Railway (RRC) Hajipur Group ‘D’ Examination 1st Sitting Held on 14-12-2008 Question Paper With Answer Key

Railway (RRC) Hajipur Group ‘D’ Examination 1st Sitting Held on 14-12-2008

 

1. The L.C.M. of 15, 18, 36 and 144 will be :

(1)   144

(2)   360

(3)   1440

(4)   720

Answer: (4)

2. The smallest number which if subtracted from 4000 makes the remainder completely divisible by 19 is :

(1)   5

(2)   18

(3)   15

(4)   10

Answer: (4)

3. In a 48 litre mixture of milk and water, the ratio of milk and water is 5 :3. How much water should be added to the mixture so that the ratio gets reversed?

(1)   32 litre

(2)   24 litre

(3)   40 litre

(4)   50 litre

Answer: (1)

4. A steamer goes downstream and covers the distance between two ports in 4 hours while it covers the same distance upstream in 5 hours. If the speed of the stream is 2 km/hour, find the distance between ports.

(1)   60 km

(2)   75 km

(3)   100 km

(4)   80 km

Answer: (4)

5. On simplification of  , we get :

(1)   2.15

(2)   2

(3)   3.75

(4)   3

Answer: (4)

6. The cost of 3/4th part of a commodity is Rs. 90. The cost 2/3rd part of that commodity shall be :

(1)   Rs. 45

(2)   Rs. 80

(3)   Rs. 120

(4)   Rs. 60

Answer: (2)

7. The area of a sector of a circle of radius 16 cm and arc length 18.5 cm shall be :

(1)   148 cm2

(2)   296 cm2

(3)   74 cm2

(4)   222 cm2

Answer: (1)

8. Average salary of 20 workers of an office is Rs.1,900. If the salary of the manager is also included, the average salary becomes Rs. 2,000. The salary of manager is :

(1)   Rs. 4,400

(2)   Rs. 4,000

(3)   Rs. 2,400

(4)   Rs. 2,000

Answer: (2)

9. In a classroom, 2/7 portion of the class strength is of girls. If the number of boys is 560, number of girls in the class room is :

(1)   112

(2)   224

(3)   336

(4)   56

Answer: (2)

10. A fort and provisions for 300 men for 90 days. After 20 days, 50 men left the fort. How long would the food last at the same rate?

(1)   90 days

(2)   70 days

(3)   84 days

(4)   105 days

Answer: (3)

11. A family spends 1/3 of the income on food, 1/4 on education and 1/5 on entertainment, rest it saves. If monthly saving of the family is Rs. 260; monthly income of the family is :

(1)   Rs. 1200

(2)   Rs. 1800

(3)   Rs. 2400

(4)   Rs. 1000

Answer: (1)

12. If x = −3 and y = 2, the value of expression 16x2 + 40xy + 25y2 shall be:

(1)   −288

(2)   −388

(3)   288

(4)   4

Answer: (4)

13. The area of a trapezium whose parallel sides are 57 cm and 39 cm and the distance between them is 28 cm shall be :

(1)   2016 cm2

(2)   672 cm2

(3)   2688 cm2

(4)   1344 cm2

Answer: (4)

14. If  the value of x will be :

(1)   5

(2)   6

(3)   10

(4)   11

Answer: (1)

15. A shopkeeper bought an almirah for Rs. 6250 and spent Rs. 375 on its repairs. Then he sold it for Rs. 6890. His gain or loss in percentage shall be :

(1)   8% loss

(2)   4% gain

(3)   2.8% gain

(4)   5.6% gain

Answer: (2)

16. If (x – y) = 6 and xy = 1, find the value of (x3 – y3) from the alternatives given below :

(1)   217

(2)   216

(3)   234

(4)   236

Answer: (3)

17. On simplification of  we get :

(1)   64.64

(2)   4.444

(3)   8.888

(4)   70.12

Answer: (3)

18. If the number is 34□151 is completely divisible by 9. then value of □ will be

(1)   8

(2)   4

(3)   0

(4)   5

Answer: (2)

19. A two-digit number is four times the sum of its digits. If 18 is added to the number, the position of digits get interchanged. The number is :

(1)   36

(2)   24

(3)   16

(4)   48

Answer: (2)

20. A clerk walks at a speed of 4 km/hour and reaches office 5 minutes late. If he walks at a speed of 5 km/hour, he reaches office  The distance between his office and residence is :

(1)   2 km

(2)   2.5 km

(3)   3 km

(4)   3.5 km

Answer: (2)

21. Anil purchased two chairs for Rs. 1500 each. He sold these chairs, gaining 6% on one and losing 4% on the other. Find his gain or loss per cent in the whole transaction.

(1)   2% gain

(2)   1% gain

(3)   2% loss

(4)   1% loss

Answer: (2)

22. An iron pipe is 21 cm long and its exterior diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 7 g/cm3, what will be the weight of the pipe?

(1)   3.696 kg

(2)   3.234 kg

(3)   4.158 kg

(4)   5.256 kg

Answer: (2)

23. A and B together can do a piece of work in 12 days, while B alone can finish it in 30 days. A alone an finish the above work in :

(1)   20 days

(2)   15 days

(3)   10 days

(4)   12 days

Answer: (1)

24. The compound interest on a principal amount of Rs. 4,000 at the rate of 10% per annum for 2 years shall be :

(1)   Rs. 1000

(2)   Rs. 804

(3)   Rs. 800

(4)   Rs. 840

Answer: (4)

25. The expression a3 + b3 + c3 – 3abc is equal to:

(1)   (a + b +c) (a2 + b2 + c2 + ab + bc + ca)

(2)   (a + b +c) (a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca)

(3)   (a – b –c) (a2 – b2 – c2 + ab + bc + ca)

(4)   (a + b +c) (a2 – b2 – c2 + ab + bc + ca)

Answer: (2)

26. On factorization of 9x2 – 22xy + 8y2‑, we will get :

(1)   (3x – 8y) (3x – y)

(2)   (9x – 4y) (x – 2y)

(3)   (x + 4y) (9x – y)

(4)   (9x – 2y) (x – 4y)

Answer: (2)

27. A 90 metre long train is running at a speed of 72 km/hour. If it takes 10 seconds to cross a bridge, then the length of the bridge shall be :

(1)   200 m

(2)   110 m

(3)   90 m

(4)   150 m

Answer: (2)

28. On simplification of  we get:

(1)   9/125

(2)   64/125

(3)   125/64

(4)   125/9

Answer: (4)

29. 12 men, working 8 hours a day, complete a piece of work in 10 days. To complete the same work in 8 days, working 15 hours a day, the number of men required, is:

(1)   4

(2)   5

(3)   6

(4)   8

Answer: (4)

30. Simplify the expression  and select the answer from the correct alternative:

(1)   1

(2)   √2

(3)   2

(4)   4

Answer: (2)

31. Cube root of  shall be :

(1) 

(2)   64/27

(3)   8/9

(4) 

Answer: (1)

32. On simplification of  , we get:

(1)   x3 + 3x2 – 6x + 3

(2)   2x3− x2 + 3x – 3

(3)   x3 – 5x2 + 10x + 3

(4)   2x3 – 5x2 + 7x – 1

Answer: (1)

33. Area of square plot of land is 676 m2. What will be the cost of fencing of the plot by wire, if the cost of fencing is Rs. 10 per metre?

(1)   Rs. 1040

(2)   Rs. 1000

(3)   Rs. 260

(4)   Rs. 520

Answer: (1)

34. If difference between one seventh and one-eighth of a number is 2, then sum of digits of the number shall be:

(1)   4

(2)   5

(3)   6

(4)   8

Answer: (1)

35. A dealer purchased a washing machine for Rs. 7660. He allows a discount of 12% on its marked price and still gains 10%. The marked price of the washing machine in Rs. shall be :

(1)   9575

(2)   10325

(3)   8500

(4)   8750

Answer: (1)

36. 54 × 58 is equal to:

(1)   520

(2)   532

(3)   512

(4)   1512

Answer: (3)

37. If a + b = 7, the value of (a –b)2 + 4ab + 1 shall be :

(1)   49

(2)   50

(3)   51

(4)   Cannot be calculated

Answer: (2)

38. On simplification of the expression,  we get:

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

Answer: (3)

39. If  the value of   shall be:

(1)   64

(2)   62

(3)   66

(4)   16

Answer: (2)

40. A student was asked to multiply a number with 8/17 but mistakenly, he divided it by. The result obtained was 225 greater than the real result. The given number was:

(1)   450

(2)   136

(3)   272

(4)   189

Answer: (2)

Directions (41-45) : In the following questions find the number/word in place of the question mark (?)

41. 1, 3, 7, 15, ?

(1)   16

(2)   31

(3)   46

(4)   30

Answer: (2)

42. 81, 27, 9, 3, ?

(1)   3

(2)   9

(3)   1

(4)   27

Answer: (3)

43. Drama : Director :: Team : ?

(1)   Spectator

(2)   Captain

(3)   Player

(4)   Play ground

Answer: (2)

44. 1, 9, 25, 49, 81, ?

(1)   144

(2)   169

(3)   100

(4)   121

Answer: (4)

45. Daughter : Mother :: Mars : ?

(1)   Earth

(2)   Girl

(3)   Sister

(4)   Sun

Answer: (4)

46. Match events given in List-I with the name of the person association given in List-II and choose the answers from t he codes given below :

List-I

(Events)
(a) Establishment of Mughal empire

(b) Formation of Azad Hind Fauz

(c) Establishment of Muslim University

(d) Starting of Din-e-Elahi

List-II

(Person)

(1) Sir Saiyad Ahmed Khan

(2) Akbar

(3) Babar

(4) Subhash Chandra Bose

(1)   (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(2)   (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

(3)   (a) – 3; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 2

(4)   (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

Answer: (1)

47. The pH of pure water is :

(1)   6

(2)   7

(3)   8

(4)   9

Answer: (2)

48. The name of official residence of President of USA is

(1)   White House

(2)   Pentagon

(3)   Downing Steet

(4)   Buckingham Palace

Answer: (1)

49. If Ram gives one mango to Shyam, both have equal number of mangoes. But if Shyam gives ne mango to Ram, Ram will have three times number of mangoes as compared to Shyam. Number of mangoes they have is :

(1)   4 and 2

(2)   5 and 7

(3)   5 and 3

(4)   6 and 4

Answer: (3)

50. Sun is worshiped in which of the following festivals?

(1)   Buddha Purnima

(2)   Holi

(3)   Chhath

(4)   Diwali

Answer: (3)

51. Durand Cup is related to :

(1)   Hockey

(2)   Cricket

(3)   Tennis

(4)   Football

Answer: (4)

52. In the given list of Ports and States, which is not correctly matched?

(1)   Kolkata – West Bengal

(2)   Kochin – Karnataka

(3)   Kandla – Gujarat

(4)   Vishakhapattanam – Andhra Pradesh

Answer: (2)

53. ‘Swaraj is my birth right’ slogan was given by :

(1)   Bal Gangadhar Tilak

(2)   Jawaharlal Nehru

(3)   Lala Lajpat Rai

(4)   Netaji Subash Chandra Bose

Answer: (1)

54. Connect the States in List-I to their Capitals in List-II and choose the correct answer using the code below:

List-I : (States)

(a) Uttar Pradesh

(b) Bihar

(c) Rajasthan

(d) Tamil Nadu

List-II : (Capital)

(1) Chennai   (2) Jaipur

(3) Patna       (4) Lucknow

(1)   (a) – 1; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 4

(2)   (a) – 4; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 2

(3)   (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(4)   (a) – 1; (b) – 3; (c) – 4; (d) – 2

Answer: (3)

55. Which of the following is a Kharif crop?

(1)   Wheat

(2)   Rice

(3)   Peas

(4)   Mustard

Answer: (2)

56. Which of the following is used to make bread soft?

(1)   Alcohol

(2)   Chlorella

(3)   Agar

(4)   Yeast

Answer: (4)

57. After which war Ashoka embraced Buddhism :

(1)   Kalinga’s war

(2)   Peshawar war

(3)   War of South India

(4)   War of Khanwa

Answer: (1)

58. Which of the following is not a non-metal?

(1)   Carbon

(2)   Sulphur

(3)   Aluminium

(4)   Nitrogen

Answer: (3)

59. Which of the following is not correctly matched?

(1)   Taj Mahal-Agra

(2)   Gol Ghar – Patna

(3)   Buland Darwaza – Fatehpur Sikri

(4)   Qutub Minar – Lucknow

Answer: (4)

60. Sun temple is located at :

(1)   Tanjore

(2)   Khajuraho

(3)   Vapi

(4)   Konark

Answer: (4)

61. Number of teams which participated in recently held cricket tournament of Indian Premier League is :

(1)   6

(2)   7

(3)   8

(4)   9

Answer: (3)

62. Find out what will come at the question mark (?)?

pqrs, rsqp, qpsr, ?

(1)   rpsq

(2)   srpq

(3)   rsqp

(4)   srqp

Answer: (2)

63. Which of the following rivers does not pass through Bihar?

(1)   Kosi

(2)   Yamuna

(3)   Bagmati

(4)   Sone

Answer: (2)

64. Mahendra Singh Dhoni played for IPL cricket team of :

(1)   Kolkata

(2)   Mumbai

(3)   Hyderabad

(4)   Chennai

Answer: (4)

65. Which Indian cricketer holds the record of highest runs in one Test innings?

(1)   Sunil Gavaskar

(2)   Sachin Tendulkar

(3)   Virender Sehwag

(4)   V.V.S. Laxman

Answer: (3)

66. Function of dynamo is to :

(1)   Convert electric energy into heat

(2)   Mechanical energy into electrical energy

(3)   Electrical energy into mechanical energy

(4)   Chemical energy into electrical energy

Answer: (2)

67. In elections held for Constituent Assembly of Nepal, recently, the leader o political party winning the highest number of seats is :

(1)   Gyanendra

(2)   Prachanda

(3)   Vir Vikram Sah

(4)   None of these

Answer: (2)

68. Which of the following persons is known for his pioneering efforts in promoting the green revolution in India?

(1)   Albert Einstein

(2)   Norman Borlaug

(3)   Benjamin Franklin

(4)   Kapil Dev

Answer: (2)

69. Anaemia is cased due to lack of which of the following materials in body?

(1)   Copper

(2)   Calcium

(3)   Zinc

(4)   Iron

Answer: (4)

70. Diabetes is caused due to lack of which of the following?

(1)   Testasterone

(2)   Insulin

(3)   Vitamin D

(4)   Calcium

Answer: (2)

71. 

(1)   23/20

(2)   41/35

(3)   161/140

(4)   221/140

Answer: (4)

72. Nuclear deal with which of the following countries was hotly debated recently?

(1)   Britain

(2)   China

(3)   Australia

(4)   USA

Answer: (4)

73. Alexander attacked India in the year :

(1)   320 B.C.

(2)   326 B.C.

(3)   261 B.C.

(4)   256 B.C.

Answer: (2)

74. Which disease is caused due to lack of vitamin ‘C’ in human body?

(1)   Scurvy

(2)   Night blindness

(3)   Rickets

(4)   Beri-beri

Answer: (1)

75. Chief of Maharashtra Navnirman Sena is :

(1)   Uddhav Thackeray

(2)   Raj Thackeray

(3)   Balasaheb Thackeray

(4)   None of these

Answer: (2)

76. The leader of Pakistan People’s Party killed in a bomb explosion was:

(1)   Zulfikar Ali Bhutto

(2)   Benazir Bhutto

(3)   Saddam Hussain

(4)   Fiedel Castro

Answer: (2)

77. When a bar magnet is hung from a thread, it will point towards :

(1)   North-South direction

(2)   East-West direction

(3)   Not in specific direction

(4)   Will depend upon the length of the magnet

Answer: (1)

78. Sati system came to end during the tenure of which Governor General?

(1)   Cornwallis

(2)   Warren Hastings

(3)   Dalhousie

(4)   William Bentick

Answer: (4)

79. Kanishka belonged to which dynasty?

(1)   Mauryas

(2)   Guptas

(3)   Kushanas

(4)   Chalukyas

Answer: (3)

80. If 4th day of the month, falls two days after Monday,19th of the month will be :

(1)   Monday

(2)   Wednesday

(3)   Friday

(4)   Thursday

Answer: (4)

81. The value of gravitational acceleration ‘g’ is :

(1)   9.8 m/sec2

(2)   98 m/sec2

(3)   0.98 m/sec2

(4)   0.098 m/sec2

Answer: (1)

82. Which metal is extracted from Kolar mines?

(1)   Copper

(2)   Aluminium

(3)   Silver

(4)   Gold

Answer: (4)

83. The Union Territory of Delhi cannot be accorded the status of a State, because :

(1)   Its legislature is not bi-cameral

(2)   This is National Capital territory, its legislature and cabinet have limited powers

(3)   There is not High Court

(4)   It has no language of its own

Answer: (2)

84. Some cards are distributed among A< B, C and D A gets one card less than B, while C gets 5 cards more than D. B and D get equal cards. The person who gets minimum cards is :

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

Answer: (1)

85. Credit for unification of princely states goes to :

(1)   C. Rajagopalachari

(2)   Dr. Rajendra Prasad

(3)   Sardar Patel

(4)   Netaji Subhash Chandra Bose

Answer: (3)

86. Gopal is elder than Mohan, but younger than Ram. Mohan is elder than Sohan but younger than Ram. The eldest of them is :

(1)   Gopal

(2)   Mohan

(3)   Ram

(4)   Sohan

Answer: (3)

87. Who is Ex-Officio Chairperson of Planning Commission?

(1)   President of India

(2)   Prime Minister of India

(3)   Leader of Opposition

(4)   Finance Minister

Answer: (2)

88. Census is done in India generally after every :

(1)   5 years

(2)   7 years

(3)   10 years

(4)   20 years

Answer: (3)

89. Which of the following does not participate in the election of President of India?

(1)   Rajya Sabha

(2)   Lok Sabha

(3)   Vidhan Sabha

(4)   Vidhan Parishad

Answer: (4)

90. The biggest living mammal is :

(1)   Elephant

(2)   Blue Whale

(3)   Camel

(4)   Giraffe

Answer: (2)

91. Olympic games had been held in 2008 in :

(1)   Beijing

(2)   Atlanta

(3)   Melbourne

(4)   Seoul

Answer: (1)

92. Kumbha Mela is not held at which of the following places?

(1)   Allahabad

(2)   Bhopal

(3)   Haridwar

(4)   Nasik

Answer: (2)

93. Which of the following is a nuclear fuel?

(1)   Thorium

(2)   Graphite

(3)   Diamond

(4)   Silicon

Answer: (1)

94. In the given list of folk dances and concerned State, which is not correctly matched?

        (Dance form)           (State)

(1)   Bihu                –        Andhra Pradesh

(2)   Bhangra                    –        Punjab

(3)   Dandia             –        Gujarat

(4)   Nautanki         –        Uttar Pradesh

Answer: (1)

95. Tenure of Rajya Sabha Member is :

(1)   4 years

(2)   5 years

(3)   6 years

(4)   10 years

Answer: (3)

96. Which of the following is a leap year?

(1)   1986

(2)   1906

(3)   1980

(4)   1998

Answer: (3)

97. I am standing on a river back towards the river. An object is floating from my left to right. The river is flowing from west to east. I am facing towards :

(1)   East

(2)   West

(3)   North

(4)   South

Answer: (3)

98. Largest track of Indian Railways is of which gauge?

(1)   Metre Gauge

(2)   Narrow Gauge

(3)   Broad Gauge

(4)   Standard Gauge

Answer: (3)

99. Name the House among the following which is presided by a person who is not a Member o the House?

(1)   Lok Sabha

(2)   Rajya Sabha

(3)   Vidhan Sabha

(4)   Vidhan Parishad

Answer: (2)

100. Match the countries given in List-I to the continent they are given in List-II and choose the correct answers from the codes given below :

List-I (Country)

(a) Thailand  (b) Ghana

(c) Argentina (d) Spain

List-II (Continent)

(1) South America

(2) Asia

(3) Europe

(4) Africa

(1)   (a) – 2; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 3

(2)   (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(3)   (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

(4)   (a) – 2; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 3

Answer: (1)

101. ‘Bhudan Movement’ was started by :

(1)   Vinoba Bhave

(2)   Mahatma Gandhi

(3)   Sardar Patel

(4)   C. Rajagopalachari

Answer: (1)

102. In the given list of Zonal Railways and their Headquarter Offices, which is not correctly matched?

(1)   East-Central Railway – Hajipur

(2)   Easter Railway-Kolkata

(3)   Northern Railway – New Delhi

(4)   Central Railway – Allahabad

Answer: (4)

103. Gadar Party was founded by :

(1)   Lala Lajpat Rai

(2)   Sohan Singh Bhakhna

(3)   Lala Har Dayal

(4)   Jagat Pal Singh

Answer: (3)

104. Which of the following cannot convert atmospheric nitrogen into nitrogen compounds?

(1)   Soyabean

(2)   Wheat

(3)   Peanut

(4)   Peas

Answer: (2)

105. Which of the following is not a gas at room temperature?

(1)   Hydrogen

(2)   Iodine

(3)   Fluorine

(4)   Helium

Answer: (2)

106. Which of the following is not correct matched?

(1)   Rama Charita Manas – Tulsi Das

(2)   Kamayani – Jay Shankar Prasad

(3)   Madhushala – Sumitra Nandan Pant

(4)   My experiment with truth – M. K. Gandhi

Answer: (3)

107. Author of ‘Satanic Verses’ is :

(1)   Salman Rushdie

(2)   Vikram Seth

(3)   R. K. Narayan

(4)   Mulkraj Anand

Answer: (1)

108. Constitution of India came into operation with effect from :

(1)   15th August, 1947

(2)   26th January, 1950

(3)   26th January, 1947

(4)   15th August, 1950

Answer: (2)

109. Find the odd one out :

(1)   Red

(2)   Black

(3)   Yellow

(4)   Colour

Answer: (4)

110. A bus charges 40 paise for the first 1.6 km, 35 paise for the next 1.4 km and thereafter 25 paise for every 3 km. In Rs. 4, a person will travel for :

(1)   42 km

(2)   43 km

(3)   45 km

(4)   39 km

Answer: (1)

111. Choose the correct sequence of the following fraction in ascending order :

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

Answer: (2)

112. At 8.30 PM, the angle between hour hand and minute hand shall be :

(1)   90°

(2)   75°

(3)   60°

(4)   85°

Answer: (2)

113. Deepak walks 40 metre in North direction, then he turns right and walks 50 metre. He again turns right and walks 40 metre. How far h e is with respect to his original position?

(1)   0 metre

(2)   50 metre

(3)   40 metre

(4)   10 metre

Answer: (2)

114. Ramkrishna Mission was founded by :

(1)   Ramakrishna Paramhansa

(2)   Swami Vivekananda

(3)   Dayanand Saraswati

(4)   Raja Rammohan Roy

Answer: (2)

115. The largest share of electricity produced in India is of :

(1)   Thermal power

(2)   Hydro electric power

(3)   Nuclear power

(4)   Wind power

Answer: (1)

116. Of the first three Presidents of India, which is the correct sequence in chronological order?

(1)   Dr. Rajendra Prasad, Dr. Zaki Hussain, Dr. S. Radhakrisnan

(2)   Dr. Rajendra Prasad, Dr. S. Radhakrishnan, Dr. Zakir Hussain

(3)   Dr. S. Radhakrishnan, Dr. Rajendra Prasad, Dr. Zakir Hussain

(4)   None of these

Answer: (2)

117. Who discovered sea route from Europe to India?

(1)   Columbus

(2)   Vasco-de-Gama

(3)   East India Company

(4)   Magelan

Answer: (2)

118. Two plane mirrors are bent at an angle of 90°, the number of images appearing in the mirrors will be :

(1)   1

(2)   2

(3)   3

(4)   4

Answer: (3)

119. When a beam of sun light is passed through a prism, it is seen in how many colours?

(1)   5

(2)   6

(3)   7

(4)   8

Answer: (3)

120. Rajendra was born on 3rd March, 1978, Manoj is 4 days elder than Rajendra. If in that year, the Republic Day was celebrated on Saturday, Manoj was born on :

(1)   Wednesday

(2)   Friday

(3)   Tuesday

(4)   Thursday

Answer: (4)

121. How many edges are there in a cube?

(1)   6

(2)   12

(3)   8

(4)   16

Answer: (2)

122. In Computer language, CPU means :

(1)   Computerized Power Unit

(2)   Central Processing Unit

(3)   Central Power Unit

(4)   Central Peripheral Unit

Answer: (2)

123. Which of the following works as fuel for human body?

(1)   Protein

(2)   Vitamin

(3)   Carbohydrate

(4)   Water

Answer: (3)

124. Carrot is the main source of vitamin :

(1)   A

(2)   B

(3)   C

(4)   D

Answer: (1)

125. Which of the following is not correctly matched?

       (Country)        (Capital)

(1)   Russia –                    Moscow

(2)   Nepal –            Kathmandu

(3)   China –            Tokyo

(4)   Afghanistan – Kabul

Answer: (3)

126. Correct chronological order of dynasties is

(1)   Khiljis, Ghulams, Tughlaqs, Mughals

(2)   Ghulams, Khijis, Tughlaqs, Mughals

(3)   Ghulams, Khiljis, Mughals, Tughlaqs

(4)   Tughlaqs, Ghulams, Khiljis, Mughals

Answer: (2)

127. Ice floats on water because :

(1)   Ice absorbs some water and floats

(2)   It is due to chemical reaction between ice and water

(3)   Density of ice is less than the density of water

(4)   None of these

Answer: (3)

128. Find the odd one out :

(1)   March

(2)   April

(3)   June

(4)   September

Answer: (1)

129. Panini is related to :

(1)   Painting

(2)   Sanskrit Grammar

(3)   Dance

(4)   Medical Education

Answer: (2)

130. Which of the following cities is not situated at river Ganga?

(1)   Kanpur

(2)   Dhanbad

(3)   Patna

(4)   Haridwar

Answer: (2)

131. First Sikh Guru was :

(1)   Guru Arjun Dev

(2)   Guru Angad

(3)   Guru Nanak Dev

(4)   Guru Gobind Singh

Answer: (3)

132. It is 3 O’clock in my watch. If the hour hand points towards east direction, the minute hand will point towards:

(1)   North

(2)   South

(3)   West

(4)   North-East

Answer: (1)

133. Boundaries of which of the following states does not touch a neighbouring country?

(1)   Bihar

(2)   Jharkhand

(3)   West Bengal

(4)   Uttar Pradesh

Answer: (2)

134. Chief Minister of Maharashtra is :

(1)   Ashok Chavan

(2)   Manohar Joshi

(3)   Gopinath Munde

(4)   S. M. Krishna

Answer: (1)

135. Match the measuring device given in List-I to the things they are in given in List-II and choose the answers from the codes given below :

List-I (Measuring device)

(a) Thermometer

(b) Barometer

(c) Voltmeter

(d) Lactometer

List-II (Things measured)

(1) Voltage

(2) Purity of Milk

(3) Pressure

(4) Temperature

(1)   (a) – 4; (b) – 2; (c) – 1; (d) – 3

(2)   (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

(3)   (a) – 3; (b) – 4; (c) – 1; (d) – 2

(4)   (a) – 4; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 2

Answer: (4)

136. Which of the following blood group is universal acceptor?

(1)   A

(2)   B

(3)   AB

(4)   O

Answer: (3)

137. Which is a famous palce of an ancient university?

(1)   Rajgir

(2)   Nalanda

(3)   Sarnath

(4)   Vaishali

Answer: (2)

138. President’s Rule can be imposed in a State of India under which Article of Constitution of India?

(1)   Article 356

(2)   Article 352

(3)   Article 370

(4)   Article 324

Answer: (1)

139. If the length and width of a rectangular park is increased by 20% each, the area of the park shall increase by :

(1)   40%

(2)   20%

(3)   44%

(4)   36%

Answer: (3)

140. Students of a class are sitting in a row during photography session. Shailendra is sitting at the 4th place from one end, but he is at 27th place from the other end. Number of students in the class is :

(1)   32

(2)   29

(3)   31

(4)   30

Answer: (4)

141. The name of National President of Bharatiya Janata Party is :

(1)   L. K. Advani

(2)   A. B. Vajpayee

(3)   Rajnath Singh

(4)   Venkaiah Naidu

Answer: (3)

142. Which of the following Sultans had shifted the capital from Delhi to Daulatabad?

(1)   Firoz Tughlaq

(2)   Muhammad Tughlaq

(3)   Allauddin Khilji

(4)   QUtubuddin Aibak

Answer: (2)

143. Four friends are sitting in a row. Raju is at right side of Pankaj. Virendra is at the right side of Raju. Sanjay is at the left side of Virendra and Raju, but he is not at the end. The person sitting at the right end of the row is :

(1)   Raju

(2)   Virendra

(3)   Sanjay

(4)   Pankaj

Answer: (2)

144. Decibel is used in measurement of :

(1)   Intensity of sound

(2)   Sugar in blood

(3)   Density of air

(4)   Height of earphone during flight

Answer: (1)

145. In terms of total population, among all countries of the world, India is at position :

(1)   1

(2)   2

(3)   3

(4)   4

Answer: (2)

146. America was discovered by:

(1)   Vasco-da-gama

(2)   Columbus

(3)   Magelan

(4)   Captain Cook

Answer: (2)

147. In order to produce an arrested person before a Court, which type of writ can be issued?

(1)   Mandamus

(2)   Habeas Corpus

(3)   Quo-Warranto

(4)   Certiorari

Answer: (2)

148. Sardar Sarovar dam is being built on river :

(1)   Narmada

(2)   Mahanadi

(3)   Godavari

(4)   Tapti

Answer: (1)

149. Match physical quantities given in List-I to their units in List-II and select the answers from the codes given below :

List-I (Physical quantity)

(a) Acceleration      (b) Force

(c) Work Done

(d) Temperature

List-II (Units)

(1) Fahrenheit                   (2) Joule

(3) Newton             (4) Metre/Second2

(1)   (a) – 4; (b) – 2; (c) – 3; (d) – 1

(2)   (a) – 2; (b) – 4; (c) – 3; (d) – 1

(3)   (a) – 4; (b) – 3; (c) – 2; (d) – 1

(4)   (a) – 3; (b) – 4; (c) – 2; (d) – 1

Answer: (3)

150. Match the religious books in List-I with religions in List-II and give correct answer using the codes given below :

List-I (Religious Books)

(a) Quran

(b) Bible

(c) Jatak

(d) Guru Granth Sahib

List-II (Religion)

(1) Christianity

(2) Islam

(3) Sikhism

(4) Buddhism

(1)   (a) – 1; (b) – 2; (c) – 4; (d) – 3

(2)   (a) – 2; (b) – 1; (c) – 3; (d) – 4

(3)   (a) – 2; (b) – 3; (c) – 1; (d) – 4

(4)   (a) – 2; (b) – 1; (c) – 4; (d) – 3

Answer: (4)