JEE Advanced Exam 2014 Paper-II Chemistry Question Paper With Answer Key

Chemistry

SECTION – 1 : (Only One option correct Type)

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.

1. Assuming 2s-2p mixing is NOT operative, the paramagnetic species among the following is :

(A) Be2

(B) B2

(C) C2

(D) N2

Answer: (C)

2. For the process

                      H2O(ℓ) → H2O(g)

at T = 100℃ and 1 atmosphere pressure, the correct choice is :

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

3. For the elementary reaction M → N, the rate of disappearance of M increases by a factor of 8 upon doubling the concentration of M. The order of the reaction with respect to M is :

(A) 3

(B) 4

(C) 2

(D) 1

Answer: (B)

4. For the identification of β-naphthol using dye test, it is necesary to use :

(A) For the identification of β -naphthol using dye test, it is necessary to use : 

(B) acidic solution of β -naphthol 

(C) neutral solution of β -naphthol 

(D) alkaline solution of β -naphthol 

Answer: (D)

5. Isomers of hexane, based on their branching, can be divided into three distinct classes as shown in the figure.

I. 25-iII.25-ii

The correct order of their boiling point is

(A) I > II > III 

(B)  III > II > I 

(C) II > III > I 

(D) II > III > I 

Answer: (B)

6. The acidic hydrolysis of ether (X) shown below is fastest when :

(A) one phenyl group is replaced by a methyl group. 

(B) one phenyl group is replaced by a para-methoxyphenyl group. 

(C)  two phenyl groups are replaced by two para-methoxyphenyl groups.

(D) no structural change is made to X. 

Answer: (C)

7. Hydrogen peroxide in its reaction with KIO4 and NH2OH respectively, is acting as a

(A) reducing agent, oxidising agent 

(B) reducing agent, reducing agent 

(C) oxidising agent, oxidising agent 

(D) oxidising agent, reducing agent 

Answer: (A)

8. The major product in the following reaction is

28

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

9. Under ambient conditions, the total number of gases released as products in the final step of the reaction scheme shown below is :

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

Answer: (C)

10. The product formed in the reaction of SOCl2 with white phosphorous is :

(A) PCl3

(B) SO2Cl2

(C) SCl2

(D) POCl3

Answer: (A)

SECTION – 2 : Comprehension Type (Only One Option Correct)

This section contains 3 paragraphs each describing theory, experiment, data etc. Six questions relate to three paragraphs with two questions on each paragraph. Each question has only one correct answer among the four given options (A), (B), (C) and (D).

Paragraph for questions 11 and 12

X and Y are two volatile liquids with molar weights of 10 g mol–1 and 40 g mol–1 respectively. Two cotton plugs, one soaked in X and the other soaked in Y, are simultaneously placed at the ends of a tube of length L = 24 cm, as shown in the figure. The tube is filled with an inert gas at 1 atmosphere pressure and a temperature of 300 K. Vapours of X and Y react to form a product which is first observed at a distance d cm from the plug soaked in X. Take X and Y to have equal molecular diameters and assume ideal behaviour for the inert gas and the two vapours.

11. The value of d in cm (shown in the figure), as estimated from Graham’s law, is :

(A) 8

(B) 12

(C) 16

(D) 20

Answer: (C)

12. The experimental value of d is found to be smaller than the estimate obtained using Graham’s law. This is due to :

(A) larger mean free path for X as compared to that of Y. 

(B) larger mean free path for Y as compared to that of X. 

(C) increased collision frequency of Y with the inert gas as compared to that of X with the inert gas. 

(D) increased collision frequency of X with the inert gas as compared to that of Y with the inert gas. 

Answer: (D)

Paragraph for questions 13 and 14

Schemes 1 and 2 describe sequential transformation of alkynes M and N. Consider only the major products formed in each step for both the schemes.

13 The product X is :

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (A)

14. The correct statement with respect to product Y is :

(A)  It gives a positive Tollens test and is a functional isomer of X. 

(B) It gives a positive Tollens test and is a geometrical isomer of X. 

(C) It gives a positive iodoform test and is a functional isomer of X. 

(D) It gives a positive iodoform test and is a geometrical isomer of X. 

Answer: (C)

Paragraph For question 15 to 16

An aqueous solution of metal ion M1 reacts separately with reagents Q and R in excess to give tetrahedral and square planar complexes, respectively. An aqueous solution of another metal ion M2 always forms tetrahedral complexes with these reagents. Aqueous solution of M2 on reaction with reagent S gives white precipitate which dissolves in excess of S. The reactions are summarized in the scheme given below :

15. M1, Q and R, respectively are :

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (B)

16. Reagent S is :

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

Answer: (D)

SECTION – 3 : Matching List Type (One One Option Correct)

This section contains four questions, each having two matching lists. Choices for the correct combination of elements from List-I and List-II are given as option (A), (B), (C) and (D) out of which one is correct.

Match each coordination compound in List-I with an appropriate pair of characteristics from List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

{en = H2NCH2CH2NH2 ; atomic numbers : Ti = 22; Cr = 24; Cp = 27; Pt = 78}

List-I                                                    List-II

P. [Cr(NH3)4Cl2)Cl]                   1. Paramagnetic and exhibits ionisation isomerism

Q. [Ti(H2O)5Cl](NO3)2              2. Diamagentic and exhibits cis-trans isomerism

R. [Pt(en)(NH3)Cl]NO3                  3. Paramagentic and exhibits cis-trans isomerism

S. [Co(NH3)4(NO3)2]NO3          4. Diamagentic and exhibits ionisation isomerism

(A)  P-4, Q-2, R-3, S-1 

(B)  P-3, Q-1, R-4, S-2

(C)  P-2, Q-1, R-3, S-4 

(D) P-1, Q-3, R-4, S-2 

Answer: (B)

18. Match the orbital overlap figures shown in List-I with the description given in List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

List-I                                                   List-II

P.   38-P                       1. p-d π antibonding

Q. 38-Q                        2. d–d σ bonding

R.  38-R                      3. p–d π bonding

S. 38-S                        4. d-d σ antibonding

(A) P-2, Q-1, R-3, S-4 

(B) P-4, Q-3, R-1, S-2 

(C) P-2, Q-3, R-1, S-4 

(D) P-4, Q-1, R-3, S-2 

Answer: (C)

19. Different possible thermal decomposition pathways for peroxyesters are shwon below. Match each pathway from List I with an appropriate structure from List II and select the correct answer using the code given below the lists.

List-I                                                            List-II

P. Pathway P                                      1. 39-1

Q. Pathway Q                                     2. 39-2

R. Pathway R                                      3. 39-3

S. Pathway S                                       4. 39-4

(A) P-1, Q-3, R-4, S-2 

(B) P-2, Q-4, R-3, S-1 

(C) P-4, Q-1, R-2, S-3 

(D) P-3, Q-2, R-1, S-4 

Answer: (A)

20. Match the four starting materials (P, Q, R, S) given in List I with the corresponding reaction schemes (I, II, III, IV) provided in List II and select the correct answer using the code given below the lists.

(A) P-1, Q-4, R-2, S-3 

(B) P-3, Q-1, R-4, S-2 

(C)  P-3, Q-4, R-2, S-1 

(D) P-4, Q-1, R-3, S-2 

Answer: (C)