above

Ans: (A)

63. In accordance with the total number of matra, which ‘Rabindra Tala’ is similar to Hindustani tala ‘Rupak’ ?

(A) Jhampak

(B) Ardha Jhaptal

(C) Teora

(D) Ektal

Ans: (C)

64. How many songs were not composed by Tagore among the total 157 no. of songs in ‘Geetanjali’ ?

(A) 17

(B) 37

(C) 57

(D) 71

Ans: (D)

65. In the song ‘Tomar Asime….’ which ‘Vivadi Swar’ is used to make this composition ‘Raga Bihag’ ?

(A) Komal Dhaivat

(B) Komal Nishad

(C) Tivra Madhyam

(D) Komal Gandhar

Ans: (B)

66. ‘Antaratara Antaratamo Tini Je….’ song is known as

(A) Rabindra Sangeet

(B) Kabya Sangeet

(C) Baul Sangeet

(D) Brahma Sangeet

Ans: (D)

67. Who received the title of ‘Rangraj’ & ‘Tanraj’ ?

(A) Gopeswar Bandopadhya

(B) Jadu Bhatt

(C) Ganga Narayan

(D) Vishnu Chakraborty

Ans: (B)

68. ‘Ami Chanchal He’ song is based on

which ‘Tala’ ?

(A) Dadra

(B) Ektal

(C) Rupak

(D) Teora

Ans: (A)

69. ‘Ada-Khemta’ tala has the following characters :

(A) 3 Talis & no Khali

(B) 3 Talis & 1 Khali

(C) 3 Talis & 2 Khalis

(D) 4 Talis & 0 Khali

Ans: (B)

70. How many divisions are in ‘Naba Taal’ ?

(A) 5

(B) 4

(C) 3

(D) 2

Ans: (B)

71. ‘Jat’ tal is divided into how many divisions ?

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 10

Ans: (C)

72. ‘Ore Natan Yuger Bhore’ song was composed to celebrate which occasion ?

(A) Holi

(B) Basant Utsav

(C) Varsha Utsav

(D) Bengali New Year

Ans: (D)

73. ‘Aaji Subho Dine’ song is based on which ‘Tala’ ?

(A) Sur Fak Tal

(B) Kaharwa

(C) Jhaptal

(D) Talferta

Ans: (D)

74. ‘Ei Udasi Howar Pathe’ song is based on which category ?

(A) Prakriti

(B) Prem

(C) Tappa

(D) Vichitra

Ans: (B)

75. ‘Aaji Praname Tomare’ song is based on which ‘Tala’ ?

(A) Sasthi

(B) Choutal

(C) Trital

(D) Dadra

Ans: (A)

PART – V

PERCUSSION

51. Who among the following was a renowned artists, who was a good Tabla player ?

(A) Pt. Hariprasad Chaurasia

(B) Ustad Bismillah Khan

(C) Pt. Shiv Kumar Sharma

(D) Pt. Bhimsen Joshi

Ans: (C)

52. 9/4 indicate which layakari ?

(A) Aadh

(B) Sawagun

(C) Tigun

(D) Sawadugun

Ans: (D)

53. On which beat 3rd Tali of Shikhartal is placed ?

(A) 7 beats

(B) 8 beats

(C) 9 beats

(D) 10 beats

Ans: (C)

54. Which Rishi is associated with Pushkar Vadya ?

(A) Swati

(B) Narad

(C) Kashyap

(D) Bharat

Ans: (A)

55. The prominent artist of Laggi playing to accompany semi-classical music

(A) Skaikh Daud

(B) Ustad Nizammuddin

(C) Shri Kanhai Dutt

(D) Ustad Karamatullah Khan

Ans: (B)

56. Which one among the following is not the category of Jati ?

(A) Mishra

(B) Khand

(C) Sankeeran

(D) Satgun

Ans: (D)

57. Which is the shortest unit of Tal ?

(A) Theka

(B) Vibhag

(C) Tali

(D) Matra

Ans: (D)

58. Who was the Guru of Karamat Khan ?

(A) Pt. Gyan Prakash Ghosh

(B) Ustad Ahmed Jan Thirakawa

(C) Ustad Amir Hussain

(D) Ustad Masit Khan

Ans: (D)

59. Which is not a category of Tihai among the following ?

(A) Farmaisi

(B) Navahakka

(C) Quada

(D) Kamali

Ans: (C)

60. By which tal Tappa Gayaki is accompanied ?

(A) Tintal

(B) Jhaptal

(C) Sitarkhani

(D) Ektal

Ans: (C)

61. How many beats are there in the ‘Navpanch’ tal of Rabindra Sangeet ?

(A) 12

(B) 14

(C) 16

(D) 18

Ans: (D)

62. The author of ‘Playing Technique of tabla’ is

(A) Ishwar Lal Mishra

(B) Pt. Chhote Lal Mishra

(C) Pt. Kumar Lal Mishra

(D) Pt. Sheetal Prasad Mishra

Ans: (B)

63. Bhatkande Sangeet Mahavidyalaya has been conferred the university status in the year

(A) 2002

(B) 2001

(C) 2000

(D) 2003

Ans: (B)

64. Which renowned tabla player was expired recently ?

(A) Pt. Chhote Lal Mishra

(B) Pt. Gyan Prakash Ghosh

(C) Pt. Kishan Maharaj

(D) Ustad Aafak Hussain

Ans: (A)

65. In which of the Gharanas, the playing of description of theka is performed ?

(A) Delhi

(B) Punjab

(C) Lucknow

(D) Banaras

Ans: (D)

66. Which Tala has different varieties ? 

(A) Tin tal

(B) Ek tal

(C) Jhaptal

(D) Rudra

Ans: (D)

67. From where, Kuad of Rudra tala will start ?

Ans: (A)

68. In which university, dept. of tabla or percussion, instrumental is not separate ?

(A) Kashi Hindu Vishwavidyalaya

(B) Indira Kala Vishwavidhyalaya, Khairagarh

(C) M.S. Vishwavidyalaya, Vadodara

(D) Bhatkhande Vishwavidyalaya, Lucknow

Ans: (A)

69. ‘Dhama’ the instrument like tabla is used in which state ?

(A) Delhi

(B) Punjab

(C) Bengal

(D) Gujarat

Ans: (B)

70. From which Matra, the composition of Maseet Khani get started ?

(A) 10th Beat

(B) 11th Beat

(C) 12th Beat

(D) 13th Beat

Ans: (C)

71. In which Tala, Farmaishee Chakkardar of Jhaptala will be played without any change ?

(A) Ektal

(B) Aada Chautal

(C) Teen Tal

(D) Rupak

Ans: (C)

72. In which Tala, playing is possible without any change of Kamali (minimum of seven circles) of teental ?

(A) Ektal

(B) Jhaptal

(C) Dhamar

(D) Roopkara

Ans: (C)

73. Which Pakhawaj Player has resided in Kashi for a long run ?

(A) Kodau Singh

(B) Swami Pagal Das

(C) Nana Panse

(D) Ram Das Sharma

Ans: (C)

74. Which Mridanga player is renowned as eminent of Laya ?

(A) Pal Ghat Raghu

(B) Ram Nad Ishwaran

(C) K. Shivaraman

(D) Ayodhya Prasad

Ans: (B)

75. Tabla player, who had received President Award is

(A) Pt. Veeru Mishra

(B) Pt. Kanthai Maharaj

(C) Ustad Abid Hussain

(D) Ustad Kadir Bax

Ans: (B)