Jharkhand Subordinate Service Selection Panchayat Secretariat Examination Held on 08-10-2017 English Language Question Paper With Answer Key

Jharkhand Subordinate Service Selection Panchayat Secretariat Examination Held on 08-10-2017

English Language

1. Choose the best synonym of the given word from the options given below.

VENERATE

(A)  Denounce

(B)  Exalt

(C)  Condemn

(D)  Dishonour

Answer: (B)

2. Rewrite the sentence in Active Voice.

Suresh was awarded with the employee of the year by the management.

(A)  The management awarded Suresh with employee of the year

(B)  The management has awarded Suresh with the employee of the year

(C)  The management had awarded Suresh with the employee of the year

(D)  The management awards Suresh with the employee of the year

Answer: (A)

3. Choose the best antonym of the given word from the options given below.

APPOSITE

(A)  Suitable

(B)  Timely

(C)  Inappropriate

(D)  Relevant

Answer: (C)

4. Complete the sentence by choosing the best pronoun from the given options ……… book, which is on the table, is mine.

(A)  Those

(B)  This

(C)  These

(D)  There

Answer: (B)

5. Rewrite the sentence in Active Voice.

A big variety store was inaugurated by Kumar.

(A)  Kumar had inaugurated a big variety store

(B)  Kumar has inaugurated a big variety store

(C)  Kumar inaugurates a big variety store

(D)  Kumar inaugurated a big variety store

Answer: (D)

6. Choose the correct meaning of the given idioms and phrases from the alternatives given below.

“Keep me in the loop”

(A)  To keep someone informed

(B)  To make people feel more comfortable

(C)  To ignore someone

(D)  To take only calculated risks

Answer: (A)

7. Choose the correct option to complete the given sentence.

Rama lives far from ……

(A)  Which

(B)  That

(C)  This

(D)  Here

Answer: (D)

8. Choose the best adjective from the options to complete the sentences,

Sanjay’s house is located ……… to my uncle’s house.

(A)  Primal

(B)  Next

(C)  Earliest

(D)  Latest

Answer: (B)

9. Choose the correct form of the verb from the options given to complete the sentence.

India ……. the match, yesterday. (lose)

(A)  Lose

(B)  Have lose

(C)  Lost

(D)  Loses

Answer: (C)

10. Choose the correct adjective from the option to complete the sentence.

Chennai is one of …….. cities in the southern  part of India.

(A)  Most tinier

(B)  Most large

(C)  The largest

(D)  A large

Answer: (C)

11. Rewrite the sentence in Passive Voice.

The President of India has inaugurated the project.

(A)  The project was inaugurated by the President of India

(B)  The project had been inaugurated by the President of India

(C)  The project inaugurated by the President of India

(D)  The project has been inaugurated by the President of India

Answer: (D)

12. The following sentence is divided into four parts (P, Q, R and S). Rearrange it in the proper sequence in order to make a meaningful sentence.

(P) Was a prominent Indian political

(Q) Leader who campaigned

(R) Mahatma Gandhi

(S) For India’s independence

(A)  RQPS

(B)  RSPQ

(C)  RPQS

(D)  PQRS

Answer: (C)

13. Choose the correct from of the verb from the options given to complete the sentence.

I …… in Chennai for vie years

                                          (live)

(A)  Have been living

(B)  Have live

(C)  Living

(D)  Has been living

Answer: (A)

14. Choose the best antonym of the given word from the options given below.

HOSTILE

(A)  Favourable

(B)  Contrary

(C)  Hateful

(D)  Adverse

Answer: (A)

15. Choose the correct form of the verb from the options given to complete the sentence.

The Prime Minister ……… office last week.     (assume)

(A)  Assume

(B)  Assumed

(C)  Assumes

(D)  Have assumed

Answer: (B)

16. Choose the noun which is in singular form.

(A)  Boats

(B)  Funds

(C)  Goods

(D)  Spy

Answer: (D)

17. Rewrite the sentence in Passive Voice.

Sanjay bought a novel.

(A)  A novel was bought by Sanjay

(B)  A novel is bought by Sanjay

(C)  A novel had been bought by Sanjay

(D)  A novel was being bought by Sanjay

Answer: (A)

18. Choose the correct meaning of the given idioms and phrases from the alternatives given below.

“Horse of a different colour.”

(A)  An entirely different matter

(B)  An ideal situation.

(C)  The worst possible situation

(D)  To make a bad situation worse

Answer: (A)

19. Choose the best synonym of the given word from the options given

ROBUST

(A)  Impotent

(B)  Lethargic

(C)  Unstable

(D)  Tough

Answer: (D)

20. Choose the correct adverb from the options given to complete the sentence.

Subash knows me …….. than you.

(A)  Better

(B)  Best

(C)  Most

(D)  Many

Answer: (A)

21. Choose the noun which is in singular form.

(A)  Outskirts

(B)  Riches

(C)  Princess

(D)  Wishes

Answer: (C)

22. The following sentence is divided into four parts (P, Q, R and S). Rearrange it in the proper sequence in order to make a meaningful sentence.

(P) Non-violence is the law of

(Q) To brute force

(R) Greater than and superior

(S) The human race and is infinitely

(A)  PSRQ

(B)  SRQP

(C)  RPSQ

(D)  RSPQ

Answer: (A)

23. Choose the best synonym of the given word from the options given below.

OMNIPRESENT

(A)  Insignificant

(B)  Almighty

(C)  Pervasive

(D)  Generous

Answer: (C)

24. Choose the best antonym of the given word from the options given

AGGRESSIVE

(A)  Combative

(B)  Destructive

(C)  Barbaric

(D)  Complaisant

Answer: (D)

25. The following sentence is divided into four parts (P, Q, R and S). Rearrange it in the proper sequence in order to make a meaningful sentence.

(P) English is the first choice

(Q) Most other countries

(R) Of the world

(S) Of foreign language i n

(A)  SQPR

(B)  QPSR

(C)  PQRS

(D)  PSQR

Answer: (D)

26. Choose the best synonym of the given word from the options given below.

PRUDENT

(A)  Careful

(B)  Expensive

(C)  Foolish

(D)  Hasty

Answer: (A)

27. Choose the best adverb from the options given to complete the sentence.

When I see him ………, I shall speak to him.

(A)  Late

(B)  Next

(C)  Earliest

(D)  Previous

Answer: (B)

28. Choose the best antonym of the given word from t he options given below.

TANGIBLE

(A)  Touchable

(B)  Abstract

(C)  Factual

(D)  Corporeal

Answer: (B)

29. Complete the sentence by choosing the  best pronoun from the given options.

We will see to it ………

(A)  Ourselves

(B)  Yourselves

(C)  Myself

(D)  Themselves

Answer: (A)

30. Choose the noun which is in singular from.

(A)  Rivers

(B)  Earnings

(C)  Valuables

(D)  Fungus

Answer: (D)

31. Choose the correct preposition from given options to complete the sentence.

………. his illness, Babu could not finish the work in time.

(A)  Instead of

(B)  Due to

(C)  Despite

(D)  In spite of

Answer: (B)

32. Rewrite the sentence in Passive Voice.

The mechanic repairs the printer.

(A)  The printer was repaired by the mechanic

(B)  The printer is being repaired by the mechanic

(C)  The printer is repaired by the mechanic

(D)  The printer has been repaired by the mechanic

Answer: (C)

33. Choose the correct meaning of the given idioms and phrases from the alternatives given below.

“Go with the flow”

(A)  To  joke with someone

(B)  To stop working on something

(C)  To work better on a project

(D)  To be relaxed and not worry about what you should do

Answer: (D)

34. Choose the correct preposition from the given options to complete the sentence.

Which these chairs did you sit ………. ?

(A)  Of

(B)  Up

(C)  On

(D)  Out

Answer: (C)

35. Choose the correct adjective from the options to complete the sentence.

Ram said to Rajesh, “You have …….. sense.”

(A)  No

(B)  Never

(C)  Bottom

(D)  Really

Answer: (A)

36. Complete the sentence by choosing the best pronoun from the given options.

………… of the boys gets a prize.

(A)  Anybody

(B)  Among

(C)  Each

(D)  These

Answer: (C)

37. Choose the correct meaning of the given idioms and phrases from the alternatives given below.

“To be under fire”

(A)  To spoil something

(B)  To put a project on hold

(C)  To be criticized severely for something you have done

(D)  To postpone a plan

Answer: (C)

38. Rewrite the sentence in Active Voice.

The thief was caught by the Policeman.

(A)  The Policeman has caught the thief

(B)  The Policeman caught the thief

(C)  The Policeman may caught thief

(D)  The Policeman may have caught the thief

Answer: (B)

39. Choose the correct preposition from the given options to complete the sentence.

…….. the staff, Kumar red the address.

(A)  On behalf of

(B)  In order to

(C)  In course of

(D)  By way of

Answer: (A)

40. The following sentence is divided into four parts (P, Q, R and S). Rearrange it in the proper sequence in order to make a meaningful sentence.

(P) During the day, the donkey would carry

(Q) But during the night

(R) He was set free to eat the green grass in a nearby field

(S) The washerman’s bags

(A)  PQRS

(B)  PSQR

(C)  RPSQ

(D)  SQPR

Answer: (B)

Directions – (Q. 41-45) Read the following passage carefully and answer the questions given below.

    Environmental protection is gaining momentum, with India posed to p lay a greater role in the years to come. There is a great potential for a category of non-solid natural timber products which include PVS boards, MDF boards, Glass fibre reinforced plastic, wood based particle board, black boards, rubber wood, etc. MDF boards are produced from agro-based raw material and have been widely accepted as the  most effective substitute for wood globally. Initially these were manufactured on low scale, but Subwood Ltd. went ahead with technology transfer and equity participation from world leaders in Sweden.

   Using state-of-the-art technology with an investment of Rs 600 million, the plant is geared to produce 39,000  tons of Subwood MDF annually. Subwood MDF has a very wide uwasge in housing, industrial and institutional sectors. MDF industry is experiencing global boom. There exists a major demand supply gap. The demand for natural wood for building industry is estimated at a phenomenal 12 million tonnes per year. However, the product being new to the Indian market, it is going to face a tough competition from natural wood in high-income class and also the lower strata of the society.

41. On which of the following sectors should be Subwood MDF concentrate?

(A)  Institutional sector

(B)  Industrial sector

(C)  Housing sector

(D)  All of the above

Answer: (D)

42. The most promising consumer for Subwood Ltd. is the-

(A)  High income class

(B)  Middle income class

(C)  Building industry

(D)  None of the above

Answer: (A)

43. The Subwood MDF is experiencing global boom due to ……

(A)  Its easy availability

(B)  Its wide usage in housing, industrial and institutional sectors

(C)  Its wide media exposure

(D)  Heavy discount on it

Answer: (B)

44. The problem faced by Subwood Ltd. is mainly-

(A)  Its versatility

(B)  Low acceptance by building industry

(C)  Tough competition from natural wood

(D)  High costs

Answer: (C)

45. The threat offered to the product by Subwood Ltd. is primarily the-

(A)  Natural wood

(B)  Limited usage of MDF

(C)  Agro-based raw material

(D)  Low acceptance of its  product globally

Answer: (A)

Directions – (Q. 46-50) Read the following passage carefully and answer the questions given below.

   In the early days of America, the original colonies were fairly close together on the east coast. Travel was by foot, or by horse. If goods had to be transported over land, a horse and wagon was often used. As more and more settlers arrived. transportation expanded to include a few tracks of railroad service. Travel to known areas was not very difficult. When America began to expand towards the West, it was not easy to get by with walking, riding a horse, or using a wagon. The lands in the West were unknown, and many settlers had long distance to go in order to claim land for their own. Oregon territory offered rich land for those who would travel there.

  The California Gold Rush of 1849 gave many people dreams of becoming rich, so they decided to travel there. Many families stayed behind while husbands and fathers set out alone to a make home where their families could join them later. Theodore Judah saw that people needed a faster way to travel in this new direction : West. It was his dream to unite the  East and West with the first transcontinental railroad, a train system that would reach from one side o the continent to the other. Thousands of workers came to California to help build the tracks going East from Sacramento. Many others started building West from Nebraska. In 1869, the tracks met in Promontory, Utah, Suddenly, the part of the nation that had seemed so distant were joined with our early settlement by the tracks.

46. After more and more settlers arrived, travelling to known areas was not very difficult because-

(A)  Each had horse that they can reach the destination with case

(B)  Horses and wagons were increased

(C)  Inclusion of a few tracks of railroad eased the travel

(D)  People stopped travelling

Answer: (C)

47. Why did people wish to settle in California?

(A)  To become rich

(B)  To become landlords

(C)  To start cultivation

(D)  To start locomotive companies

Answer: (A)

48. In early days how did people travel?

(A)  People travelled on foot and horse

(B)  People travelled by camel

(C)  People travelled by locomotive

(D)  None of the above

Answer: (A)

49. Which of the following can be inferred from the passage?

(A)  When America expanded, many settlers had long distance to go in order to claim land for their own

(B)  Theodore Judah had not wished to unite the East and West

(C)  Many families with husbands and fathers set  out in California

(D)  Those who travelled to Oregon did not prosper

Answer: (A)

50. Which of the following statements is NOT true, according to the passage?

(A)  Original colonies were fairly close on the East coast, in the early days of America

(B)  America began to expand toward the East

(C)  In early days, the lands in the West were unknown

(D)  Thousands of workers came to California

Answer: (B)

Directions – (Q. 51-55) Read the following passage carefully and answer the questions given below :

    The weather forecast tell us what the temperature and air conditions are likely to be outside in the near future. There is a wide variety of weather, from sunny to stomry and warm to cool. It can be rainy or cloudy or windy. Listening to or watching the weather forecast can help us be prepared so we known what to wear. If weather conditions will be severe, like snow, a storm or a hurricane, getting information ahead of time can help us prepare so we can stay safe. A meteorologist is a person whose job is to forecast the weather. There are many tools available now that help the meteorologist do his/here job. A common tool for getting an accurate measurement of the temperature is a thermometer. A high temperature probably means plenty of sunshine for everyone. When the weather is rainy, a meteorologist can use a rain gauge to get numerical data about how much rain is falling outdoors. If you are lucky, you may be able to see a rainbow if the sun comes out while the last of the rain is still sprinkling from the sky. Wind brings us weather because it blows clouds from one place to another. Therefore, it is helpful to know from which direction the wind is blowing. A wind vane can provide this information so meteorologists know what is coming. Weather forecasts are not always right, but they get more accurate all the time.

51. In the passage, which of following weather conditions has been mentioned?

(A)  Stormy

(B)  Windy

(C)  Cloud

(D)  All of these

Answer: (D)

52. Based on the information provided in the passage, which of the following is a severe weather condition?

(A)  Rainy

(B)  Cloudy

(C)  Snowy

(D)  Information is not provided in the passage

Answer: (C)

53. Which of the following cannot be inferred from the passage?

(A)  A meteorologist uses thermometer to measure the temperature

(B)  Wind blows the clouds from one place of another

(C)  Weather forecasts never go wrong

(D)  Watching weather forecast help us decide what to wear

Answer: (C)

54. According to the passage, what is forecast?

(A)  Forecast tells us the happenings in the city

(B)  Forecast tells us the temperature in the future

(C)  Forecast tells us about our future

(D)  None of the above

Answer: (B)

55. Who is meteorologist?

(A)  A weather forecaster

(B)  A newscaster

(C)  A broadcaster

(D)  A reporter

Answer: (A)

Directions – (Q. 56-60) Read the following passage carefully and answer the questions given below.

  Today, some type of animals are endangered species. This means there are very few animals of that kind left on Earth. These animals could face extinction. Extinction is when all the animals of that kind die. When a type of animal is extinct, it is gone forever. One problem for animals is that their habitat is sometimes destroyed by humans. As human populations increase, more and more space is needed for people. Building areas for people to  live pushed animals out of their natural homes. Forest and swamp habitats are the most threatened. Trees are cut down to make room for homes and businesses. Swamps are filled in so that neighbourhoods can expand. The habitat is destroyed. The animals have nowhere else to go. Without a habitat, the number of animals begins to go down.

    Humans must prevent the extinction of animals due to the loss of their habitat. We  have to become more aware of animal populations when considering building and expansion projects. Other options may not be as convenient, but the survival of the animals needs to be taken into consideration. Better planning and awareness of how human actions affect animals can make a difference. It is still possible to maintain a diverse animal population for future generations to enjoy. Another major cause of endangerment of animals is overhunting by humans. The practice of shooting animals to extinction. This is a worldwide problem. Some animals may have large enough populations so hunting will not endanger them. Others must be protected. There is still hope for animals who are already on the endangered species list. Some organizations are working hard to recreate habitats for h tem. Breeding programs are helping animal populations increase. We all have to be aware and think before we act. The things we do can affect more than just ourselves.

56. According to the passage,, what does extinction mean?

(A)  When a type of animal is extinct, it is gone forever

(B)  When a type of animal is extinct, it is not gone forever

(C)  When a type of animal is extinct, it is  likely to take another form

(D)  None of the above

Answer: (A)

57. According to the passage, which of the following is NOT true?

(A)  Animals habitats are destroyed by humans

(B)  Animals habitats are not used for building new houses

(C)  Awareness of how human actions affect animals can make a difference

(D)  Some animals with a large population will not extinct by hunting

Answer: (B)

58. Based on the information provided in the passage, why does a poacher kill an animal?

(A)  Considers as a sport

(B)  It is his profession

(C)  For his livelihood

(D)  Information is not provided in the passage

Answer: (A)

59. What measures have been taken to protect the endangered animals?

(A)  Recreation of habitat

(B)  Prohibition of shooting animals

(C)  Hunting has been banned

(D)  Banning the expansion of building new  houses

Answer: (A)

60. Which of the following can be inferred from the passage?

(A)  Increase in human population causes reduction in animal’s habitats

(B)  Human do not hunt animals

(C)  Without a habitat, animals can increase their kind

(D)  No actions have been taken to prevent animal extinction

Answer: (A)