Railway (RRC) Kolkata Group ‘D’ Examination  Held on 20-09-2009 Question Paper With Answer Key

Railway (RRC) Kolkata Group ‘D’ Examination  Held on 20-09-2009

 

1. Who thought first of the concept of five year plans?

(1)   Jawaharlal Nehru

(2)   C. D. Deshmukh

(3)   Indira Gandhi

(4)   Rajiv Gandhi

Answer: (1)

2. Who wrote the ‘Glimpses of World History’?

(1)   Jawaharlal Nehru

(2)   Mahatma Gandhi

(3)   Jay PRakash Narayan

(4)   Rajendra Prasad

Answer: (1)

3. When has Panchayti Raj system not been implemented?

(1)   Nagaland

(2)   Orissa

(3)   Rajasthan

(4)   Andhra Pradesh

Answer: (1)

4. ____, L N. Mittal, and Indra Nooyi were, on July 8, 2009, chosen as members of a Prime Minister led panel for drawing upon experience from the best Indian minds abroad for a two way engagement.

(1)   V. S. Naipaul

(2)   Salman Rushdie

(3)   Fareed Zakaria

(4)   Amartya Sen

Answer: (4)

5. The father of computer is

(1)   Charles Babbage

(2)   Pascal

(3)   Bill Gates

(4)   None of these

Answer: (1)

6. The Headquarters of International Court of Justice is located in –

(1)   Paris (France)

(2)   Geneva (Switzerland)

(3)   New York (USA)

(4)   The Hague (Netherlands)

Answer: (4)

7. Who was the first lady recipient of Dada Saheb Phalke Award?

(1)   Nargis Dutt

(2)   Umd Devi

(3)   Devika Rani

(4)   Sulochana

Answer: (3)

8. Inflation benefits most

(1)   Fixed income groups

(2)   Special deposits

(3)   Debtors

(4)   Land Lords

Answer: (3)

9. Match the following using the codes :

Diseases

(1) Tuberculosis

(2) Plague

(3) Tetanus

(4) Trachoma

Affected organs

(a) Spinal Cord       (b) Eye

(c) Lungs                 (d) Lymph nodes

(1)   1 – a; 2 – b; 3 – c; 4 – d

(2)   1 – d; 2 – a; 3 – b; 4 – c

(3)   1 – c; 2 – d; 3 – a; 4 – b

(4)   1 – b; 2 – a; 3 – c; 4 – d

Answer: (3)

10. RAM stands for

(1)   Random Awareness Memory

(2)   Read All Memory

(3)   Read Any Memory

(4)   Random Access Memory

Answer: (4)

11. Which of the following is not situated in Fatehpur Sikri?

(1)   Buland Darwaza

(2)   Jama Masjid

(3)   Nagina Mosque

(4)   Panch Mahal

Answer: (4)

12. Tsunami is

(1)   cyclone

(2)   anti cyclone

(3)   earthquake

(4)   heavy rain

Answer: (4)

13. The Red sea is an example of

(1)   folded structure

(2)   rift structure

(3)   lava structure

(4)   residual structure

Answer: (2)

14. Fundamental rights are enforceable by

(1)   Parliament

(2)   Supreme Court

(3)   President

(4)   Prime Minister

Answer: (2)

15. The state Assembly in Jammu and Kashmir is elected for

(1)   5 years

(2)   6 years

(3)   4 years

(4)   None of these

Answer: (2)

16. Which of the following statement is/are correct?

(I) Venus is the nearest planet to the Earth.

(II) Jupiter is the fastest rotating planet.

(III) Earth is densest planet.

(IV) Pluto is the coldest and smallest planet.

(1)   Only IV

(2)   I, III, IV

(3)   III, IV

(4)   All these

Answer: (3)

17. The Chief Election Commission of India, holds office

(1)   for 6 years

(2)   during the pleasure of the President

(3)   for 5 years or till the age of 65 years; whichever is earlier

(4)   for 5 years or till the age of 60 years; whichever is earlier

Answer: (2)

18. Fiscal Policy is connected with

(1)   export and import

(2)   public revenue and expenditure

(3)   issue of currency

(4)   population control

Answer: (2)

19. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857?

(1)   Jhansi

(2)   Chittor

(3)   Jagdishpur

(4)   Lucknow

Answer: (2)

20. ‘The Wings of the Fire’ an autobiography is written by :

(1)   Dr. Rajendra Prasad

(2)   A P. J. Abdul Kalam

(3)   K. R. Narayanan

(4)   R. Venkatraman

Answer: (2)

21. The cultivation of cereals first started in

(1)   Neolithic Age

(2)   Mesolithic Age

(3)   Palaeolithic Age

(4)   Proto-historic Age

Answer: (1)

22. The Railway line which was recently made a World Heritage site with the U.N. approving it for inclusion in the World Heritage list is

(1)   The Kalka-Shimla rail line

(2)   The Jodhpur-Howarh rail line

(3)   The Nagpur-Agra rail line

(4)   None of these

Answer: (1)

23. A work was to be completed in 20 days, but 16 persons did not come since the first day. The remaining persons completed the work in 36 days. The original number of persons was

(1)   32

(2)   28

(3)   24

(4)   36

Answer: (4)

24. The ratio of the incomes of A and B is 3 : 2 and that of their expenditures is 5 : 3 respectively. It each of the two saves Rs. 1000, the income of A is

(1)   Rs. 3000

(2)   Rs. 5000

(3)   Rs. 6000

(4)   Rs. 4000

Answer: (3)

25. The cost price of 4 dozens of oranges is Rs. 216, then cost price of 32 oranges will be

(1)   Rs. 160

(2)   Rs. 144

(3)   Rs. 320

(4)   Rs. 80

Answer: (2)

26. The compound interest on a sum for 2 years is Rs. 52 and the simple interest on it for the same period is Rs. 50 at the same rate of interest. The rate of interest is

(1)   6%

(2)   8%

(3)   9%

(4)   10%

Answer: (2)

27. Premature fall of fruits results in significant loss of yield in some cases. This can be stopped by

(1)   Adequate irrigation

(2)   Auxin sprays

(3)   Increasing fertilizer application

(4)   Increasing availability of minerals

Answer: (2)

28. In a certain code language, ‘ROPE’ in written as 6821 and ‘CHAIR’ is written as 73456. How will ‘CRAPE’ be written in the same code language?

(1)   73456

(2)   76421

(3)   77426

(4)   77123

Answer: (2)

29. Which of the following Indian cities hosted the 14th World Conference on Tobacco or Health (WCOTH) in March 2009?

(1)   New Delhi

(2)   Nagpur

(3)   Ahmedabad

(4)   Mumbai

Answer: (4)

30. The largest four digit number exactly divisible by 12, 15, 18 and 27 will be

(1)   9690

(2)   9720

(3)   9930

(4)   9960

Answer: (2)

31. Find the missing number :

(1)   60

(2)   62

(3)   64

(4)   66

Answer: (4)

32. The headquarters of southwestern railway is located in

(1)   Bhubaneswar

(2)   Hubli

(3)   Bilaspur

(4)   Jabalpur

Answer: (2)

33. Pointing to an old man Kailash said, ‘His son is my son’s uncle’. How is Kailash related to that old man?

(1)   Brother

(2)   Uncle

(3)   Father

(4)   Grand father

Answer: (3)

34. Amir Khusaro was born in

(1)   Lahore

(2)   Delhi

(3)   Patiala

(4)   Faizabad

Answer: (3)

35. Which street is famous for Stock Exchange Marketing?

(1)   Fleet street, London

(2)   Downing street, London

(3)   Wall street, New York

(4)   Broadway, New York

Answer: (3)

36. Ramcharitamanas was written by

(1)   Maharishi Valmiki

(2)   Kalidas

(3)   Tulsidas

(4)   None of these

Answer: (3)

37. The last Hindu king who partly succeeded in establishing ‘Hindu Swaraj’ was

(1)   Chhatrapati Shivaji

(2)   Rana Pratap

(3)   Chandragupta Maurya

(4)   Rana Sanga

Answer: (1)

38. Who developed the small pox vaccination?

(1)   Edward Jenner

(2)   Alexander Fleming

(3)   Albert Einstein

(4)   None of these

Answer: (1)

39. Jamshedji Tata was

(1)   founder of the Tata Iron and Steel company

(2)   founder of the Indian Institute of Science in Bangaluru

(3)   built Taj Hotel in Mumbai

(4)   All are correct

Answer: (4)

40. Find the missing number :

(1)   125

(2)   241

(3)   210

(4)   184

Answer: (4)

41. Find the odd man out :

331, 482, 551, 263, 383, 242, 111

(1)   263

(2)   383

(3)   242

(4)   111

Answer: (2)

42. Before coming to Akbar’s court, Miyan Tansen was in the service of

(1)   Raja of Jodhpur

(2)   Raja of Jaipur

(3)   Raja Ramchandra

(4)   Rani of Gondwana

Answer: (3)

43. To be eligible to become a judge of a High Court, the candidate should be a

(1)   practicing advocate of 5 years in a Session Court

(2)   practicing advocate of 5 years in a High Court

(3)   practicing advocate of 10 years in a High Court

(4)   practicing advocate of 5 years in Supreme Court

Answer: (3)

44. My birthday falls after 64 days of my brother’s. If my brother’s birthday fall on Monday, what will be the day on my birthday?

(1)   Tuesday

(2)   Sunday

(3)   Saturday

(4)   Wednesday

Answer: (1)

45. (800 ÷ 64) × (1296 ÷ 36) = ?

(1)   420

(2)   460

(3)   500

(4)   None of these

Answer: (4)

46. The L.C.M. of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. The sum of the numbers is :

(1)   28

(2)   32

(3)   40

(4)   64

Answer: (3)

47. Dighe Beach Resort is in :

(1)   Kerala

(2)   West Bengal

(3)   Maharashtra

(4)   Tamil Nadu

Answer: (2)

48. Gandhiji started march to Dandi from :

(1)   Dandi

(2)   Sabarmati Ashram

(3)   Gujarat

(4)   Champaran

Answer: (2)

49. Who defeated the Marathas in the third battle of Panitpat?

(1)   Afghans

(2)   Mughals

(3)   English

(4)   French

Answer: (1)

50. Ashoka was related to :

(1)   Haryak dynasty

(2)   Mauryan dynasty

(3)   Gupta dynasty

(4)   None of these

Answer: (2)

51. Which of the following is wrongly matched?

(1)   Namdeva – Maharashtra

(2)   Chaitanya – Bengal

(3)   Narsimha Mehta – Gujarat

(4)   Vallabhacharya – Gujarat

Answer: (4)

52. Which of the following Acts delegated the power of framing laws to the Council of the Governor General?

(1)   Charter Act – 1833

(2)   Charter Act – 1853

(3)   The Government of India Act – 1919

(4)   The Government of India Act – 1935

Answer: (1)

53. Who was the founder of Darpan?

(1)   Ishwar Chnadra Vidyasagar

(2)   Sachindranath Sanyal

(3)   Bal Shastri Jambekar

(4)   Jyotiba Phule

Answer: (3)

54. The first weekly paper published by the Indian national Congress in 1889, was :

(1)   Young India

(2)   India

(3)   Indian People

(4)   Voice of India

Answer: (1)

55. Lalal Lajpat Rai suffered fatal injuries during the demonstration against the :

(1)   Cripps Mission

(2)   Simon Commission

(3)   Jalllianwala bagh Massacre

(4)   Rowlatt Act

Answer: (2)

56. Habeas Corpus means :

(1)   an order from a court to free a person who has been illegally detained by the police or any other person?

(2)   an order from a superior court calling up the record of a proceeding in an inferior court for review

(3)   an order from the superior court to an official to show his right to the office

(4)   an order from the higher court to stop proceeding in a certain case

Answer: (1)

57. Mixed economy envisages :

(1)   co-existence of capitalists and labourers

(2)   integrated economic development

(3)   development of agriculture and industry simultaneously

(4)   private and public sectors

Answer: (4)

58. Subsidies means :

(1)   payment by Government for purchase of goods and services

(2)   payment by business enterprises to factors of production

(3)   payment by Government to business enterprises without buying and goods and services

(4)   payment by Government to business enterprises without buying any goods and services

Answer: (1)

59. Which one of the following will directly increase the GNP?

(1)   an increase in investment

(2)   a surplus in budget

(3)   a fall in national debt

(4)   a rise in the interest rate

Answer: (1)

60. As per 2001 Census, the state having highest urban population is :

(1)   Uttar Pradesh

(2)   Maharashtra

(3)   Tamil Nadu

(4)   Kerala

Answer: (2)

61. Who among the following controls/supervises the Consolidated Fund of India?

(1)   Indian Finance Minister

(2)   Comptroller and Auditor General of India

(3)   Parliament

(4)   None of these

Answer: (2)

62. Partition of Bengal was done during the period of :

(1)   Lord Curzon

(2)   Lord Clive

(3)   Lord Cornwallis

(4)   Lord Dalhousie

Answer: (1)

63. The ruling Sikkim Democratic Front (SDF), led by Chief Minister Pawan Kumar Chamling, on May 16, 2009, won a landslide in the Assembly polls winning all ______ seats.

(1)   30

(2)   32

(3)   34

(4)   44

Answer: (3)

64. To get 35% of a number, the number should be multiplied by

(1)   7/20

(2)   3.5

(3)   √7/20

(4)   5/20

Answer: (1)

65. The simple interest on a certain sum at the rate of 4% per annum in 4 years is Rs. 80 more than the simple interest on the same sum at 5% per annum after 3 years. The sum is

(1)   Rs. 7000

(2)   Rs. 7.500

(3)   Rs. 8000

(4)   Rs. 8,500

Answer: (3)

66. A particle is thrown upwards at the velocity of 39.2 m/sec. Time to reach the highest point is

(1)   3 seconds

(2)   4 seconds

(3)   3.75 seconds

(4)   4.75 seconds

Answer: (2)

67. Which of the following cricketer is known as Bengal Tiger?

(1)   Sachin Tendulkar

(2)   Sehwag

(3)   Saurav Ganguli

(4)   Harbhajan Singh

Answer: (3)

68. A man goes from A to B at the speed of 5 kmph and returns from B to A at 4 kmph, His average speed during the whole journey is

(1)   35/9 kmph

(2)   40/9 kmph

(3)   46/9 kmph

(4)   50/9 kmph

Answer: (2)

69. The first grand slam tennis tournament of the year is

(1)   Wimbledon Open

(2)   US Open

(3)   French Open

(4)   Australian Open

Answer: (4)

70. National Stock Exchange is located in

(1)   Mumbai

(2)   Kolkata

(3)   Chennai

(4)   New Delhi

Answer: (1)

71. Magellan Strait is located between/at

(1)   Pacific and South Atlantic Oceans

(2)   the south and Africa

(3)   China and Japan

(4)   the south end of South America.

Answer: (1)

72. Who was the founder of the ‘Satya Shodhak Samaj’?

(1)   Raja Ram Mohan Roy

(2)   Sri Narayan Guru

(3)   Jyotirao Phule

(4)   Ishwarchand Vidyasgar

Answer: (3)

73. The Swine Flue virus is denoted by

(1)   H1N5

(2)   N1H2

(3)   H1N1

(4)   H5N1

Answer: (3)

74. Dronacharya Award is presented to a

(1)   Sports coach

(2)   Chess champion

(3)   Hockey player

(4)   Cricket player

Answer: (1)

75. Prambikulam Dam has been an issue of dispute between

(1)   Karnataka and Kerala

(2)   Andhra Pradesh and Karnataka

(3)   Tamil Nadu and Kerala

(4)   Andhra Pradesh and Tamil Nadu

Answer: (3)

76. Thomas Cup is associated with

(1)   Badminton

(2)   Billiards

(3)   Lawn Tennis

(4)   Table Tennis

Answer: (1)

77. The cost price of 18 articles is equal to the selling price of 15 articles. The gain per cent is:

(1)   15%

(2)   20%

(3)   25%

(4)   18%

Answer: (2)

78. A sum of money put out at compound interest amounts to Rs. 16900 in 2 years and to Rs. 17576 in 3 years. Find the rate of interest per annum.

(1)   4%

(2)   5%

(3)   10%

(4)   6%

Answer: (1)

79. A certain job was assigned to a group of men to do in 20 days. But 12 men did not turn up for the job and the remaining men did the job in 32 days. The original number of men in the group was

(1)   32

(2)   34

(3)   36

(4)   40

Answer: (1)

80. 12 men and 18 boys working  a day can do a certain work in 60 days. If one man works equal to 2 boys, then the number of boys required to help 21 men to do twice the work in 50 days. working 9 hours a day, will be

(1)   30

(2)   42

(3)   48

(4)   90

Answer: (2)

81. From the given choices, select the one which can be formed by using the letters of the given word :

MEASUREMENT

(1)   MASTER

(2)   SUMMIT

(3)   MANTLE

(4)   ASSURE

Answer: (1)

82. If ∆ means multiply the first number by second, then (3∆5) ∆2 = ?

(1)   25

(2)   26

(3)   30

(4)   None of these

Answer: (3)

83. What number will come opposite to 1 in the following dice?

(1)   4

(2)   5

(3)   3

(4)   2

Answer: (1)

84. Nimo is 23 years 1 month old, Shyam is 18 years 7 months old and Bano is as much older than Shyam is younger than Nimo. The age of Bano is :

(1)   18 years 6 months

(2)   21 years 11 months

(3)   20 years 9 months

(4)   20 years 10 months

Answer: (4)

85. Three bells toll at the intervals of 10, 15 and 24 minutes. All the three begin to toll together at 8 A.M. At what time they will again toll together?

(1)   10.45 A.M.

(2)   10 A.M.

(3)   9.25A.M.

(4)   8.50 A.M.

Answer: (2)

86. What is the minimum number of colours required to paint the given figure so that no two adjacent sides have the same colours?

3

(1)   5

(2)   4

(3)   3

(4)   2

Answer: (2)

87. Which of the following Venn diagrams correctly represent Elephants, Wolves, Animals.

Answer: (3)

88. Who ordered firing in Jallianwala Bagh?

(1)   Michael O’ Dwyer

(2)   General PEK Dyer

(3)   Chelmsford

(4)   None of these

Answer: (2)

89. The Minnesota Supreme Court, in July 2009, ruled in favour of the Democrat _____, ending eight-month saga of a contested U.S. Senate seat.

(1)   Martin Fred

(2)   Sonny Graham

(3)   Al Franken

(4)   James R. Roberts

Answer: (3)

90. Ramesh has some cows and hens. If the number of total heads be 48 and that of legs be 140, then find the number of hens.

(1)   22

(2)   23

(3)   24

(4)   26

Answer: (4)

91. What will come in place of question mark (?) in the following question?

(1)   6

(2)   13

(3)   10

(4)   9

Answer: (1)

92. Who represents the State government at Panchayat level?

(1)   VLW

(2)   Mukhiya

(3)   Sarpanch

(4)   Panchayat Samiti

Answer: (1)

93. Which of the following soils is suitable for the production of cotton?

(1)   Laterite soil

(2)   Red soil

(3)   Black soil

(4)   Alluvial soil

Answer: (3)

94. Who formed ‘Harijan Sangh’ in India?

(1)   Dr. B. R. Ambedkar

(2)   Mahatma Gandhi

(3)   Jyotiba Phule

(4)   Acharya Vinoba Bhave

Answer: (2)

95. By which Article of the Indian Constitution was untouchability abolished?

(1)   Article 14

(2)   Article 16

(3)   Article 15

(4)   Article 17

Answer: (4)

96. The SI unit of the specific resistance is

(1)   Ohm/metre

(2)   Ohm/metre2

(3)   Ohm-metre

(4)   Ohm

Answer: (3)

97. Which Governor General ended the Sati System?

(1)   Sir John Shore

(2)   Lord William Benttick

(3)   Lord Curzon

(4)   Lord Cornwallis

Answer: (2)

98. 4% of 400 – 2% of 800 = ?

(1)   0

(2)   1

(3)   8

(4)   16

Answer: (1)

99. 

(1)   2 + √2

(2)   √2

(3)   2 – √2

(4)   2√2

Answer: (3)

100. If 2x = 4y = 8z and  then the value of z is

(1)   7/16

(2)   7/32

(3)   7/48

(4)   7/64

Answer: (3)

Directions (101-102) : Attempt the questions to the best of your judgement.

101. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alphabet?

(1)   None

(2)   2

(3)   3

(4)   4

Answer: (1)

102. From the alternatives, select the set which is most alike the set(23, 29, 31).

(1)   (17, 21, 29)

(2)   (31, 37, 49)

(3)   (13, 15, 23)

(4)   (41, 43, 47)

Answer: (4)

103. What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

13  13  65  585  7065  129285

(1)   2456415

(2)   2235675

(3)   2980565

(4)   2714985

Answer: (4)

104. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?

(1)   gratify

(2)   avarice

(3)   accessory

(4)   amend

Answer: (3)

105. Pick out the stranger in the following :

(1)   The Ramayan

(2)   The Mahabharat

(3)   The Geeta

(4)   Godan

Answer: (4)

106. KEATS = 56, SHELLEY = 86, BROWINING = ?

(1)   45

(2)   37

(3)   50

(4)   102

Answer: (4)

107. In the word CALIBRE, the previous letter in the English alphabet replaces each consonant and each vowel is replaced by the next letter and then the order of letters is reversed, which letter will be third from the right end?

(1)   A

(2)   C

(3)   B

(4)   K

Answer: (4)

108. The length of a room is three times its breadth. If the perimeter of the room is 64 cm, then its breadth is _____cm.

(1)   64

(2)   32

(3)   16

(4)   8

Answer: (4)

109. A piece of road is one kilometer in length. We have to supply lamp posts. One post at each end, distance between two consecutive lamp posts is 25 metres. The number of lamp posts required as:

(1)   41

(2)   51

(3)   61

(4)   42

Answer: (1)

110. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day he works , he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50 paise. If he receives only Rs. 37.50 find the number of days he was absent.

(1)   5

(2)   6

(3)   7

(4)   4

Answer: (1)

111. The difference between 42% and 28% of a number is 210. What will be 59% of that number?

(1)   900

(2)   420

(3)   885

(4)   None of these

Answer: (3)

112. The famous Kalinga war was fought near

(1)   Udaygiri

(2)   Nauli

(3)   Balasore

(4)   Barabati

Answer: (1)

113. The capital of Pandya dynasty was

(1)   Mysore

(2)   Kanchipuram

(3)   Madurai

(4)   Dwarsamudra

Answer: (3)

114. Tripitak is a religious scripture of

(1)   Jainism

(2)   Hinduism

(3)   Buddhism

(4)   Muslim

Answer: (3)

15. By which Constitutional amendment, fundamental duties were incorporated in the Indian Constitution?

(1)   42nd

(2)   43rd

(3)   44th

(4)   39th

Answer: (1)

116. Which is common in Jainism and Buddhism both?

(1)   Non-violence

(2)   Violence

(3)   Fast

(4)   Way of worship

Answer: (1)

117. Light Year is used to measure

(1)   intensity of light

(2)   mass

(3)   time

(4)   astronomical distance

Answer: (4)

118. Which of the following was involved in Alipore bomb case?

(1)   Aurobindo Ghosh

(2)   P. C. Benerjee

(3)   Bipin Chandra Pal

(4)   Subhash Chandra Bose

Answer: (1)

119. The Sikh Guru Arjun Dev was assassinated during the rule of

(1)   Humayun

(2)   Akbar

(3)   Shahjehan

(4)   Jehangir

Answer: (4)

120. Who did not participate in the revolt of 1857?

(1)   Rani Lakshmibai

(2)   Bhagat Singh

(3)   Tantya Tope

(4)   Nana Saheb

Answer: (3)

121. On October 17, 1940, the Individual Satyagraha was inaugurated by

(1)   Sardar Vallabhbhai Patel

(2)   Jawaharlal Nehru

(3)   MK Gandhi

(4)   Acharya Vinoba Bhave

Answer: (2)

122. In which state is Silent Valley located?

(1)   Tamil Nadu

(2)   Kerala

(3)   Assam

(4)   Arunachal Pradesh

Answer: (2)

123. Who decides whether a bill is a Money Bill or not?

(1)   Speaker of Lok Sabha

(2)   Prime Minister

(3)   President

(4)   Parliamentary Committee

Answer: (1)

124. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to

(1)   Prime Minister

(2)   Chief Justice

(3)   Speaker of Lok Sabha

(4)   Vice-President

Answer: (4)

125. ‘Sea of Tranquility’ is the name given to

(1)   Atlantic Ocean

(2)   A specific area of Antarctica

(3)   A specific area on moon’s surface

(4)   None of these

Answer: (4)

126. Onam is an important festival of

(1)   Tamil Nadu

(2)   Kerala

(3)   Andhra Pradesh

(4)   Karnataka

Answer: (2)

127. The first summit of SAARC was held at

(1)   Kathmandu

(2)   Colombo

(3)   New Delhi

(4)   Dhaka

Answer: (4)

128. What is the geographical area of India?

(1)   32.19 lakh sq. km

(2)   37 lakh sq. km

(3)   32.87 lakh sq. km

(4)   35 lakh sq. km

Answer: (3)

129. World No Tobacco Day is observed on

(1)   May 31

(2)   October 31

(3)   June 30

(4)   July 31

Answer: (1)

130. What is the retirement age of

(1)   65 Years

(2)   62 Years

(3)   60 Years

(4)   58 Years

Answer: (2)

131. When did the Aryans come to India?

(1)   2500 – 1800 B.C.

(2)   2000 – 1500 B.C.

(3)   2500 B.C.

(4)   1500 – 1000 B.C.

Answer: (1)

132. Beri-Beri is caused due to deficiency of

(1)   Vitamin B-1

(2)   Vitamin B-12

(3)   Vitamin A

(4)   Vitamin D

Answer: (1)

133. What is the period of onset of South – West monsoon?

(1)   Mid January – mid February

(2)   March – mid April

(3)   December – March

(4)   Mid June – September

Answer: (4)

134. Which of the following is a vector quantity?

(1)   Temperature

(2)   Energy

(3)   Momentum

(4)   Force

Answer: (4)

135. A and B are married couples. X and Y are brothers and X is the brother of A. How Y is related to B?

(1)   Brother

(2)   Cousin

(3)   Brother-in-law

(4)   None of these

Answer: (3)

136. ECO mark is related to

(1)   Environment

(2)   Gold

(3)   Quality of food stuffs

(4)   None of these

Answer: (1)

137. Who contributed most in the integration of India after independence?

(1)   Sardar Vallabhbhai Patel

(2)   Rajendra Prasad

(3)   Mahatma Gandhi

(4)   L. B. Shashtri

Answer: (1)

138. Asiatic Society, Calcutta was founded in

(1)   1784

(2)   1782

(3)   1786

(4)   1790

Answer: (1)

139. What is MODVAT?

(1)   Excise duty

(2)   Income tax

(3)   Sales tax

(4)   None of these

Answer: (3)

140. In the railway, fish plates are used

(1)   To join two rails

(2)   To adjust due to heat

(3)   To provide safety from accident

(4)   To save from linear expansion

Answer: (1)

141. Who put forward ‘Drain of Wealth Theory’?

(1)   Dadabhai Naoroji

(2)   Swami Vivekanand

(3)   Mahatma Gandhi

(4)   Gopal Krishna Gokhale

Answer: (1)

142. Arrange the following in a suitable sequence of their happening?

(A) Key         (B) Door

(C) Lock        (D) Room

(E) Switch on

(1)   ACBDE

(2)   ECBAD

(3)   CEBAD

(4)   BCAED

Answer: (1)

143. The first woman Prime Minister in the world was

(1)   S. Bhandarnayake

(2)   Indira Gandhi

(3)   Margret Thatcher

(4)   None of these

Answer: (1)

144. A is the father of X. B is the mother of Y. The sister of X and Z is Y. Which of the following statements is not true?

(1)   B is the wife of A

(2)   B has one daughter

(3)   Y is the son of A

(4)   X is the sister of Z

Answer: (3)

145. A pipe of diameter ‘d’ can drain a certain water tank in 40 minutes. The time taken by a pipe of diameter ‘2d’ for doing the same job is :

(1)   50 min.

(2)   10 min.

(3)   20 min.

(4)   80 min.

Answer: (2)

146. Find out wrong number in each sequence :

46080, 3840, 384, 48, 24, 2, 1

(1)   1

(2)   2

(3)   24

(4)   384

Answer: (3)

147. I went 10 m to the east, then turned north and walked another 15 m, then I turned west and covered 12 m, and then turned south and covered 15 m. How far am I from my house?

(1)   1 m

(2)   2 m

(3)   3 m

(4)   5 m

Answer: (2)

148. In a certain language MOBILITY is coded as 46293927, how is EXAMINATION coded in that language?

(1)   67250623076

(2)   56149512965

(3)   4503801854

(4)   57159913955

Answer: (2)

149. How many prime numbers are less than 50?

(1)   16

(2)   15

(3)   14

(4)   18

Answer: (1)

150. Introducing a man, a lady said, “The father of his father-in-law is my father-in-law”. How is the man related to the lady?

(1)   Husband

(2)   Son-in-law

(3)   Son

(4)   Father

Answer: (2)