Oriental Insurance Co. A.O. (Pre.) Examination Held on 22-10-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

Oriental Insurance Co. A.O. (Pre.) Examination Held on 22-10-2017

Quantitative Aptitude

 

1. 2/7 of 1594 ×493 = 1/2 of ?

(A)  4100

(B)  4800

(C)  3800

(D)  3400

(E)  4900

Answer: (A)

2. 5376.12 ÷ 11.956 ÷ ? = 55

(A)  8

(B)  6

(C)  10

(D)  12

(E)  4

Answer: (A)

3. 31% of 561.32 + 43% of 684.89 = ?% of 1735.23

(A)  35

(B)  33

(C)  27

(D)  23

(E)  37

Answer: (C)

4. 124.001 × 14.001 ÷ 3.4999 + 22 = ?

(A)  500

(B)  450

(C)  525

(D)  475

(E)  550

Answer: (A)

5. 127.99 × 72.01 – (3.98)2 = ?

(A)  9460

(B)  9600

(C)  9240

(D)  9200

(E)  9280

Answer: (D)

6. A boat can travel 20 km downstream in 24 minutes. The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the boat in still water to the speed of the stream is 4 : 1. How much time will the boat take to cover 15 km upstream? (in minutes)

(A)  20

(B)  22

(C)  25

(D)  30

(E)  35

Answer: (D)

7. Ram purchased 40 dozen notebooks at Rs 50 per dozen. He sold 10 dozens of it at 15% profit and the remaining 30 dozens at 25% profit. What is his percentage profit in the whole transaction?

(A)  18.8%

(B)  20%

(C)  22.5%

(D)  25%

(E)  28.5%

Answer: (C)

Directions – (Q. 8-12) In this question, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the appropriate option.

Give answer-

(A) if x > y

(B) if x ≥ y

(C) if x < y

(D) if x ≤ y

(E) if x = y or relation cannot be established

8. (I) x2 – 6x = 7

(II) 2y2 + 13y + 15 = 0

Answer: (A)

9. (I) 3x2 – 7x + 2 = 0

(II) 2y2 – 11y + 15 = 0

Answer: (C)

10. (I) 10x2 – 7x + 1 = 0

(II) 35y2 – 12y + 1 = 0

Answer: (B)

11. (I) 4x2 = 25

(II) 2y2 – 13y + 21 = 0

Answer: ()

12. (I) 3x2 + 7x = 6

(II) 6(2y2 + 1) = 17y

Answer: (C)

Directions- (Q. 13-17) Study the following graph to answer the given question.

13. The strength of the school increased from 2008 to 2009 by what per cent?

(A)  1.7%

(B)  1.8%

(C)  1.9%

(D)  2.0%

(E)  1.6%

Answer: (A)

14. What is the total number of students studying the school during the year 2010?

(A)  3100

(B)  3000

(C)  3150

(D)  3250

(E)  3300

Answer: (C)

15. During which of the following pairs of years, the strength of school was same?

(A)  2008 and 2009

(B)  2010 and 2011

(C)  2010 and 2012

(D)  2007 and 2011

(E)  2009 and 2012

Answer: (D)

16. The number of students studying in the school in 2009 was what per cent of the number of students studying in the school in 2012?

(A)  90.75%

(B)  91.75%

(C)  92.75%

(D)  93.75%

(E)  89.75%

Answer: (D)

17. For which of the following years, the percentage rise of fall in the number of students who left the school compared to previous year is maximum?

(A)  2008

(B)  2009

(C)  2010

(D)  2012

(E)  2011

Answer: (A)

18. A certain sum of money amounts to Rs 1008 in 2 years and the same sum of money amounts to Rs 1164 in 3 years and 6 months. Find the sum of the rate of interest.

(A)  900, 14%

(B)  800, 13%

(C)  700, 12%

(D)  800, 19%

(E)  700, 13%

Answer: (B)

19. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then What time will B take to complete the same task?

(A)  15 days

(B)  20 days

(C)  25 days

(D)  30 days

(E)  35 days

Answer: (C)

Directions – (Q. 20-24) What will come in place of question mark (?) in the given question?

20. 6  14  36  98  276  ?

(A)  836

(B)  974

(C)  1104

(D)  794

(E)  584

Answer: (D)

21. 2  4  12  84  ?  6526884

(A)  420

(B)  3762

(C)  3612

(D)  2994

(E)  336

Answer: (C)

22. 1  10  24  43  67  ?

(A)  86

(B)  45

(C)  84

(D)  96

(E)  134

Answer: (D)

23. 21  32  54  87  131  ?

(A)  296

(B)  168

(C)  186

(D)  196

(E)  184

Answer: (C)

24. 8  27  ?  343  1331

(A)  36

(B)  64

(C)  125

(D)  216

(E)  324

Answer: (C)

25. A train travelling at 72 kmph crosses a platform in 30 seconds and a man standing on the platform in 18 seconds. What is the length of the platform ? (in metres)

(A)  240

(B)  360

(C)  420

(D)  600

(E)  400

Answer: (A)

26. A and B started a business by investing Rs 18,000 and Rs 24,000 respectively. At the end of 4 months from the start of the business, C joins with Rs 15,000. After 8 months, B quits and C invests Rs 3000 more. At the end of 10 months B rejoins with the same investment. If the profit at the end of year is Rs 12,005, what B’s share of profit ? (In Rs)

(A)  5800

(B)  4700

(C)  4200

(D)  4900

(E)  5600

Answer: (D)

27. If the male population above poverty line for State R is 1.9 million, then what is the total population of State R?

(A)  4.5 million

(B)  4.85 million

(C)  5.35 million

(D)  6.25 million

(E)  4.90 million

Answer: (D)

28. What will be the number of females above the poverty line in the State S if it is known that the population of State S is 7 million?

(A)  3 million

(B)  2.43 million

(C)  1.33 million

(D)  5.7 million

(E)  5 million

Answer: (B)

29. What will be the male population above poverty line for State P if the female population below poverty line for State P is 2.1 million?

(A)  2.1 million

(B)  2.3 million

(C)  2.7 million

(D)  3.3 million

(E)  3.5 million

Answer: (D)

30. If the population of males below poverty line for State Q is 2.4 million and that for State T is 6 million, that what is the ratio between the total population of States Q and T?

(A)  1 : 3

(B)  2 : 5

(C)  3 : 7

(D)  4 : 9

(E)  5 : 8

Answer: (B)

31. What is the difference between the male and female population below poverty line for state T if the total population of state is 12 million?

(A)  0.7 million

(B)  1.25 million

(C)  0.45 million

(D)  1.62 million

(E)  0.17 million

Answer: (C)

32. The difference between compound interest and simple interest on a certain sum at 12% p.a. for two years is Rs 90. What will be the value of the amount at the end of the 3 years compounded annually?

(A)  9000

(B)  6250

(C)  8530.80

(D)  8780.80

(E)  8900

Answer: (D)

33. The average age of a husband, his wife and son 3 years ago was 29 years and that of his wife and son 5 years ago was 21 years. What is husband’s present age? (in years)

(A)  54

(B)  38

(C)  39

(D)  44

(E)  47

Answer: (D)

34. Average weight of 25 boys in a class is 48 kgs. The average weight of the class of 40 students is 45 kgs. What is the average weight of the 15 girls in the class?

(A)  44 kgs

(B)  42 kgs

(C)  40 kgs

(D)  39 kgs

(E)  42.5 kgs

Answer: (C)

35. The volume of a wall, 5 times as high as it is broad and 8 times as long as it is high, is 12.8 m3. Find the breadth of the wall.

(A)  40 cm

(B)  30 cm

(C)  20 cm

(D)  10 cm

(E)  50 cm

Answer: (A)