Railway Recruitment Board (RRB) Mumbai Group ‘D’ Examination Held on 16-05-2010 Question Paper With Answer Key

Railway Recruitment Board (RRB) Mumbai Group ‘D’ Examination Held on 16-05-2010

 

1. To an astronaut, the outer-space appears

(1)   white

(2)   deep blue

(3)   black

(4)   None of these

Answer: (3)

2. Which of the following awards is meant for the encouragement of religion?

(1)   Bravery awards

(2)   Bharat Bhushan

(3)   Pulitzer awards

(4)   None of these

Answer: (4)

3. Blood is formed in the human adult by

(1)   heart

(2)   red bone marrow

(3)   spleen

(4)   yellow bone marrow

Answer: (2)

4. The first person to reach the North pole is

(1)   Amund Sen

(2)   Robert Peary

(3)   Gladstone

(4)   Yuri Gagrin

Answer: (2)

5. Panchtantra deals with

(1)   economics

(2)   mathematics

(3)   physiology

(4)   ethics and behaviour

Answer: (4)

6. Khajuraho temple was built during the period of

(1)   Pallavas

(2)   Chalukyas

(3)   Chandels

(4)   Palas

Answer: (3)

7. Gateway of India is located in

(1)   Mumbai

(2)   Jaipur

(3)   Chennai

(4)   Bangaluru

Answer: (1)

8. The Maharashtra State Assembly has :

(1)   278 seats

(2)   280 seats

(3)   288 seats

(4)   298 seats

Answer: (3)

9. Kolar gold mines are located in

(1)   Karnataka

(2)   Andhra Pradesh

(3)   Tamil Nadu

(4)   Rajasthan

Answer: (1)

10. The number of union territories is –

(1)   7

(2)   9

(3)   12

(4)   6

Answer: (1)

11. Amjad Ali Khan is related to the musical instrument______.

(1)   Sarod

(2)   Sitar

(3)   Veena

(4)   Table

Answer: (2)

12. Who is the father of modern space science in India?

(1)   K. Madhavan Nayar

(2)   Sam Pitroda

(3)   K. Kasturirangan

(4)   M. S. Swaminathan

Answer: (3)

13. The most devastating of the waves of earthquake is

(1)   L-waves

(2)   P-waves

(3)   S-waves

(4)   None of these

Answer: (1)

14. Arrange the chronological order :

(a) Champaran movement

(b) March to Dandi

(c) Partition of Bengal

(d) Quit India movement

(1)   bcda

(2)   cabd

(3)   acbd

(4)   dbca

Answer: (2)

15. C is the wife of B, E is the son of C, A is the brother of B and father of D. what is the relationship of E to D?

(1)   Mother

(2)   Sister

(3)   Brother

(4)   Cousin

Answer: (4)

16. If NATION is coded as 467234 and EARN is coded as 1654, then ATTENTION should be coded as

(1)   432769561

(2)   956143654

(3)   766412743

(4)   677147234

Answer: (4)

17. 49 : 81 : : 64 : ?

(1)   36

(2)   100

(3)   121

(4)   144

Answer: (2)

18. ‘Consumer Day’ is celebrated year on

(1)   1st April

(2)   23rd October

(3)   15th March

(4)   5th December

Answer: (3)

19. Who appoints the Chief Election commissioner of India?

(1)   President

(2)   Prime Minister

(3)   Parliament

(4)   Chief Justice of India

Answer: (1)

20. Which layer of the earth’s atmosphere reflect back the ratio waves to the earth’s surface?

(1)   ionosphere

(2)   stratosphere

(3)   mesosphere

(4)   exosphere

Answer: (1)

21. The subsidiary alliance came into force during the Governorship of

(1)   Lord Wellesley

(2)   Warren Hastings

(3)   Lord Wavell

(4)   Robert Clive

Answer: (1)

22. The top most leader of sepoy muting 1857 was

(1)   Rani Lakshmidbai

(2)   Kunwar Singh

(3)   Nana Saheb

(4)   Tatya Tope

Answer: (3)

23. Who won the battle of Haldighati in 1576?

(1)   Akbar

(2)   Hemu

(3)   Babur

(4)   Humayun

Answer: (1)

24. Which of the following is known as ‘mound of the dead’?

(1)   Harappa

(2)   Mohen Jodaro

(3)   Lothal

(4)   Kalibanga

Answer: (2)

25. Match the following using the codes :

Vitamins

(1) Vitamin C         (2) Vitamin A

(3) Vitamin D         (4) B12

Deficiency Disease

(a) Night blindness

(b) Scurvey

(c) Rickets

(d) Berry-berry

(1)   1 – b; 2 – a; 3 – c; 4 – d

(2)   1 – d; 2 – a; 3 – b; 4 – c

(3)   1 – c; 2 – d; 3 – a; 4 – b

(4)   1 – a; 2 – b; 3 – c; 4 – d

Answer: (1)

26. Who made classification of blood?

(1)   Karl Landsteiner

(2)   Gladstone

(3)   William Harve

(4)   Langerhans

Answer: (1)

27. Bibi-ka-Maqbara is located in India at :

(1)   Hyderabad

(2)   Fatehpur Sikri

(3)   Aurangabad

(4)   Bijapur

Answer: (3)

28. The Union government, in March 2010, set up a committee, chaired by _____, to review the draft guidelines of Rajiv Awas Yojana for slum dwellers and urban poor.

(1)   Deepak Parekh

(2)   Sam Pitroda

(3)   Arjun Singh

(4)   Karn Singh

Answer: (1)

29. The instant reaction of the government on Salt Satyagraha and March to Dandi was that

(1)   Congress was banned

(2)   it was not taken seriously

(3)   the government took repressive actions

(4)   the government engaged in self defence

Answer: (2)

30. The authority to remove the Vice-President before the expiry of tenure, is

(1)   Rajya Sabha

(2)   Lok Sabha

(3)   Parliament

(4)   Supreme Court

Answer: (1)

31. Rank the states according to population density :

(I) Bihar

(II) Kerala

(III) West Bengal

(IV) Supreme Court

(1)   III, I, IV, II

(2)   I, III, II, IV

(3)   III, I, II, IV

(4)   I, III, IV, II

Answer: (3)

32. A lasting solution to the problem of un-employment in India can be found only through

(1)   education of the female child

(2)   higher economic growth

(3)   more participation in economic activity by the adult woman

(4)   All of the above

Answer: (4)

33. The Constitution of India recognizes

(1)   only religious minorities

(2)   only linguistic minorities

(3)   religious and linguistic minorities

(4)   religious, linguistic and ethnic minorities

Answer: (4)

34. Sita and Mona are Narain’s wives. Bindu is Mona’s step daughter. how is Sita related to Bindu?

(1)   Mother

(2)   Mother-in-law

(3)   Sister

(4)   Daughter

Answer: (1)

35. Buddha attained Mahaparinirvan in the republic of the

(1)   Mallas

(2)   Lichhavis

(3)   Sakyas

(4)   Palas

Answer: (1)

36. ‘Nono Knowledge City’ is being established at

(1)   Bangalore

(2)   Jaipur

(3)   Hyderabad

(4)   Chandigarh

Answer: (4)

37. A hits a target 4 times in 5 shots, B hits the target 3 times in 4 shots and C hits 2 times in 3 shots. Find the probability that A, B and C hit the target.

(1)   3/5

(2)   2/5

(3)   3/4

(4)   1

Answer: (2)

38. 546 + 222 ÷ 6 × 9 = ?

(1)   879

(2)   839

(3)   982

(4)   997

Answer: (1)

39. In a certain code language ‘REPEAT’ is written as SDODBS then in the same code language ‘SOURCE’ will be written as

(1)   RPTSBF

(2)   RTPBSF

(3)   TPVSOF

(4)   TNTQDD

Answer: (4)

40. The average age of 24 boys and a teacher is 15 years. If the teacher is excluded from the group, the average age is reduced by 1 year. The age of the teacher is

(1)   38 years

(2)   39 years

(3)   40 years

(4)   41 years

Answer: (2)

41. A group of 10 students shake hands with one another. The number of h and-shakes will be

(1)   20

(2)   56

(3)   90

(4)   45

Answer: (4)

42. In the word ‘DISTURBANCE,’ the first and the last letters are interchanged and the second letter is interchanged with the tenth letter. The same process is repeated with the remaining letters. Which letter will come after letter ‘T’ in the newly formed word?

(1)   I

(2)   S

(3)   U

(4)   N

Answer: (2)

43. Vinod is the brother of Bhaskar, Manohar is the sister of Vinod, Birbal is the brother of Preetam and Preetam is the daughter of Bhaskar, who is uncle of Birbal?

(1)   Bhaskar

(2)   Manohar

(3)   Vinod

(4)   None of these

Answer: (3)

44. Complete the series :

………, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64

(1)   2

(2)   1

(3)   3

(4)   4

Answer: (2)

45. Find the missing number :

(1)   12

(2)   13

(3)   14

(4)   15

Answer: (3)

46. Guru Gobind Singh was

(1)   the 10th and the last Guru of Sikhs

(2)   founder of Khalsa, the inner council of Sikhs in 1699

(3)   author of Dasam Granth

(4)   All are correct

Answer: (4)

47. Examples of Vijayanagar art can be found at

(1)   Somnath

(2)   Hampi

(3)   Amaravati

(4)   Pattadakal

Answer: (2)

48. During the decline of the Mughal empire, the Jats were organized into a political force by

(1)   Rajaram

(2)   Churaman

(3)   Badan Singh

(4)   Suraj Mal

Answer: (4)

49. As a non-member who can participate in the proceedings of either House of Parliament?

(1)   Vice-President

(2)   Chief Justice

(3)   Attorney-General

(4)   None of these

Answer: (3)

50. Bark is to tree as scales are to

(1)   Gills

(2)   Elephant

(3)   Fish

(4)   Skin

Answer: (3)

51. Pillow is to pillow case as arm is to

(1)   Body

(2)   Sleeve

(3)   Hand

(4)   Glove

Answer: (2)

52. Find the missing number :

1, 8, 27, 64, 125, 216, (……)

(1)   354

(2)   343

(3)   392

(4)   245

Answer: (2)

Directions (53 – 57) : Read the following information and answer the questions :

          Kanika walks 2 km towards North and turns to her right and walks 4 km more. She then turns to her right and walks 4 km and turns again to here right and walks another 4 km. Here she meets Renu coming from the opposite directions. They both stop here.

53. After taking the first turn, in which direction was Kanika going?

(1)   South

(2)   North

(3)   West

(4)   East

Answer: (4)

54. If the starting point is marked ‘A’ and finishing point is market ‘B’. What will be the distance between these points?

(1)   10 km

(2)   8 km

(3)   6 km

(4)   2 km

Answer: (4)

55. From which direction was Kanika going?

(1)   South

(2)   North

(3)   South-East

(4)   West

Answer: (3)

56. After taking the second turn in which direction was Kanika walking?

(1)   West

(2)   North

(3)   South-East

(4)   South

Answer: (4)

57. If Kanika is again to reach the point from where she started, in which direction will she have to go from where she is standing now?

(1)   East

(2)   North

(3)   South-East

(4)   North-East

Answer: (2)

58. Find the missing number :

(1)   9

(2)   36

(3)   316

(4)   729

Answer: (4)

59. Find out wrong number in each sequence :

1, 8, 27, 64, 124, 216, 343

(1)   8

(2)   27

(3)   64

(4)   124

Answer: (4)

60. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is

(1)   12

(2)   16

(3)   24

(4)   48

Answer: (4)

61. The ratio of the areas of incirle in a square and circumcircle around the square is

(1)   1 : 2

(2)   √2 : 1

(3)   1 : √2

(4)   2 : 1

Answer: (1)

62. ADH, DGK, GJN, ?

(1)   ORV

(2)   JMP

(3)   JLM

(4)   JMQ

Answer: (4)

63. The average of five consecutive even numbers A, B, C, D and E is 52. The product of B and E will be

(1)   2912

(2)   2688

(3)   3024

(4)   2800

Answer: (4)

64. The ultrasonic sound can be heard by

(1)   dogs

(2)   men

(3)   microphone

(4)   None of these

Answer: (4)

65. Milind Panho is a

(1)   drama in Sanskrit

(2)   Jain description

(3)   Pali treatise

(4)   Persian treatise

Answer: (3)

66. The people of Indus Valley civilization worshipped :

(1)   Brahma

(2)   Vishnu

(3)   Pashupati

(4)   Indra and Varun

Answer: (3)

67. Name the Persian version of the Mahabharata, translated during Akbar’s reign :

(1)   Akbar Namah

(2)   Iqbal Namah

(3)   Saminatu-ul-Aluliy

(4)   Razmnamah

Answer: (4)

68.The only annual session of the Congress presided over by Gandhiji was :

(1)   Kakinada – 12923

(2)   Belgaum – 1924

(3)   Kanpur – 1925

(4)   Guwahati – 1926

Answer: (2)

69. Indian American computer scientist ______, known for his was selected for the prestigious $500,000 Alan T. Waterman Award in March 2010.

(1)   Subhash Khot

(2)   Avinash Khare

(3)   Manoj Munjal

(4)   Dinesh Ojha

Answer: (1)

70. Name the canal that joins the Red Sea and the Mediterranean Sea :

(1)   Kiel Canal

(2)   Panama

(3)   Suez Canal

(4)   None of these

Answer: (3)

71. In Lok Sabha the number of seats is :

(1)   545

(2)   542

(3)   549

(4)   544

Answer: (1)

72. Which of the following is not a Constitutional arrangement?

(1)   Finance Commission

(2)   Planning Commission

(3)   Election Commission

(4)   Union Public Service Commission

Answer: (2)

73. Raman’s salary is decreased by 10%. By what per cent his decreased salary be raised to have the original salary?

(1)   10%

(2)   11%

(3) 

(4)   12%

Answer: (3)

74. The number whose 20% is 10, is

(1)   30

(2)   40

(3)   50

(4)   70

Answer: (3)

75. At what rate of compound interest a sum will be  of itself in 2 years?

(1)   16%

(2)   18%

(3)   20%

(4)   25%

Answer: (4)

76. If the interest is compounded annually and the compound interest after 3 years at 10% per annum on a sum is Rs. 331, the principal is

(1)   Rs. 900

(2)   Rs. 1000

(3)   Rs. 1050

(4)   Rs. 1100

Answer: (2)

77. Nasik is situated on the bank of river :

(1)   Godavari

(2)   Narmada

(3)   Krishna

(4)   Tapti

Answer: (1)

78. What is Zero Hour?

(1)   When the Parliament discusses the proposals of the Opposition

(2)   Time of recess

(3)   When the Parliament discusses important issues

(4)   None of these

Answer: (3)

79. Which of the following does not touch the boundary of Myanmar?

(1)   Mizoram

(2)   Manipur

(3)   Nagaland

(4)   Tripura

Answer: (4)

80. If the length of simple pendulum is doubled, its time period will

(1)   increase

(2)   decrease

(3)   remain constant

(4)   None of these

Answer: (1)

81. Which of the following planets has been named after the Roman goddess of love?

(1)   Mars

(2)   Jupiter

(3)   Saturn

(4)   Venus

Answer: (4)

82. Ghumar is a folk dance of

(1)   Jammu and Kashmir

(2)   Punjab

(3)   Himachal Pradesh

(4)   Rajasthan

Answer: (4)

83. ‘A Bond with the Mountains’ is a collection of short stories by

(1)   Khushwant Singh

(2)   Ruskin Bond

(3)   Graham Greene

(4)   R. K. Narayan

Answer: (2)

84. A sum of money was invested at a certain rate for 2 years. Had it been invested at 3% higher rate of interest, it would have fetched Rs. 450 more. The sum invested was :

(1)   Rs. 7500

(2)   Rs. 600

(3)   Rs. 5000

(4)   Rs. 4500

Answer: (1)

85. A sum of Rs. 625 is made up of 80 currency notes which are of either Rs. 10 or Rs. 5 denomination. The number of Rs. 10 notes are

(1)   35

(2)   45

(3)   40

(4)   30

Answer: (2)

86. A certain number of men can do a work in 60 days. If there were 8 men more it could be finished in 10 days less. How many men were there in the beginning?

(1)   40

(2)   35

(3)   45

(4)   50

Answer: (1)

87. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 40° The average for Tuesday, Wednesday and Thursday was 41°C. If on Thursday temperature is 45°C, what was it on Monday?

(1)   40°C

(2)   41°C

(3)   42°C

(4)   43.5°C

Answer: (3)

88. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is :

(1)   24

(2)   72

(3)   36

(4)   108

Answer: (2)

89. The average age of a family of 5 members is 24 years. If the age of youngest member be years, find the average age of the family at the birth of the youngest member.

(1) 

(2)   20 years

(3) 

(4)   18 years

Answer: (4)

90. Preeti has a son, named Arun. Ram is Preeti’s brother. Neeta too has a daughter named Reema. Neeta is Ram’s sister. What is Arun’s relationship to Reema?

(1)   Brother

(2)   Nephew

(3)   Cousin

(4)   Uncle

Answer: (3)

91. X told Y, “It is true that I am your real brother, but you are not my sister” How would Y be possibly related to X?

(1)   Cousin

(2)   Friend

(3)   Brother

(4)   Cannot be determined

Answer: (3)

92. From the given choices, select the one which can be formed by using the letters of the given word :

TRANSFORMATION

(1)   TRANSACTION

(2)   TRANSFER

(3)   INFORMAT

(4)   INFORMER

Answer: (3)

Directions (93 -94) : In each of the following questions, find the next term to fill the blank space.

93. 20, 32, 45, 59, 74, ?

(1)   95

(2)   90

(3)   85

(4)   79

Answer: (2)

94. 210, 195, 175, 150, 120, ?

(1)   75

(2)   80

(3)   85

(4)   90

Answer: (3)

95. In your bookshelf, you have five favourite books. If you decide to arrange these five books in every possible combination and moved just one book in every half a minute. How much time it will take you to arrange?

(1)   3 hours

(2)   1 hour

(3)   2 hours

(4)   30 minutes

Answer: (2)

96. Ram remembers that his brother’s birthday is after fifteenth but before eighteenth of February whereas his sister Kali remembers that her brother’s birthday is after sixteenth but before nineteenth of February. On which day is their brother’s birthday?

(1)   17th

(2)   18th

(3)   16th

(4)   15th

Answer: (1)

97. If the number X 78 Y is divisible by 55 then value of X and Y are :

(1)   1, 0

(2)   4, 5

(3)   6, 5

(4)   Data inadequate

Answer: (2)

98. Neil Armstrong put foot on the moon on July 21, 1969. Who accompanied him?

(1)   Aldrin

(2)   Alexi Leonov

(3)   Bladimir Titov

(4)   Edward White

Answer: (1)

99. What is Oral – B?

(1)   A model of car

(2)   Fashion design

(3)   Mobile handset

(4)   Tooth brush

Answer: (4)

100. An air buble in water behaves as

(1)   Convex lens

(2)   Concave lens

(3)   Convex mirror

(4)   Concave mirror

Answer: (2)

101. The content of pure gold in 18 carat gold is

(1)   60%

(2)   75%

(3)   80%

(4)   89%

Answer: (2)

102. The roof o the world is

(1)   Pamir plateau

(2)   Hindukush Mountain

(3)   The Himalayas

(4)   None of these

Answer: (1)

103. Who succeeded Linlithgow as viceroy in 1943?

(1)   Lord Wavell

(2)   Mountbaten

(3)   William Bentinck

(4)   None of these

Answer: (1)

104. Which of the following rivers falls into the Arabian sea?

(1)   Godvari

(2)   Mahanadi

(3)   Mahi

(4)   Krishna

Answer: (3)

105. Which organ of human body has the largest number of bones?

(1)   Fingers

(2)   Brain

(3)   Chest

(4)

Answer: (1)

106. The tropic of cancer passes through

(1)   Bihar

(2)   Maharashtra

(3)   Manipur

(4)   Mizoram

Answer: (1)

107. Which of the following dams is not on the river Narmada?

(1)   Koyana

(2)   Indira Sagar

(3)   Sardar Sarovar

(4)   Gandhi Sagar

Answer: (1)

108. What is lagoon?

(1)   Pond

(2)   Lake

(3)   Spring

(4)   Water fall

Answer: (2)

109. ICGS___, the first of the new class of off shore patrol vessels indigenously designed and built by Goa Shipyard Ltd. was commissioned Panaji on March 16, 2010.

(1)   Atma-Swabhiman

(2)   Abhimaan

(3)   Vishwast

(4)   Mustaid

Answer: (3)

110. The controversial Bill to bring about a blanket ban on slaughter of milch animals and draught cattle received approval of the _____Legislative Assembly on March 19, 2014.

(1)   Karnataka

(2)   Kerala

(3)   Orissa

(4)   Gujarat

Answer: (1)

111. 

(1)   40

(2)   80

(3)   60

(4)   None of these

Answer: (2)

112. 54 kmph = ?

(1)   14 m/sec

(2)   21 m/sec

(3)   15 m/sec

(4)   27 m/sec

Answer: (3)

113. Which of t he following is related to the force between two electrostatic charges?

(1)   Faraday’s law

(2)   Ohm’s law

(3)   Coulomb’s law

(4)   Ampere’s law

Answer: (3)

114. A 100 watt bulb is burnt everyday for 15 hours. What will be the cost of consumption in 30 days at the rate of 50 paise/unit?

(1)   Rs. 45

(2)   Rs. 22.50

(3)   Rs. 15

(4)   Rs. 24.50

Answer: (2)

115. Who formed the Asiatic Society of Bengal?

(1)   Cunningham

(2)   William Jones

(3)   R. D. Banerjee

(4)   Dayaram Sahney

Answer: (2)

116. The difference between two number is 1365. When larger number is divided by the smaller number, the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller number is

(1)   240

(2)   270

(3)   295

(4)   360

Answer: (2)

117. A sum of Rs. 750 is distributed among A, B C and D in such a manner that A gets as much a B and C together, B gets Rs. 125 more than C and D gets as much a C. What is A’s share?

(1)   Rs. 100

(2)   Rs. 225

(3)   Rs. 275

(4)   Rs. 325

Answer: (4)

118. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, Kalpakkam is located in

(1)   Karnataka

(2)   Tamil Nadu

(3)   Andhra Pradesh

(4)   Kerala

Answer: (2)

119. Choose the keyword of phrase which is most nearly the same in meaning as the key word. PRAGMATIC

(1)   recent

(2)   philosophical

(3)   definitive

(4)   practical

Answer: (4)

120. The Andaman Group and Nicobar Group of island are separated from each other by the

(1)   Great Channel

(2)   Ten degree Channel

(3)   bay of Bengal

(4)   Andaman sea

Answer: (2)

121. Who is the writer of ‘Rajtarangini’?

(1)   Katyayan

(2)   Kalidas

(3)   Vilhan

(4)   Kalhan

Answer: (4)

122. How many meaningful words can be formed from the letters of the word ALPE while no letter is repeated?

(1)   Four

(2)   Three

(3)   One

(4)   Two

Answer: (2)

123. The famous Bengali song ‘EKla Chalo re’ is the composition of

(1)   Rabindra Nath Tagore

(2)   Devendra Nath Tagore

(3)   Bakim Chandra Chatterjee

(4)   Satyajit Ray

Answer: (1)

124. Which state is the chief producer of jute?

(1)   Tamil Nadu

(2)   West Bengal

(3)   Bihar

(4)   Andhra Pradesh

Answer: (2)

125. In an organic compound, which element is generally present in addition to hydrogen?

(1)   Phosphorus

(2)   Sulphur

(3)   Nitrogen

(4)   Carbon

Answer: (4)

126. If “VEHEMENT” is written as “VEHETNEM” then in that code how will you code “MOURNFUL”?

(1)   MOURLUFN

(2)   MOUNULFR

(3)   OURMNFUL

(4)   URNFULMO

Answer: (1)

127. Praduan is older than Janaki; Shreshtha is older than Kshama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older than Janaki. Kshama is not as old as Janaki. Who is the youngest?

(1)   Praduman

(2)   Janaki

(3)   Shreshtha

(4)   Kshama

Answer: (4)

128. In a row of children facing North, Bharat is eleventh from the right end and is third to the right of Samir who is fifteenth from the left end. Total how many children are there in the row?

(1)   29

(2)   28

(3)   30

(4)   27

Answer: (2)

129. How many such digits are there in the number 57683421, each of which is as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in descending order within the number?

(1)   One

(2)   Two

(3)   Three

(4)   More than three

Answer: (4)

Directions (130 – 131) : In the following questions there are two words to the left of the sing (::) which are connected in some way. The same relationship exists between the third word and one of the four alternatives under it. Find the correct alternative in each case.

130. Medicine : Sickness : : Book : ?

(1)   Ignorance

(2)   Knowledge

(3)   Author

(4)   Teacher

Answer: (1)

131. River : Dam : : Traffic : ?

(1)   Signal

(2)   Vehicle

(3)   Motion

(4)   Lane

Answer: (4)

132. Ellora caves of Maharashtra were built during the rule of

(1)   Rashtrakuta

(2)   Pallava

(3)   Pal

(4)   Chola

Answer: (1)

133. The first split in Indian National Congress took place at

(1)   Surat

(2)   Calcutta

(3)   Allahabad

(4)   Madras

Answer: (1)

134. The main function of skeleton is

(1)   to cover up the brain

(2)   to given a definite shape to body

(3)   to form red blood corpuscles

(4)   All the above

Answer: (2)

135. The project tiger is related to

(1)   conservation of elephants

(2)   conservation of tiger

(3)   conservation of lion

(4)   conservation of Himalayan deer

Answer: (2)

136. When was the comprehensive reorganization of Indian States completed in accordance with the recommendations of States Reorganization Commission?

(1)   1953

(2)   1956

(3)   1960

(4)   1966

Answer: (2)

137. The founder of Jainism was

(1)   Parshwanath

(2)   Rishabhadav

(3)   Mahabir

(4)   Ajitnath

Answer: (2)

138. Poly Vinyl Chloride is used in making

(1)   seat covers

(2)   sheets

(3)   raincoats

(4)   All of the above

Answer: (3)

139. As an economy develops

(1)   The share of agriculture in the national product declines

(2)   The share of industry increases

(3)   The number of persons employed in agriculture declines

(4)   None of these

Answer: (2)

140. Which dynasty constructed the Ellora Kailash Temple?

(1)   Rashtrakuta

(2)   Satvahanas

(3)   Maurya

(4)   Pulkasya

Answer: (1)

141. Which of the following purifies the air?

(1)   Plants

(2)   Human being

(3)   Oxygen

(4)   None of these

Answer: (1)

142. Which of the following is the leading producer of coffee?

(1)   India

(2)   Brazil

(3)   Sri Lanka

(4)   Argentina

Answer: (2)

143. Where is the ‘Isle of Pearls’?

(1)   Thailand

(2)   Behrain

(3)   Japan

(4)   Switzerland

Answer: (2)

144. Michael Faraday discovered :

(1)   Electromagentism

(2)   Benzene, liquid gases and optical glass

(3)   The induction of electric current

(4)   All are correct

Answer: (1)

145. How would you describe the Indian Constitution?

(1)   Medium in size

(2)   Very small and compact

(3)   One of the most elaborate Constitutions in the world

(4)   It is not a written Constitution

Answer: (3)

146. Who is the writer of book ‘Conquest of Self’?

(1)   Mahatma Gandhi

(2)   J. L. Nehru

(3)   Sardar Vallabha Bhai Patel

(4)   J .C. Bose

Answer: (1)

147. The highest peak of south India is

(1)   Anaimudi

(2)   Doda Beta

(3)   Amarkantak

(4)   Mahendra Giri

Answer: (4)

148. Which of the following is not related to vitamin ‘B’ complex group?

(1)   Thiamin

(2)   Retinol

(3)   Folic acid

(4)   Riboflavin

Answer: (2)

149. The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men whose ages are 35 years and 45 years are replaced by two women. The average age of two women is (in years)

(1)   40

(2)   42

(3)   48

(4)   45

Answer: (3)

150. 9 men went to a hotel. 8 of them spent Rs. 30 each over their meals and the 9th spent Rs. 20 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by them is :

(1)   Rs. 292.50

(2)   Rs. 272.50

(3)   Rs. 312.50

(4)   Rs. 325.50

Answer: (1)