Railway W.B. Eastern Railway Group ‘D’ Examination Held on 02-12-2007 Question Paper With Answer Key

Railway W.B. Eastern Railway Group ‘D’ Examination Held on 02-12-2007

 

Directions (1-5) : In each of the following questions a number series is given in which one term is wrong. The correct term for that wrong term is given as one of the alternatives. Select the correct term in each of the following questions :

1. 2, 3, 5, 8, 12, 18, 23, 30, 38

(1)   13

(2)   15

(3)   16

(4)   17

Answer: (4)

2. 13, 17, 23, 31, 41, 53, 69

(1)   23

(2)   31

(3)   41

(4)   67

Answer: (4)

3. 13, 17, 19, 23, 25, 31, 37

(1)   19

(2)   23

(3)   27

(4)   31

Answer: (4)

4. 11, 2, 21, 3, 32, 4, 41, 5, 51, 6

(1)   13

(2)   31

(3)   33

(4)   41

Answer: (2)

5. 3, 7, 13, 23, 31, 43. 573, 73

(1)   21

(2)   71

(3)   41

(4)   51

Answer: (1)

6. In a row of girls Parul is tenth from the right end and fourth to the left of Sabita who is sitting immediate left to Veena. Veena is eleventh from the left end. How many girls are there in the row?

(1)   9

(2)   19

(3)   13

(4)   15

Answer: (4)

7. In a game of cards A is sitting between B and C. X is sitting between Y and Z. If Z is immediate right to B, then who is sitting just to the right of Y?

(1)   X

(2)   C

(3)   A

(4)   B

Answer: (2)

8. In the above question who is to the left of Y?

(1)   X

(2)   C

(3)   A

(4)   B

Answer: (4)

9. In a primary school boys and girls are standing alternately. If the twelfth child from the left end is a girl and that of third child from the right end is a boy, then at least how many children were there in the row?

(1)   13

(2)   12

(3)   14

(4)   15

Answer: (1)

10. There are five married sons of a couple and each son has four children. How many members are there in the family?

(1)   50

(2)   32

(3)   40

(4)   36

Answer: (2)

11. If ‘×’ means ‘−’, ‘÷’ means ‘×’, ‘−’ means ‘+’, and ‘+’ means ‘÷’ then what will be the value of 8 ÷ 4 × 2 – 4 + 2 = ?

(1)   2

(2)   28

(3)   32

(4)   36

Answer: (3)

12. If 8 × 4 = 42, 6 × 6 = 33, 2 × 2 = 11, 4 × 6 = 23 then 2 × 8 = ?

(1)   21

(2)   28

(3)   14

(4)   42

Answer: (3)

Directions (13-20) : In each of the following questions three of the four items are related in some way and hence form a group. Which one does not  belong to that group?

13.

(1)   Tea

(2)   Coffee

(3)   Milk

(4)   Bread

Answer: (4)

14.

(1)   Sun

(2)   Moon

(3)   Mars

(4)   Saturn

Answer: (2)

15.

(1)   Chess

(2)   Football

(3)   Hockey

(4)   Cricket

Answer: (1)

16.

(1)   14

(2)   49

(3)   63

(4)   55

Answer: (2)

17.

(1)   Crow

(2)   Bat

(3)   Vulture

(4)   Parrot

Answer: (2)

18.

(1)   Lion

(2)   Tiger

(3)   Elephant

(4)   Wolf

Answer: (3)

19.

(1)   EHK

(2)   MQS

(3)   PSV

(4)   BEH

Answer: (2)

20.

(1)   DHL

(2)   TXB

(3)   JNR

(4)   FKP

Answer: (4)

Directions (21-27) : In each of the following questions select the analogous term.

21. Foot : Toe : : Hand : ?

(1)   Fingers

(2)   Palm

(3)   Thumb

(4)   Nail

Answer: (3)

22. Water : Dam : : Trade : ?

(1)   Commerce

(2)   Economy

(3)   Goods

(4)   Trade Policy

Answer: (4)

23. Interest : Moneylender : : Salary : ?

(1)   Employees

(2)   Zamindar

(3)   Workers

(4)   Prisoners

Answer: (1)

24. Bird : Feather : : Cat : ?

(1)   Claw

(2)   Hair

(3)   Ears

(4)   Loam

Answer: (1)

25. Heavy : Lead : : Cool : ?

(1)   Winter

(2)   Water

(3)   Ice

(4)   Air

Answer: (2)

26. ELHB : INLD : : SGKP : ?

(1)   VIPQ

(2)   WJNR

(3)   WKOS

(4)   WIOR

Answer: (4)

27. CLAX : HQFC : : RENG : ?

(1)   VJSL

(2)   WMRN

(3)   WJSL

(4)   VKQM

Answer: (3)

28. If F = 6, MAT = 34 then LION = ?

(1)   50

(2)   56

(3)   48

(4)   60

Answer: (1)

29. In a certain code language PHONE is written as SJRPH. How will the word EMAIL be written in that code language?

(1)   HNDKO

(2)   HODKO

(3)   JMELO

(4)   JKNLO

Answer: (2)

30. If ‘E’ is written ‘$’, ‘I’ as ‘+’, ‘M’ a ‘#’, ‘P’ as ‘@’, ‘R’ as ‘×’ and ‘U’ a ‘∗’, then how the word PREMIUM be written using the given codes?

(1)   @ + # $ × ∗ $

(2)   @ × $ + # ∗ +

(3)   @ × $ # ∗ +$

(4)   @ × $ # + ∗ #

Answer: (4)

Directions (31-33) : In each of the following questions two statements are followed by two conclusions which can be derived from the given statements.

Mark answer

(1) If only conclusion I follows

(2) If only conclusion II follows

(3) If neither conclusion I nor II follows

(4) If both the conclusion I and II follow

31. Statement

Some chocos are noodles.

All noodles are soups.

Conclusions

(I) Some soups are chocos.

(II) Some noodles are not chocols.

Answer: (1)

32. Statement

No British is German.

Some Germans are Americans.

Conclusions

(I) No American is British

(II) Some British are not American

Answer: (3)

33. Statement

All bottles are pipes

No lid is pipe.

Conclusions

(I) No bottle is lid.

(II) Some bottles are not lids.

Answer: (1)

34. C is the brother of A, B is the daughter of A, E is the sister of C and is the brother of B. Who is the son of A?

(1)   C

(2)   B

(3)   D

(4)   E

Answer: (3)

35. Sameer walked 20 metres North. Then he turned right and walked 30 metres. He turned right and walked 35 metres. Again turning left he walked 15 metres. In which direction is he from his original position?

(1)   North-West

(2)   West

(3)   East

(4)   South-East

Answer: (4)

36. Which of the following diagram best represents relationship among Thieves, Teachers, Criminals?

Answer: (1)

37. If all the letters of the word INITIATION are arranged alphabetically which of the following letters will be sixth from the right end?

(1)   N

(2)   T

(3)   O

(4)   I

Answer: (4)

Directions (38-40) : In the figure given below there are three intersecting circles each representing certain section of people. Different regions are marked A to G.

Now answer the following questions on the basis of diagram given above :

  1. Which of the following regions represents Germans who are players but not politicians?

(1)   B

(2)   C

(3)   F

(4)   G

Answer: (2)

39. Which of the following regions represents players who are politicians but not Germans?

(1)   D

(2)   E

(3)   C

(4)   B

Answer: (4)

40. Which of the following regions is common to all the three circles?

(1)   F

(2)   E

(3)   G

(4)   D

Answer: (1)

41. D, E, F are the mid-points of the sides BC, CA and AB respectively of a ∆ The ratio of the areas of ∆DEF and ∆ABC is :

(1)   1 : 4

(2)   3 : 4

(3)   4 : 3

(4)   1 : 3

Answer: (1)

42. In the following figure,

LM | | AB. IF AL = x – 3, AC = 2x, BM = x – 2, BC = 2x + 3, then the value of x is :

(1)   4

(2)   5

(3)   9

(4)   11

Answer: (3)

43. In the following figure,

O is the centre of the circle with radius 5 cm, OP ⊥ CD, OQ ⊥ CD, AB | | CD, AB = 8 cm. and CD = 6 cm. Then, PQ is

(1)   7 cm.

(2)   5 cm.

(3)   9 cm.

(4)   6 cm.

Answer: (1)

44. Two numbers 24345 and 22628 when divided by a certain 3 digit number leave the same remainder in each case. The number X is :

(1)   105

(2)   101

(3)   107

(4)   109

Answer: (2)

45. Two numbers when divided by a certain divisor give remainders 498 and 297 respectively. When their sum is divided by the same divisor, the remainder is 217. The divisor is :

(1)   540

(2)   500

(3)   578

(4)   542

Answer: (3)

46. Which of the following factions is greatest of all ?

(1)   13/27

(2)   17/35

(3)   12/25

(4)   13/36

Answer: (2)

47. 

(1)   1

(2)   0.001

(3)   10

(4)   100

Answer: (1)

48. The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 1 m, 1 m 75 cm. and 2 m3 50 cm. is :

(1)   30 cm.

(2)   35 cm.

(3)   25 cm.

(4)   None of these

Answer: (3)

49. The product of two numbers is 1700 and their HCF is 34. The LCM of two numbers is :

(1)   50

(2)   100

(3)   340

(4)   None of these

Answer: (1)

50. 

(1)   1

(2)   8/19

(3)   19/8

(4)   2

Answer: (1)

51. 

(1)   1

(2)   4

(3)   5

(4)   0.5

Answer: (1)

52.What part of 1/4 is 3/16 ?

(1)   3/5

(2)   3/8

(3)   3/4

(4)   None of these

Answer: (3)

53. If we multiply a fraction by itself and divide the product by the square of its reciprocal, the answer obtained is  The original fraction is :

(1)   1/3

(2)   4/3

(3)   5/9

(4)   15/7

Answer: (2)

54. (4)5 × (0.5)4 is equal to :

(1)   1

(2)   4

(3)   1/8

(4)   1/32

Answer: (3)

55. A works twice as fast as B. If both of them can together finish a work in 12 days, B alone can finish it in :

(1)   48 days

(2)   36 days

(3)   27 days

(4)   24 days

Answer: (2)

56. A can do a work in 6 days and B in 9 days. How many days will both take together to complete the work?

(1)   75

(2)   5.4

(3)   3.6

(4)   3

Answer: (3)

  1. The selling price of 5 articles is the same as the cost price of 3 articles. The gain or loss is :

(1)   20% gain

(2)   25% gain

(3)   3.33% loss

(4)   40% loss

Answer: (4)

58. By selling an article for Rs. 480 a person lost 20%. For what should be sell it to make a profit of 20%?

(1)   Rs. 800

(2)   Rs. 760

(3)   Rs. 720

(4)   Rs. 680

Answer: (3)

59. A, B and C are partners of a company. During a particular year A received one-third of the profit, B received one-fourth the profit and C received the remaining Rs. 5000. How much did A receive?

(1)   Rs. 5000

(2)   Rs. 4000

(3)   Rs. 3000

(4)   Rs. 1000

Answer: (2)

60. A man leaves Rs. 8600 to be divided among 5 sons, 4 daughters and 2 nephews. If each daughter receives four times as much as each nephew and each son receives five times as much as each nephew, how much does each daughter receive?

(1)   Rs. 100

(2)   Rs. 600

(3)   Rs. 800

(4)   Rs. 1000

Answer: (3)

61. If a sum of money is to be divided among A, B, C such that A’s share is equal to twice B’s share and B’s share is 4 times C’s share, then their shares are in the ratio :

(1)   1 : 2 : 4

(2)   1 : 4 : 1

(3)   8 : 4 : 1

(4)   2 : 4 : 1

Answer: (3)

62. How many digits in all are required to write numbers from 1 to 5?

(1)   100

(2)   92

(3)   91

(4)   50

Answer: (3)

63. The simplified form of 163/2 + 163/2 is :

(1)   0

(2)   4097/64

(3)   1

(4)   16/4097

Answer: (2)

64. is equal to

(1) 

(2)   6

(3) 

(4)   3

Answer: (4)

65. (7.5 × 7.5 + 37.5 + 2.5 × 2.5) is equal to :

(1)   100

(2)   80

(3)   60

(4)   30

Answer: (1)

66. is equal to :

(1)   6

(2)   5

(3)   8

(4)   11

Answer: (2)

67. The square root of (272)2 – (128)2 is equal to :

(1)   256

(2)   200

(3)   240

(4)   144

Answer: (3)

68. If the length of a rectangle is increased by 25% and the width is decreased by 20% then the area of the rectangle :

(1)   increases by 5%

(2)   decreases by 5%

(3)   remains unchanged

(4)   increases by 10%

Answer: (3)

69. The average weight of 20 students in a class is increased by 0.75 kg. When one of the students weighing 30 kg. is replaced by a new students. Weight of the new student (in kg.) is :

(1)   35

(2)   40

(3)   45

(4)   50

Answer: (3)

70. The average of 9 numbers is 30. The average of first 5 numbers is 25 and that of the last 3 numbers is 35. What is the 6th number?

(1)   20

(2)   30

(3)   40

(4)   50

Answer: (3)

71. The sides of a triangle are in the ratio of  . If the perimeter of the triangle is 52 cm, the length of the smallest side is :

(1)   24 cm.

(2)   20 cm.

(3)   12 cm.

(4)   9 cm.

Answer: (3)

72. A and B start at the same time with speeds of 40 kmph. and 50 kmph. respectively. If in covering the journey A takes 15 minutes longer than B, the total distance of the journey is :

(1)   46 km.

(2)   48 km.

(3)   50 km.

(4)   52 km.

Answer: (3)

73. A train passes a 50 metre long platform in 14 seconds and a man standing on the platform in 10 seconds. The speed of the train is :

(1)   24 kmph.

(2)   36 kmph.

(3)   40 kmph.

(4)   45 kmph.

Answer: (4)

74. A can go round a circular path 8 times in 40 minutes. If the diameter is increased to 10 times the original diameter, the time required by A to go round the new path once travelling at the same speed as before is :

(1)   25 min.

(2)   20 min.

(3)   50 min.

(4)   100 min.

Answer: (3)

75. In an examination a candidate must secure 40% marks to pass. A candidate who gets 220 marks, fails by 20 marks. What are the maximum marks for examination?

(1)   1200

(2)   800

(3)   600

(4)   450

Answer: (3)

76. When 75% of a number is added to 75, the result is the same number. The number is :

(1)   225

(2)   270

(3)   300

(4)   325

Answer: (3)

77. In how many years will Rs. 2000 amount to Rs. 2420 at 10% per annum compounded interest?

(1)   3

(2) 

(3)   2

(4) 

Answer: (3)

78. The simple interest on a sum of money is 4/9 of the principal and the number of years is equal to the rate per cent per annum. The rate per annum is :

(1)   5%

(2) 

(3)   6%

(4) 

Answer: (2)

79. A shopkeeper marks this sarees at 20% above the cost price and allows the purchaser a discount of 10% for cash buying. What profit per cent does he make?

(1)   18

(2)   12

(3)   10

(4)   8

Answer: (4)

80. (1616 × 20.36) is equal to :

(1)   2

(2)   16

(3)   32

(4)   64

Answer: (1)

81. Which of the following is not matched correctly?

(1)   Ayurveda – Magic

(2)   Shilpaveda – Scultpure

(3)   Gandharvaveda – Music

(4)   Dhanurveda – Warfare

Answer: (1)

82. What was the decision made in the meeting held in the town hall?

(1)   Bombay Great Eastern Railway formed

(2)   G.I.R. dissolved

(3)   Discussion

(4)   Janhe inspection

Answer: (2)

83. When a child is born, its blood

(1)   flows for the first time

(2)   reverses its flow through the heart

(3)   ceases to pass from one artium

(4)   carries vastes for the first time

Answer: (3)

84. What was the new name given to G.I.R.?

(1)   Bombay Great Eastern Railway

(2)   I.R.A.

(3)   G.R.P.R.

(4)   Inland railways

Answer: (1)

85. The Indus Valley civilization specialized in –

(1)   town – planning

(2)   architecture

(3)   craftsmanship

(4)   All of the above

Answer: (4)

86. Which company was merged after the making of the Great Indian Peninsula railway?

(1)   G.I.R

(2)   E.R.R

(3)   B.G.I.R

(4)   England railway association

Answer: (4)

87. The President of the All-India States peoples conference in 1939 was –

(1)   K. M. Munshi

(2)   Sardar Patel

(3)   M. K. Gandhi

(4)   Jawaharlal Nehru

Answer: (4)

88. India and Mexico signed three pacts on September 10, 2007 in New Delhi including an extradition treaty during the visit of President of Mexico Calderon Hinojosa to India. Which of the following statements is not correct about the pacts signed by the two countries?

(1)   The extradition treaty is aimed at suppressing crime by ensuring the availability of fugitive criminals for trial

(2)   A treaty on mutual legal assistance in criminal matters was also signed

(3)   A treaty on double tax avoidance was also signed

(4)   The treaty was signed by the Mexican President and his Indian counterpart

Answer: (4)

89. Which part of the constitution elaborates the concept of a welfare state?

(1)   Preamble

(2)   Directive Principles

(3)   Fundamental Rights

(4)   Fundamental Duties

Answer: (2)

90. By depreciation, we mean –

(1)   loses due to labour scarcity

(2)   loss of equipment due to wear and tear overtime

(3)   scarcity of working capital

(4)   heavy loses due to machinery accidents

Answer: (2)

91. Mr John Champman, Major White and Vorat came together to form which company?

(1)   E.R.R.

(2)   G.I.R

(3)   England railway

(4)   The Great Indian peninsula railway company

Answer: (4)

92. The Report on currency and Finance is published every –

(1)   fortnight

(2)   month

(3)   six months

(4)   year

Answer: (4)

93. The four-laning of highways connecting the metros will be completed by

(1)   2004

(2)   2005

(3)   2001

(4)   2000

Answer: (1)

94. India has recently completed development work on teraflop supercomputer. What name has been given to this supercomputer?

(1)   Param Paddam

(2)   Param Gyan

(3)   Param Vidya

(4)   Param Vayu

Answer: (4)

95. In a reactor, cadmium rods are used for –

(1)   speeding neutrons

(2)   dispersing neutrons

(3)   absorbing neutrons

(4)   slowing neutrons

Answer: (3)

96. The term ‘Bishop’ in sports is related to-

(1)   Football

(2)   Chess

(3)   Hockey

(4)   Bridge

Answer: (2)

97. Uranus revolves round the Sun in –

(1)   84 years

(2)   30 years

(3)   248 years and 62 days

(4)   88 days

Answer: (1)

98. With which of the following countries India conducted a joint military exercises from September 11 to 20, 2007 codenamed “Indra-07”?

(1)   Russia

(2)   Japan

(3)   United Kingdom

(4)   United States of America

Answer: (1)

99. According to a survey conducted by NASSCOM, which of the following cities is the top destination for IT forms in India?

(1)   Jaipur

(2)   Bangalore

(3)   Pune

(4)   Hyderabad

Answer: (4)

100. ‘Alarippu’ is a format of –

(1)   Kathak

(2)   Bharatnatyam

(3)   Chakiarkoothu

(4)   Kuchipudi

Answer: (2)

101. The aim of the ‘Sarva Shiksha Abhiyan’ is to universalize elementary education by the year –

(1)   2007

(2)   2010

(3)   2009

(4)   2005

Answer: (2)

102. The colour of red soil is red because it contains –

(1)   Humus

(2)   Nitrogen

(3)   Iron

(4)   Potash

Answer: (3)

103. Energy conversions taking places in a microphone are –

(1)   mechanical to electrical

(2)   electrical to mechanical

(3)   sound to electrical

(4)   mechanical to sound

Answer: (1)

104. Who invented the script for the blind?

(1)   Louis Braille

(2)   Gutenbourg

(3)   Sholes

(4)   Caxton

Answer: (1)

105. World Breast Feeding Week was observed during –

(1)   1-7 Aug.

(2)   7-15 Aug.

(3)   1-7 Oct.

(4)   7-15 Oct.

Answer: (1)

106. A day is added when one crosses –

(1)   the equator from North to South

(2)   180° longitude from west to east

(3)   180° longitude from south to north

(4)   the equator from south to north

Answer: (2)

107. Where is the Rare Earth Factory of India located?

(1)   Cochin

(2)   Quilon

(3)   Alwaye

(4)   Trivandrum

Answer: (3)

108. The oldest sport of the world is –

(1)   Javelin throw

(2)   wrestling

(3)   Archery

(4)   Football

Answer: (3)

109. Which one of the following books is not written by Kalidas?

(1)   Shakuntalam

(2)   Mrichhakatikam

(3)   Vikramorvasi

(4)   Malavikagnimitra

Answer: (2)

110. The Government of India on September 9, 2007 changed the name of Wagah border near Amritsar, to _____ border with immediate effect.

(1)   Aman

(2)   Sukoon

(3)   Attari

(4)   Maitri

Answer: (3)

111. The Great Bath of Indus Valley Civilization is at __.

(1)   Kalibangan

(2)   Harappa

(3)   Mohejodaro

(4)   Ropar

Answer: (3)

112. For what is Philadelphia well-known?

(1)   Ship-building

(2)   Dairy industry

(3)   Locomotives

(4)   Silk-textiles

Answer: (3)

113. Malayalam is the official language of –

(1)   Maharashtra

(2)   Karnataka

(3)   Kerala

(4)   Andhra Pradesh

Answer: (3)

114. When did the Hindustani and carnatic classical music acquire their distinct forms?

(1)   14th century

(2)   15th century

(3)   16th century

(4)   17th century

Answer: (1)

115. Which in the most splendid goat of India?

(1)   Himalayan goat

(2)   Hybrid goat

(3)   Nilgiri tarh goat

(4)   Hissar goat

Answer: (3)

116. Which of the following states is the most affected by drought in terms of area?

(1)   Gujarat

(2)   Chhattisgarh

(3)   Bihar

(4)   Rajasthan

Answer: (4)

117. The ‘Samman Award’ is associated with –

(1)   Income Tax

(2)   Insurance Sector

(3)   Industry Sector

(4)   Agriculture Sector

Answer: (1)

118. In which of the following countries the Industrial Revolution first started?

(1)   Japan

(2)   France

(3)   Germany

(4)   England

Answer: (4)

119. The International Policy Makers Conference on “AIDS/HIV : Towards A World Without AIDS” was organized recently in –

(1)   Kabul

(2)   New Delhi

(3)   Jakarta

(4)   Hong Kong

Answer: (2)

120. Who among the following is the winner of the recently – held Malaysian Open Golf Tournament?

(1)   Arjun Atwal

(2)   Relief Goosen

(3)   Amandeep Jotil

(4)   None of these

Answer: (1)

121. The number of chromosomes in Homo-Sapiens is :

(1)   42

(2)   46

(3)   48

(4)   44

Answer: (2)

122. In which part of the human body the fertilization of sperm and ovam occurs?

(1)   Fallopian tubes

(2)   Uterus

(3)   Vagina

(4)   Ovary

Answer: (1)

123. Excessive intake of polished rice causes deficiency of :

(1)   Vitamin A

(2)   Vitamin B

(3)   Vitamin D

(4)   Vitamin K

Answer: (2)

124. The temperature of the surface of sun is equal to :

(1)   6000° celsius

(2)   600 Kelvin

(3)   6°F

(4)   600° celsius

Answer: (1)

125. The unit of Electro-Chemical equivalent is :

(1)   Coulomb/gram

(2)   Coulomb/cm2

(3)   Gram/coulomb

(4)   Gram/Ampere

Answer: (3)

126. The common formula of Alkynes is :

(1)   CnH2n – 2

(2)   CnH2n + 2

(3)   Cn H2n

(4)   CnH2n+1

Answer: (1)

127. The sky is blue in colour because of :

(1)   The moisture present in the air

(2)   The scattering of light by dust particles or air molecules

(3)   combination of various lights producing blue colour

(4)   The refracting of light by dust particles or air molecules

Answer: (2)

128. Match the following :

Disease                             Organism

(A) Cholera             (1) Yersinia pestis

(B) Plague               (2) Vibrio Cholerae

(C) Leprosy            (3) Myxo Virus

(D) Measles            (4) Mycobacterium

(1)   A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(2)   A – 4; B – 2; C – 3; D – 1

(3)   A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

(4)   A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

Answer: (3)

129. For instant energy, athletes take :

(1)   Sucrose

(2)   Vitamin C

(3)   Milk

(4)   Sodium Chloride

Answer: (1)

130. Vinegar is an aqueous solution of :

(1)   Oxalic acid

(2)   Citric acid

(3)   Acetic acid

(4)   Hydrochloric acid

Answer: (3)

131. Night blindness is caused due to the deficiency of which Vitamins?

(1)   Vitamin A

(2)   Vitamin C

(3)   Vitamin B

(4)   Vitamin D

Answer: (1)

132. Teflon is a/an :

(1)   Insecticide

(2)   Drug

(3)   Polymer

(4)   Dye

Answer: (3)

133. If a car goes from A to B at 50 km/h. and returns from B to A by the speed of 40 kmh., what is the mean velocity?

(1)   40 km/h.

(2)   45 km/h.

(3)   75 km/h.

(4)   90 km/h.

Answer: (2)

134. “The Volume of a fixed mass of gas is directly proportional to its absolute temperature provided the pressure of the gas is kept constant.” It is :

(1)   Newton’s Law

(2)   Boyle’s Law

(3)   Lenz’s Law

(4)   Charles’s Law

Answer: (4)

135. Which of the following is the unit of Length?

(1)   Kilogram

(2)   Kelvin

(3)   Metre

(4)   Mole

Answer: (3)

136. The chemical used to kill weeds is :

(1)   Herbicide

(2)   Fungicides

(3)   Pesticides

(4)   Insecticides

Answer: (1)

137. The three primary colours are :

(1)   Blue, Green & Red

(2)   Blue, Yellow & Red

(3)   Yellow, Orange & Red

(4)   Violet, Indigo & Blue

Answer: (1)

138. Grass looks green because :

(1)   It absorbs all the colours in the spectrum except green

(2)   It absorbs only green from the spectrum

(3)   The eye absorbs green from the grass

(4)   It is a good radiator

Answer: (1)

139. Who invented the Television in 1925?

(1)   Thomas Edison

(2)   John Logie Baired

(3)   Rudolf Diesel

(4)   Walter hunt

Answer: (2)

140. Glass is a good :

(1)   Insulator

(2)   Semi-Conductor

(3)   Electrical Conductor

(4)   Thermal Conductor

Answer: (1)

141. The state of emergency was declared in Pakistan by Pervez Musharraf on

(1)   November 2, 2007

(2)   November 3, 2007

(3)   November 1, 2007

(4)   November 4, 2007

Answer: (2)

142. The Working Journalists’ Union and the Editor’s Forum of which of the following states, on October 11, 2007, decided to cease publication indefinitely?

(1)   Nagaland

(2)   Arunachal Pradesh

(3)   Manipur

(4)   Assam

Answer: (3)

143. United Nations Special envoy who called on Prime Minister Manmohan Singh to discuss the Myanmar issue in New Delhi on October 23, 2007, is

(1)   Nicolas Burns

(2)   David Cohen

(3)   Ibrahim Gambari

(4)   Marcus Jeffersen

Answer: (3)

144. Eminent social-theorist who in October 28, 2007 voiced opinion that the rapid rise of China and other Asian countries to world prominence has disposal of the idea that globalization benefits the West at the expense of the rest is ____.

(1)   Anthony Giddens

(2)   Charles Suez

(3)   William P. Harry

(4)   Nathiel Mon Zorra

Answer: (1)

145. The Parliament of which of the following countries, on October 1, 2007m labeled U.S. military and Central Intelligence Agency as terrorists because of the atomic bombing of Japan?

(1)   North Korea

(2)   Japan

(3)   Iran

(4)   Cuba

Answer: (3)

146. Who was the publisher of the “Bengal Gazette”?

(1)   Sachindra Nath

(2)   Khudiram Bose

(3)   James Hikki

(4)   Anand Mohan Bose

Answer: (3)

147. Which of the following Organization was formed in 1928 by Raja Ram Mohan Roy?

(1)   Brahma Samaj

(2)   Arya Samaj

(3)   Prathana Samaj

(4)   None of these

Answer: (1)

148. Which of the following place is the headquarter of north Dinajpur district?

(1)   Bellur Ghat

(2)   Ramganj

(3)   Malda

(4)   Kuch Vihar

Answer: (2)

149.  “Ashutosh Museum” is situated at which place of the West Bengal?

(1)   Kolkata

(2)   Malda

(3)   Darjeeling

(4)   None of these

Answer: (1)

150. Which of the following temple is not situated in Kolkata?

(1)   Jaina Temple

(2)   Kalighat Temple

(3)   Dashkineshwar Temple

(4)   Nandu Lal Temple

Answer: (4)