Railway (RRC) Bilaspur Group ‘D’ Examination 1st Sitting Held on 08-12-2013 Question Paper With Answer Key

Railway (RRC) Bilaspur Group ‘D’ Examination 1st Sitting Held on 08-12-2013

 

1. Which important pilgrimage centre is not situated on the bank of rive Ganga?

(1)   Haridwar

(2)   Mathura

(3)   Varanasi

(4)   Allahabad

Answer: (2)

2. Who is the author of the Harry Potter book series?

(1)   J. K. Rowling

(2)   Chetan Bhagat

(3)   Charles Dickens

(4)   Arundhati Roy

Answer: (1)

3. Which of t he following is the input device for a computer?

(1)   Monitor

(2)   Printer

(3)   Plotter

(4)   Keyboard

Answer: (4)

4. Who invented the antibiotic Pencillin?

(1)   Louis Pasteur

(2)   Dreser

(3)   Alexander Fleming

(4)   Edward Jenner

Answer: (3)

5. Which instrument is used to measure atmospheric pressure?

(1)   Sphygmomanometer

(2)   Hygrometer

(3)   Altimeter

(4)   Barometer

Answer: (4)

6. Grammy Awards are given to recognize outstanding achievement in

(1)   Music

(2)   Movies

(3)   Literature

(4)   Journalism

Answer: (1)

7. Which Constitution Amendment Act added to provisions regarding Panchyats to the Indian Constitution?

(1)   Forty-fourth Amendment Act

(2)   Seventieth Amendment Act

(3)   Seventy-third Amendment Act

(4)   Ninety-first Amendment Act

Answer: (3)

8. Which of the following persons is not a Tennis player?

(1)   Roger Federer

(2)   Michael Phelps

(3)   Rafael Nadal

(4)   Novak Djokovic

Answer: (2)

9. What is the language of the ‘Sangam Literature’ composed under the patronage of Pandyas?

(1)   Pali

(2)   Tamil

(3)   Sanskrit

(4)   Prakrit

Answer: (2)

10. When does the financial year start in India?

(1)   1st January

(2)   1st March

(3)   1st April

(4)   1st July

Answer: (3)

11. Which State will be hosting the 35th National Games in the year 2014?

(1)   Kerala

(2)   Karnataka

(3)   Maharashtra

(4)   Gujarat

Answer: (1)

12. Economic Planning refers to

(1)   Methods to mobilizing maximum taxes from the citizens

(2)   Actions for acquisition of foreign capital for development

(3)   Creation of jobs for optimum utilization of man-power

(4)   Deciding the best way for allocation of resources for country’s economic growth

Answer: (4)

13. Which of the following is a detachable memory device?

(1)   RAM

(2)   Pen Drive

(3)   Motherboard

(4)   CPU

Answer: (1)

14. Who gave the law of universal gravitation?

(1)   Galileo

(2)   Newton

(3)   Copernicus

(4)   Einstein

Answer: (2)

15. What is the national flower of India?

(1)   Lotus

(2)   Rose

(3)   Tulip

(4)   Jasmine

Answer: (1)

16. Where is the national Stock Exchange of India located?

(1)   New Delhi

(2)   Mumbai

(3)   Pune

(4)   Secunderabad

Answer: (2)

17. Which of the following is the youngest folded mountain range in the world?

(1)   Andes

(2)   Himalayas

(3)   Alps

(4)   Arvallis

Answer: (2)

18. Which country is known as the “Land of Rising Sun”?

(1)   Norway

(2)   Australia

(3)   Japan

(4)   Philippines

Answer: (3)

19. Which of the following was the capital of Tipu Sultan’s kingdom?

(1)   Mysore

(2)   Halebid

(3)   Vijayanagar

(4)   Seringapatnam

Answer: (4)

20. Who is the present Minister of Railways?

(1)   Mukul Roy

(2)   Dinesh Trivedi

(3)   Kamalnath

(4)   Mallikarjun Kharge

Answer: (4)

21. Who was recently become the first woman Chief Information Commissioner of India?

(1)   Chanda Kochhar

(2)   Nirupama Rao

(3)   Deepak Sandhu

(4)   Mamata Sharma

Answer: (3)

22. Which of the following country is world’s largest producer of Jute?

(1)   India

(2)   Bangladesh

(3)   Pakistan

(4)   Myanmar

Answer: (1)

23. What is the approximate percentage of forest area in India?

(1)   20%

(2)   23%

(3)   31%

(4)   36%

Answer: (*)

24. The blood group AB positive is known as

(1)   Universal Acceptor

(2)   Selective Acceptor

(3)   Universal Donor

(4)   Selective Donor

Answer: (1)

25. Who presides over the joint sitting of Indian Parliament?

(1)   President of India

(2)   Prime Minister of India

(3)   Speaker of Lok Sabha

(4)   Vice President of India

Answer: (3)

26. If you rare visiting Dubai, in which currency will you be required to pay?

(1)   Baht

(2)   Dinar

(3)   Peso

(4)   Dirham

Answer: (4)

27. In which continent does the Amazon River flow?

(1)   Africa

(2)   South America

(3)   North America

(4)   Europe

Answer: (2)

28. Which ocean has the longest coastline?

(1)   Pacific Ocean

(2)   Atlantic Ocean

(3)   Indian Ocean

(4)   Arctic Ocean

Answer: (2)

29. On which date were Rajguru, Bhagat Singh and Sukh Dev executed?

(1)   22nd March, 1930

(2)   23rd March, 1931

(3)   15th March, 1932

(4)   20th March, 1929

Answer: (2)

30. Which of the following is correctly matched?

(1)   President of South Africa – Nelson Mandela

(2)   President of Sri Lanka – Mahinda Rajapaksa

(3)   President of Pakistan – Asif Ali Zardari

(4)   President of Bangladesh – Seikh Hasina

Answer: (2)

31. Which of the following was never the Governor of the Reserve Bank of India?

(1)   Dr. Manmohan Singh

(2)   Bimal Jalan

(3)   Dr. Montek Singh Ahluwalia

(4)   D. Subbarao

Answer: (3)

32. The average of three consecutive numbers is 6. What will be the value of the largest of these three numbers?

(1)   6

(2)   7

(3)   18

(4)   5

Answer: (2)

33. Which of the following is not a product manufactured by the company Apple?

(1)   iPhone

(2)   iPad

(3)   iPod

(4)   iPrint

Answer: (4)

34. Which of the following statements about the shape of Earth is correct?

(1)   It is oblate spheroid

(2)   It bulges slightly at the poles

(3)   It is a little flattened at the equator

(4)   it is exactly spherical in shape without any bulge at any place

Answer: (1)

35. “If I find the Constitution being misused, I shall be the first one to burn it.” Who said this about the Indian Constitution?

(1)   Dr. Rajendra Prasad

(2)   Dr. B. R. Ambedkar

(3)   Mahatma Gandhi

(4)   Jawaharlal Nehru

Answer: (2)

36. Which of the following airline is larges in India in terms of number of passengers flown?

(1)   Air India

(2)   Jet Airways

(3)   Spicejet

(4)   IndiGo

Answer: (1)

37. Which country produced the largest quantity of sugarcane in the world?

(1)   Brazil

(2)   India

(3)   Cuba

(4)   Thailand

Answer: (1)

38. On the banks of which river was the ancient city of Mohenjo-Daro situated?

(1)   Ganga

(2)   Brahmaputra

(3)   Indus

(4)   Beas

Answer: (3)

39. Ahilyabai Holkar was the queen of which Maratha state?

(1)   Indore

(2)   Baroda

(3)   Gwalior

(4)   Satara

Answer: (1)

40. Who is the author of the famous play ‘Neel Darpan’ which is based on the Indigo Rebellion of Bengal of 1860-61?

(1)   Bankim Chandra Chattopadhyay

(2)   Sarat Chandra Chattopadhyay

(3)   Madhusudan Dutta

(4)   Dinabandhu Mitra

Answer: (4)

41. As per 2011 Census of India, what is the Sex Ratio of India?

(1)   1004

(2)   940

(3)   999

(4)   843

Answer: (2)

42. If y% of ‘y’ is equal to 36, then what will be the value of ‘y’?

(1)   15

(2)   60

(3)   600

(4)   3600

Answer: (2)

43. Which program compresses files of large size into the ones of small size?

(1)   WinZip

(2)   WinShrink

(3)   WinAmp

(4)   WinStyle

Answer: (1)

44. What are Greenhouse Gases?

(1)   Gases that react with the polar ice caps leading to melting of ice

(2)   Gases that block the pores of the green plant leaf that result in death of the plants

(3)   Gases that are released because of burning of diesel and petrol

(4)   Gases that are capable of blocking the infrared radiations thereby trapping the heat in the atmosphere

Answer: (3)

45. The planetary winds that blow from the subtropical high-pressure belt to the equator are  known as

(1)   Westerlies

(2)   Doldrums

(3)   Polar Winds

(4)   Trade Winds

Answer: (4)

46. What is the full form of NABARD?

(1)   National Bank for Agricultural Reconstruction and Development

(2)   National Bank for Agriculture and Rural Development

(3)   National Board for Agriculture and Rural Development

(4)   National Board for Agricultural Reconstruction and Development

Answer: (2)

47. Which river flows in the rift valley between Vindhya and Satpura mountain ranges?

(1)   Narmada

(2)   Tapti

(3)   Godavari

(4)   Krishna

Answer: (1)

48. Where was the first university of Modern India established?

(1)   Madras

(2)   Bombay

(3)   Calcutta

(4)   Pune

Answer: (3)

49. Who founded the Ramakrishna Mission?

(1)   Swami Vivekananda

(2)   Ramakrishna Paramhansa

(3)   Aurobindo

(4)   Derozio

Answer: (1)

50. Which movie won the Oscar Award for ‘Best Picture’ for 2013?

(1)   Argo

(2)   Life of Pi

(3)   Lincoln

(4)   Amour

Answer: (1)

51. What is the name of India’s first indigenously built weaponised helicopter recently handed over to the army by Hindustan Aeronautics Limited?

(1)   Dhruv

(2)   Varun

(3)   Chetak

(4)   Rudra

Answer: (1)

52. Ramesh can finish certain work in 18 days. Suresh can finish the same work in half the time taken by Ramesh. If Ramesh and Suresh work together, in how many days can they finish that work?

(1)   9 days

(2)   6 days

(3)   7 days

(4)   10 days

Answer: (2)

53. An arrow that appears on the computer screen and which is moved by moving the mouse is called

(1)   Arrowhead

(2)   Marker

(3)   Cursor

(4)   Highlighter

Answer: (3)

54. In eye donation, which part of the human eye is used for transplantation?

(1)   Retina

(2)   Cornea

(3)   Iris

(4)   Ciliary Body

Answer: (2)

55. Who conducts the elections to the Panchayats?

(1)   State Election Commission

(2)   State Legislative Assembly

(3)   Election Commission of India

(4)   Lok Sabha

Answer: (1)

56. According the Buddha, the root cause of sorrow is

(1)   Wealth

(2)   Poverty

(3)   Disease

(4)   Desire

Answer: (4)

57. What is the unit of measurement of distances of stars from the earth?

(1)   Nautical miles

(2)   Fathoms

(3)   Nanometre

(4)   Light year

Answer: (4)

58. Who designed the Indian National Flag?

(1)   Mahatma Gandhi

(2)   Ishwarchandra Vidyasagar

(3)   Bhikaji Cama

(4)   Pingali Venkayya

Answer: (4)

59. What was the name of Emperor Alexander’s kingdom?

(1)   Rome

(2)   Sparta

(3)   Athens

(4)   Macedonia

Answer: (4)

60. Which of the following is not correctly matched?

(1)   India’s National Animal – Tiger

(2)   India’s National Bird – Pigeon

(3)   India’s National Fruit- Mango

(4)   India’s National Flower – Lotus

Answer: (2)

61. Which Indian has been recently elected as the Regional Director for World Health Organization South-East Asia Region?

(1)   Poonam Khetrapal Singh

(2)   Kiran Shaw Majumdar

(3)   Nisha Desai

(4)   Arundhati Ghosh

Answer: (1)

62. The difference between length and breadth of a rectangle is 23 metres. If its perimeter is 206 metre, then what will be the area of that rectangle?

(1)   1520 sq. m.

(2)   2420 sq. m.

(3)   2480 sq. m.

(4)   2520 sq. m.

Answer: (4)

63. Fill in the blank :

Bronze is an alloy that primarily consists of ____metal.

(1)   Copper

(2)   Aliminium

(3)   Silver

(4)   Iron

Answer: (1)

64. Which of the following state does not have Legislative Council?

(1)   Maharashtra

(2)   Chhattisgarh

(3)   Uttar Pradesh

(4)   Bihar

Answer: (2)

65. How many times has the financial emergency been declared in India so far?

(1)   Never

(2)   Once

(3)   Twice

(4)   Thrice

Answer: (1)

66. Which of the following public sector enterprise has ‘Maharatna’ status?

(1)   Indian Oil Corporation Limited

(2)   Bharat Petroleum Corporation Limited

(3)   Oil India Limited

(4)   Hindustan Petroleum Corporation Limited

Answer: (1)

67. In which state did the Chaparan Satyagraha take place?

(1)   Gujarat

(2)   Bihar

(3)   Madras

(4)   Bombay

Answer: (2)

68. Where was the capital of Qutab-ud-din Aibak located?

(1)   Karachi

(2)   Lahore

(3)   Ajmer

(4)   Agra

Answer: (2)

69. Which of the following statements is correct?

(A) The zonal headquarter of Central Railway is at Chhatrapati Shivaji Terminus.

(B) The Zonal headquarter of Western Railway is at Churchagate Terminus.

(1)   Only (A) is correct

(2)   Only (B) is correct

(3)   Both (A) and (B) are correct

(4)   Both (A) and (B) are wrong

Answer: (3)

70. Who played the lead role in award winning movie ‘Paan Singh Tomar’?

(1)   Naseeruddin Shah

(2)   Arjun Rampal

(3)   Manoj Bajpayee

(4)   Irfan Khan

Answer: (4)

71. In July 2013, a high-speed train derailed in a European country killing 79 people. In which country did this accident occur?

(1)   France

(2)   Germany

(3)   Portugal

(4)   Spain

Answer: (4)

72. Sum of all the angles of a triangle is always equal to

(1)   180°

(2)   90°

(3)   270°

(4)   360°

Answer: (1)

73. Which of the following is the lightest metal?

(1)   Mercury

(2)   Lithium

(3)   Lead

(4)   Silver

Answer: (2)

74. Directive Principles of State Policy are

(1)   a fundamental right

(2)   justiciable

(3)   quasi-justiciable

(4)   non-justiciable

Answer: (4)

75. Which of the following is not correctly matched?

    Union Territory                      Capital

(1)   Andaman and Nicobar –     Port Blair

(2)   Lakshadweep –                   Kavaratti

(3)   Dadra & Nagar Haveli –     Silvassa

(4)   Puducherry –                     Chennai

Answer: (4)

76. In addition to the telecom sector, which other sector the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is regulating?

(1)   Aviation

(2)   Television and Radio Broadcasting

(3)   Print Media

(4)   Internet

Answer: (2)

77. Which of the following is not a folk dance form of Chhattisgarh?

(1)   Karam

(2)   Soowa Nacha

(3)   Rawat Nacha

(4)   Lavani

Answer: (4)

78. Who is the Chairman of the National Commission for Scheduled Castes?

(1)   Dr. P. L. Punia

(2)   Buta Singh

(3)   K. G. Balakrishnan

(4)   Mayawati

Answer: (1)

79. Where is the inaugural World Test Cricket Championship scheduled to be held in the year 2017?

(1)   South Africa

(2)   India

(3)   England

(4)   Australia

Answer: (3)

80. With which field Mallika Sarabhai associated?

(1)   Social Service

(2)   Classical Music

(3)   Politics

(4)   Classical Dance

Answer: (4)

81. Who is the National Security Advisor to the Prime Minister of India?

(1)   Rijesth Mishra

(2)   Shivshankar Menon

(3)   M. K. Narayanan

(4)   J. N. Dixit

Answer: (2)

82. Length of the rectangle ABCD given below is 8 cm. while its breadth is 2 cm. If ‘X’ is the mid-point of line AB, what will be the area of the striped region?

(1)   10 sq. cm.

(2)   8 sq. cm.

(3)   16 sq. cm.

(4)   6 sq. cm.

Answer: (2)

83. Who was the first female to win a Nobel Prize?

(1)   Irene Curie

(2)   Marie Curie

(3)   Dorothy Hodgkin

(4)   Mother Teresa

Answer: (2)

84. In Indian parliament, who decides whether a Bill is a ‘Money Bill’ or not?

(1)   Speaker of Lok Sabha

(2)   President

(3)   Chairperson of Rajya Sabha

(4)   Prime Minister

Answer: (1)

85. Which of the following is not a specialized agency of the United Nations?

(1)   World Health Organization

(2)   World Trade Organization

(3)   International Labour Organization

(4)   UNESCO

Answer: (2)

86. Which of the following is correctly matched ?

  Name of Car Country  Manufacturer

(1)   Toyota                       South Korea

(2)   Hyundai                    USA

(3)   Mercedes Benz        France

(4)   BMW                        Germany

Answer: (4)

87. In which state Indira Kala Sangit Vishwavidyalaya situtated?

(1)   Madhya Pradesh

(2)   Rajasthan

(3)   Gujarat

(4)   Chhattisgarh

Answer: (4)

88. In which year was ‘Sati’ declared a punishable offence?

(1)   1629

(2)   1829

(3)   1929

(4)   1729

Answer: (2)

89. Where was the the Maha Kumbh Mela of 2013 held?

(1)   Ujjain

(2)   Allahabad

(3)   Haridwar

(4)   Nashik

Answer: (2)

90. The USA was Contemplating to attack an Asian country for using chemical weapons against its own citizens. Which country is this?

(1)   Iran

(2)   Iraq

(3)   Syria

(4)   Lebanon

Answer: (3)

91. Shanti Swaroop Bhatnagar Award is given for excellence in the field of

(1)   Literature

(2)   Music

(3)   Sports

(4)   Science & Technology

Answer: (4)

92. For what purpose of formula “1/2 × Base × Height” is used?

(1)   Perimeter of a rectangle

(2)   Area of circle

(3)   Volume of a cylinder

(4)   Area of a triangle

Answer: (4)

93. Night Blindness is caused by the deficiency of which vitamin?

(1)   Vitamin A

(2)   Vitamin B

(3)   Vitamin C

(4)   Vitamin D

Answer: (1)

94. Which of the following is not a Fundamental Right of Indian Constitution?

(1)   Right to Property

(2)   Right to Religious Freedom

(3)   Right to Equality

(4)   Right against Exploitation

Answer: (1)

95. Which of the following is the largest port in India in terms of cargo handled?

(1)   Kandla

(2)   Mumbai

(3)   Chennai

(4)   Visakhapatnam

Answer: (1)

96. Who appoints the Comptroller & Auditor General of India?

(1)   President of India

(2)   Chief Justice of India

(3)   Prime Minister of India

(4)   Speaker of Lok Sabha

Answer: (1)

97. One nanometer is equal to

(1)   106  metre

(2)   108  metre

(3)   109  metre

(4)   105  metre

Answer: (3)

98. Which number o should come next in the series ?

7, 10, 8, 11, 9, 12, ……

(1)   10

(2)   13

(3)   11

(4)   12

Answer: (1)

99. Which agency was set up by the Government of India in 1964 in order to maintain satisfactory level of operational and buffer stocks of food grains to ensure National Food Security?

(1)   Food Corporation of India

(2)   Warehousing Corporation of India

(3)   Storage Corporation of India

(4)   Food Security Corporation of India

Answer: (1)

100. Which of the following has more than 70% of its total electricity generated from nuclear power?

(1)   Russia

(2)   USA

(3)   China

(4)   France

Answer: (4)