NIACL Administrative Officer (Pre.) Examination Held on 22-4-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

NIACL Administrative Officer (Pre.) Examination Held on 22-4-2017 Quantitative Aptitude

1. The unit’s digit of a 2-digit number (X) is 5. When 27 is subtracted from X, the digits of the 2-digit number so formed get reversed, what is the value of X?

(A)  55

(B)  35

(C)  85

(D)  65

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

Direction- (Q. 2 to 6) What will come in p lace of question-mark (?) in the given number series ?

2. 7 25  61  115  ?  277

(A)  197

(B)  187

(C)  181

(D)  185

(E)  197

Answer: (B)

3. 9 14 24  41  67  ?

(A)  112

(B)  104

(C)  108

(D)  96

(E)  110

Answer: (B)

4. 18 9  9  5 ? 67.5

(A)  33

(B)  36

(C)  21

(D)  24

(E)  27

Answer: (E)

5. 15 24 35  50  71  ?

(A)  90

(B)  108

(C)  100

(D)  98

(E)  110

Answer: (C)

6. 4 5  12  39  160  ?

(A)  845

(B)  830

(C)  820

(D)  785

(E)  805

Answer: (E)

7. A retailer bought a table after getting a discount of 30% on the labelled price. He sold the table to a customer for Rs 4830and earned a profit of 50% on his cost price. What was the initial labelled price of the table?

(A)  Rs 4200

(B)  Rs 5200

(C)  Rs 4800

(D)  Rs 4500

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

8. If the diameter of a circle of area 452 4/7 cm2 is equal to the radius of another semicircle, what is the perimeter of the semicircle ? (in cm)

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

9. A jar contains 80 litre mixture of milk and water in the respective ratio of 7 : 3. How much more water should be added to the mixture to get a new mixture having milk and water in the respective ratio of 8 : 5?

(A)  11 litre

(B)  5 litre

(C)  7 litre

(D)  10 litre

(E)  9 litre

Answer: (A)

Directions – (Q. 10 to 19) What should come in place of question mark (?) in the given question?

10. 

(A)  −4

(B)  2

(C)  −3

(D)  3

(E)  5

Answer: (C)

11. 97 – 238 ÷ 14 = ? ÷ 5

(A)  580

(B)  400

(C)  500

(D)  360

(E)  450

Answer: (B)

12. 6 + 144 ÷8 ÷ 0.6 = ?

(A)  92

(B)  56

(C)  75

(D)  84

(E)  76

Answer: (B)

13. 

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (C)

14. 50% of 480 + 122 = ?

(A)  337

(B)  315

(C)  384

(D)  349

(E)  351

Answer: (C)

15. √? + 62 = 60% of (52 × 2)

(A)  54

(B)  32

(C)  40

(D)  34

(E)  25

Answer: (E)

16. (17 × 10 −19 × 5) ÷ 5 = ?

(A)  24

(B)  32

(C)  18

(D)  15

(E)  12

Answer: (D)

17. 4/5 of (1.7 ÷ 5 ×5) = ?

(A)  0.722

(B)  0.987

(C)  0.842

(D)  0.973

(E)  0.952

Answer: (E)

18. 5121/3 × 122 ÷ (288 ÷5)1/2 = ?2

(A)  22

(B)  18

(C)  12

(D)  24

(E)  8

Answer: (C)

19. 

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

20. A car travelling at a Y km/hr speed, takes 30 minutes to travel X kilometer. The same car travelling at the same speed (Y km/hr) takes 45 minutes to travel X + 30 km. What is the value of X?

(A)  45

(B)  60

(C)  75

(D)  55

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

21. A and B together can complete a given work in 9 days. A alone takes 24 days less than B alone takes to complete this work. How many days will B alone take to complete this work?

(A)  36

(B)  42

(C)  45

(D)  54

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

22. A starts a business by investing Rs 3500. Six months after the start of business, B joins A with an investment of Rs X. If the total annual profit is Rs 7600 and A’s share of the profit is Rs 5600, what is the value of X?

(A)  4000

(B)  2750

(C)  4500

(D)  3600

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

23. The total cost of 11 chairs and 8 tables is Rs 9,450. If the cost of one chair is equal to 1/3rd of the cost of each table, ,what is the total cost of 6 chairs?

(A)  Rs 1960

(B)  Rs 1540

(C)  Rs 1580

(D)  Rs 1620

(E)  Other than those given as options

Answer: (D)

24. From her monthly pocket money, Chinu spends 1/3rd on an amusement park. Chinu spends the remaining money in the ratio of 4 : 1 on her tuition fees and on buying books respectively. if she spends Rs 2400 on buying books, what was her monthly pocket money?

(A)  Rs 12000

(B)  Rs 18000

(C)  Rs 15000

(D)  Rs 20000

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

Directions – (Q. 25 to 29) Study the table and answer the given question.

Number of pens sold by 5 stores – A, B, C, D and E on 5 days.

25. What is the respective ratio between the total number of pens sold by Store B on Monday and Wednesday together and that by store A on the same days together?

(A)  10 : 11

(B)  6 : 7

(C)  12 : 13

(D)  15 : 17

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

26. Number of pens sold by store B on Monday was what per cent less than that by the same store on Friday?

(A)  15.5

(B)  12.25

(C)  18

(D)  25

(E)  18.75

Answer: (E)

27. If the number of pens sold by store D and E on Saturday was 20% less and 10% more respectively than that on Thursday, what was the total number of pens sold by stores D and E on Saturday?

(A)  310

(B)  251

(C)  242

(D)  276

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

28. What is the average number of pens sold by store C on Monday, Tuesday and Thursday?

(A)  120

(B)  118

(C)  117

(D)  121

(E)  119

Answer: (E)

29. What is the difference between the total number of pens sold by stores B and E together on Tuesday and that by the same stores together on Friday?

(A)  78

(B)  64

(C)  14

(D)  88

(E)  11

Answer: (B)

30. A boat takes  to travel 75 km upstream. The boat’s speed in still water in 5 times the stream’s speed. If the speed of the stream is doubled, what distance would this boat cover downstream in 4 hours ? (in km)

(A)  84

(B)  70

(C)  64

(D)  75

(E)  Other than those given as options

Answer: (B)

31. The simple interest earned on a certain sum (Rs P) when invested for three years @ 7% p.a. is equal to the simple interest earned when Rs P-1500 is invested for five years @ 6% p.a. What is the value of P ? (in Rs)

(A)  5000

(B)  4500

(C)  4000

(D)  3000

(E)  6000

Answer: (A)

32. The compound interest (compounded annually) on a certain sum of money for 2 years @ 20 p.c.p.a. is Rs 1496. What would be the simple interest on the same sum of money for 3 years @ 11 p.c.p.a.?

(A)  Rs 1164

(B)  Rs 1096

(C)  Rs 1122

(D)  Rs 1024

(E)  Other than those given as options

Answer: (C)

33. Perimeter of a square, whose diagonal is 43√2 m, is equal to the perimeter of a rectangle. If the difference between length and breadth of the rectangle is 8 m, what is the area of the rectangle ? (in m2=)

(A)  1362

(B)  1787

(C)  1540

(D)  1487

(E)  Other than those given as options

Answer: (E)

34. 7/9th of the boys and 8/13th of the girls of a school participated in a marathon. If the number of participating students is 238, out of which 112 are girls, what is the difference between number of boys and number of girls in the school ?

(A)  20

(B)  35

(C)  40

(D)  30

(E)  Other than those given as options

Answer: (A)

35. The average weight of A, B and C is 20 kg. Weight of A is four times of that of B, and weight of C is 21 kg less than A’s weight. What is A’s weight ? (in kg)

(A)  40

(B)  24

(C)  36

(D)  32

(E)  28

Answer: (C)