NABARD Officer Grade ‘A’ Examination Held on 5-8-2017 Quantitative Aptitude Question Paper With Answer Key

NABARD Officer Grade ‘A’ Examination Held on 5-8-2017

Quantitative Aptitude

 

1. A respective ratio between the quantity of milk and water in jar is 5 : 1. If 6 litre of this mixture is removed and 4 litre pure milk and 2 litre water is added to this mixture the quantity of milk become 300% more than that of water in the jar. What was the original quantity of mixture in the jar (in litres) ?

(A)  11

(B)  12

(C)  13

(D)  14

(E)  15 (*) 30 Ltr.

Answer: (*)

2. 32 men can complete a piece of work in 12 days and 20 women can complete the same piece of work in 18 days. What is the respective ratio between the amount of work done by 24 men in 4 days and amount of work done by 36 women in 5 days?

(A)  1 : 2

(B)  1 : 3

(C)  2 : 3

(D)  3 : 4

(E)  1 : 4

Answer: (A)

3. A and C started a business and B joined after 4 months from the start of the business. the respective ratio between the investment of A, B and C was 3 : 7 : 4. if B share in annual profit was Rs 2000 more than that of A. What is the total amount of Profit earned?

(A)  10,000

(B)  12,000

(C)  14,000

(D)  16,000

(E)  18,000

Answer: (C)

4. 

(A)  2

(B)  3

(C)  5

(D)  6

(E)  4

Answer: (B)

5. 1884 ÷89 + 6.99+ (?)2 = 69.09

(A)  4

(B)  9

(C)  6

(D)  7

(E)  8

Answer: (D)

6. 

(A)  3000

(B)  4700

(C)  4000

(D)  3500

(E)  5600

Answer: (C)

7. 123 + (1.2)2 + (1.02)1 + (1.002)0 =?

(A)  1730

(B)  1720

(C)  1750

(D)  1700

(E)  1680

Answer: (A)

8. (3.2)2 + (9.8)2 + (8.13)2 + (4.24)2 = ?

(A)  180

(B)  190

(C)  198

(D)  206

(E)  184

Answer: (B)

9. 14 A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of year, the amount he would have gained by way of interest is how much ?

(A)  Rs 120

(B)  Rs 121

(C)  Rs 123

(D)  Rs 122

(E)  Rs 119

Answer: (B)

Solve both eg. and answer as –

(A) x <  y

(B) x > y

(C) x = y or cannot be established

(D) x ≤ y

(E) x ≥ y

10. (I) x2 – 12x + 40 = 0

(II) y2 – 11y + 28 = 0

Answer: (C)

11. (I) x2 – 10x + 24 = 0

(II) 3y2 – 19y + 28 = 0

Answer: (E)

12. (I) 14x2 – 13x + 3 = 0

(II) 99y2 – 62y + 8 = 0

Answer: (C)

13. Jar A and Jar B both contain mixture of m ilk water. Jar A has 80 litres of mixture out of which 20% is water. The mixture in Jar B has 40% of water. The mixture from both the jars is poured in an empty jar C. The resultant respective ratio between milk and water in the Jar C is 5 : 2. What is the quantity of milk in Jar C ? (in litres)

(A)  105

(B)  120

(C)  110

(D)  100

(E)  130

Answer: (D)

14. A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs 220 more than 1/6th of the sum, B gets Rs 40 less than 2/5th of the sum of C gets Rs 300. What is the total sum invested ?

(A)  Rs 1200

(B)  Rs 1108

(C)  Rs 1100

(D)  Rs 1000

(E)  Rs 1300

Answer: (B)

15. A started a business. After 4 months from the start of the business, B and c joined. The respective ratio between The amounts invested by A, B and C was 6 : 11 : 12. If the C’s share in annual profit was Rs 720 more than A’s share. What was the total annual profit earned?

(A)  Rs 7,680

(B)  Rs 7,480

(C)  Rs 7,580

(D)  Rs 6,780

(E)  Rs 6,500

Answer: (A)

Directions– Study the table and answer the given question.

16. What is the difference between total number of perfume bottles sold by stores A and B together in March and total number of perfume bottles sold by stores D and E in April ?

(A)  85

(B)  79

(C)  89

(D)  87

(E)  93

Answer: (C)

17. What is the respective ratio between total number of perfume bottles sold by stores A and B together in June and total number of perfume bottle sold by stores D and E in the same month ?

(A)  17 : 13

(B)  13 : 11

(C)  15 : 13

(D)  11 : 7

(E)  17 : 11 (*) 103 : 78

Answer: (*)

18. Total number of perfume bottles sold by stores D and E in August was 16% more than the total number of perfume bottles sold by the same stores together in July. What was the total number of perfume bottles sold by stores D and E together in August?

(A)  249

(B)  277

(C)  259

(D)  261

(E)  263

Answer: (D)

19. What is the average number of perfume bottles sold by store C in April, June and July?

(A)  114

(B)  108

(C)  112

(D)  106

(E)  116

Answer: (C)

20. Number of perfume bottles sold by store E in March is what per cent less than the number of perfume bottles sold by store B in May?

(A) 

(B) 

(C) 

(D) 

(E) 

Answer: (*)